Emekli Kuyrukları Geri Dönmüşken EYT Neden ve Ne Zaman Çıkmıştı Bilmeyenlere Yakın Dönem Siyasi Tarih Dersi
Emekli Kuyrukları Geri Dönmüşken EYT Neden ve Ne Zaman Çıkmıştı Bilmeyenlere Yakın Dönem Siyasi Tarih Dersi
Maaşlı ya da ücretli her çalışan bir gün emekli olmanın hayalini kurar. Tabi emeklilik de coğrafya gibi kader olduğu kadar tarihsel olarak da bir kaderdir.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ya da herkesin bildiği şekliyle EYT, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan düzenlemelerle haklarını aldı. Hayata geçmesi Meclis ve Resmi Gazete yolculuğu sonrası gerçekleşecek. Peki EYT neden vardı? Emeklilikte Türkiye'de düzenlemelerin tarihi ne? Sosyal güvenlik sistemi tehlikede mi? Tarihten gelen kısmına bakalım istedik.
Başlangıç noktasından başlamazsak sistem anlatımları havada kalacağından ilk bir Twitter paylaşımıyla başlamak mantıklı olacaktı. Ne olmuştu sahi o zaman ancak önce SGK sistemine biraz bakalım.
'Flashback'lerle devam edelim. Takım elbiselerdeki ışıltı ekonomide de vardı. 1983 ve 1987 seçimlerinde iktidar çıkan ANAP, 1989'da lideri Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı olmasıyla Mesut Yılmaz'ın yönetimine geçti.
Evdeki hesap çarşıya uymadı. Meydanlarda emeklilikte yaş sınırının kalkacağı söylemiyle Demirel, oyları topladı ve dediğini de yaptı.
Bir şekilde sistem 1999'a kadar geldi ancak daha gidecek gibi değildi. Bülent Ecevit başbakanlığındaki 17. koalisyon hükümetinde halen aktif siyasette bulunan Devlet Bahçeli ve partisi MHP 21 yılın ardından yönetimde yer alırken, Mesut Yılmaz'la ANAP da vardı.
Yıllar içinde SGK sistemiyle çok oynandı!
SGK olur da bir içerikte Kemal Kılıçdaroğlu olmaz mı? Sisteme büyük yük getiren Demirel'in düzenlemelerini o dönem SSK Genel Müdürü olan Kılıçdaroğlu doğru bulmayarak 1999 yılındaki düzenlemelerde fikir belirterek açıkların azaltılması için yaş sınırı olması gerektiğini belirtmişti.
Bu kadar SGK dediysek bu işin ışıltısından rakamlarına da bakmak lazım. Emeklilik sisteminde en uygun oran aslen 4 çalışan 1 emekli olurken, bunu tutturmak biraz zor.
Çalışan/emekli prim ödeme sistemini gösteren oran 2002'de 2,08 olurken, arada daha düşse de 2022 Mayıs itibarıyla 1,95 oluyor.
SGK verilerine göre 2022 Eylül'de Türkiye'de 26 milyon 148 bin seviyesinde aktif sigortalı, 13 milyon 869 bin de pasif sigortalı (aylık alan) bulunuyor.
2019 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan, "SGK sistemini çökertir. Biz bunu yapmayacağız. Milletimin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum" demişti ancak düzenleme yapıldı.
Sisteme yükün 2019 yılında 800 milyar olacağı hesaplanıyordu. Reuters, 450 milyar TL olarak hesaplarken, Bloomberg de 13 Milyar dolar yani yaklaşık 250 milyar TL olduğunu hesapladı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!