Görüş Bildir
Haberler
Erdoğan'ın 2021 Projesi: Sadece Kadınların Gidebileceği Üniversiteler İçin Karar Resmi Gazete'de

etiket Erdoğan'ın 2021 Projesi: Sadece Kadınların Gidebileceği Üniversiteler İçin Karar Resmi Gazete'de

Ulaş
28.10.2020 - 11:02

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Japonya ziyareti sırasında gündeme getirdiği 'kadın üniversiteleri' konusunda ilk adım atıldı. Sadece kadın öğrencilerin kabul edileceği üniversiteler için YÖK gelecek yıl çalışma yapacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayladığı 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Programa göre ilk kez geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme getirdiği “kadın üniversiteleri” Türkiye’de de hayata geçirilecek.

Sadece kadın öğrencilerin kabul edileceği üniversiteler için YÖK gelecek yıl çalışma yapacak.

Sadece kadın öğrencilerin kabul edileceği üniversiteler için YÖK gelecek yıl çalışma yapacak.

Kadın üniversitesinin akademik birimlerinin oluşturulmasına yönelik çalışma başlatılacak. Türkiye’de kadın üniversitesi kurulması, Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl G-20 Zirvesi için gittiği Japonya’da Mokugawa Kadın Üniversitesi’ni ziyaretiyle gündeme gelmişti. Erdoğan, “Kadın üniversitelerini incelemek suretiyle ülkemde de bunun adımını atacağız” demişti.

Kadın üniversitesi diplomalı ev kadını mı yetiştirir?

Kadın üniversitesi diplomalı ev kadını mı yetiştirir?

Konuyu geçtiğimiz yıl gündeme gelmesinin ardından irdeleyen BBC Türkçe'den Ilgın Yorulmaz'ın haberinde şu ifadelere yer verildi: 

Geleneksel olarak, halihazırda okuyan öğrencilerinin tümünü kızların oluşturduğu ve kadınlara pozitif ayrımcılık uygulayan bu eğitim kurumlarına genel olarak 'kadın üniversitesi' deniliyor.

Japonya'daki 800'ün üzerindeki üniversitenin 80 tanesi bu şekilde kurulmuş.

1871'de Meiji Restorasyonu sırasında Batı'ya gönderilen üç kız öğrenciden biri olan Umeko Tsuda'nın 1900 yılında Japonya'ya geri döndüğünde Tokyo'da kurduğu, İngilizce eğitim veren özel Tsuda Üniversitesi de bu tür kadın üniversitelerinden biri.

Ancak o dönemin şartları gereği seçme ve seçilme hakkı başta olmak üzere pek çok haktan mahrum olan Japon kadınlar için Tsuda'nın öngördüğü eğitim modeli, 'zarif, her istenileni yapan ve kibar kadınlar' yetiştirmekti.

Peki aradan geçen 119 yılda ne değişti? Kadın üniversiteleri beklenen başarıyı getirdi mi?

Peki aradan geçen 119 yılda ne değişti? Kadın üniversiteleri beklenen başarıyı getirdi mi?

Ülkenin en eski kadın üniversitesi olan Tokyo'daki Ochanomizu Üniversitesi, Times Higher Education'ın 2019 yılı için yaptığı sıralamada dünyadaki ilk 1000 üniversite arasında yer almasa da, Japonya sıralamasında 25'incilik ile en başarılı kadın üniversitesi olarak ortaya çıkıyor.

Bir başka kadın üniversitesi olan yine Tokyo'daki Showa Kadın Üniversitesi, öğrenci sayısı giderek azaldığı için kampüsünü liselere ve üniversitelere kiraya veriyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
545
336
37
30
30
21
14
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
yulier

Boğaziçi, ODTÜ, Erciyes, İstanbul vb Ünilerde sadece erkekler mi var? Burdan mezun olan kadınlara ne oldu da kadın üniversiteleri açılıyor? Bu gündemde bu ül... Devamını Gör

Xena

Karma sistemde okudum. Fahişe olmadım. Tecavüze uğramadım. Tacize uğramadım. Okudum. Çalıştım. Şimdi bir tasarımcı sıfatı taşıyan bir kadın oldum. Çok güzel ... Devamını Gör

lightsaber

ya bırak, tv de içki göstermek çocukları kötü etkiliyor diyerek sansürlediler, akşam içki satılmıyor. bir çok örnek var bunlar gibi, herşeyleri bahane tek ... Devamını Gör

dynamite

Japonya'da örnek alacak bir tek bunu bulan birinden fazla bir sey beklemiyorum zaten.

lightsaber

gecen hafta japonda gerçek ölçülerde gundam robotu yürüttü adamlardaki refah seviyesini sen düşün.