Görüş Bildir
Haberler
Eli Cebine Zor Gidenlerin Pek Seveceği, Hayat Pahalılığının En Az Olduğu 17 Şehir

Eli Cebine Zor Gidenlerin Pek Seveceği, Hayat Pahalılığının En Az Olduğu 17 Şehir

Mert Evren
05.08.2016 - 11:52

Yatırım danışmanlığı şirketi Mercer tarafından hayat pahalılığının en az olduğu 17 şehir açıklandı.

Yıllık 'Hayat Pahalılığı' araştırması dahilinde kur dalgalanmaları ve temel gıdaların genel enflasyondan etkilenme durumları değerlendiriliyor ve buna şehrin yenileri için sunulan barınma masrafları da ekleniyor.

Doğu Avrupa ve Afrika şehirleri bu listede yoğunlukta. Yaşam masrafları az olmasına rağmen listeye girenlerin bir kısmı gelişmekte olan bölgelere ait ve uzun süre bu ucuzluğun devam etmeyeceği aşikar.

Business Insider'ın derlemesindeki maddelere tek tek bakalım:

Kaynak: http://www.businessinsider.com/the-ci...
İçeriğin Devamı Aşağıda

17. Belgrad, Sırbistan.

17. Belgrad, Sırbistan.

Belgrad güzel bir yer, tabii aşırı değişken hava koşullarına katlanabilirseniz. Kaydedilmiş en yüksek sıcaklık 43.6 derece (Celcius), en düşüğü ise -26 derece.

16. Kolkata, Hindistan.

16. Kolkata, Hindistan.

Kolkata, Hooghly nehriyle özdeşleşmiş, nüfusuysa yaklaşık 15 milyon. Her ne kadar Hindistan kendisini gelişmekte olan ekonomik bir güç olarak tanıtıyor olsa da, aşırı yoksulluk sarmalı, buradaki yaşam masraflarının düşük olduğu anlamına geliyor, öyle de olmalı.

15. Saraybosna, Hersek.

15. Saraybosna, Hersek.

Bosna-Hersek'in en büyük şehri ve başkenti. Saraybosna, komünizm sonrası hayata uyum sağlamakta güçlük çekiyor. Uyuklayan ekonomisiyse burada yaşamayı ucuz kılıyor.

14. Almatı, Kazakistan.

14. Almatı, Kazakistan.

Almatı, Kazakistan'ın gayrisafi yurtiçi hasılasının %20'sini oluşturuyor ve hızlıa gelişmekte olan bir finans sektörü mevcut. Henüz tasarlanan 'Avrupa-Çin mega-otoyolu'nun da bir kısmının da buradan geçeceği söyleniyor, bu da söz konusu şehirde yaşamanın pahalılanacağının göstergesi.

13. Monterrey, Meksika.

13. Monterrey, Meksika.

Meksika'nın kuzeybatısında yer alan Monterrey, Mercer şirketinin 2006'daki yaşam standardı yüksek şehirler listesinde 94. sıradaydı, bu da hayat pahalılığının düşük olmasını açıklayan göstergelerden.

İçeriğin Devamı Aşağıda

12. Tiflis, Gürcistan.

12. Tiflis, Gürcistan.

Doğu Avrupa'nın tarihi ve etkileyici bir başka şehri, Tiflis. Burada yaşamak ucuz olabilir ancak dünyanın en güvenli şehirlerinden ve turistlerin de şaşırtıcı bir şekilde gözdeleri arasında.

11. Üsküp, Makedonya.

11. Üsküp, Makedonya.

Üsküp'ün tarihi milattan önce 4000'lere kadar dayanıyor. Listedeki yerine bakacak olursak, hayat pahalılığı o zamanlardan beri pek artmamış. Bu genelde %30'lara yaklaşan yüksek işsizlik oranına bağlanabilir.

10. Lusaka, Zambiya.

10. Lusaka, Zambiya.

Güney Afrika'nın en hızlı büyüyen şehirlerinden. Lusaka son yıllarda, mecare peşindeki turistlerin akınına uğruyor. 2 milyonun altındaki nüfus, yaşam masraflarının az olmasını açıklayabilir ancak bu kısa süreliğine böyle kalacak gibi.

9. Gaborone, Botsvana.

9. Gaborone, Botsvana.

Botsvana'nın en büyük şehri finans yönüyle de iyi durumda. Sektörde %20'lik bir çalışan oranı var. Görselden de anlaşılacağı üzere, kentsel dönüşüm hızla devam ediyor, Afrika'nın gelişmekte olan birçok şehrinde olduğu gibi..

8. Karachi, Pakistan.

8. Karachi, Pakistan.

25 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık 7. şehri. Karachi'nin yoğun nüfusu hayatı pek pahalılandırmamış. Tabii bu yüksek seviyedeki şiddet olayları ve içme suyu sorunlarıyla ilişkilendirilebilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. Tunus, Tunus.

7. Tunus, Tunus.

Birçok Batılı ekonomide olduğu gibi, Tunus da üretimden çok hizmete yöneliyor. Yine, birçok Afrika şehrinde olduğu gibi, nüfus artışı kenar mahallelerin çoğaldığını gösteriyor ancak hala yaşanması ucuz bir şehir.

6. Minsk, Belarus.

6. Minsk, Belarus.

Bir başka Sovyet devrimi sonrası şehri. Komünizm sonrasında serbest pazar ekonomisine geçen şehir üretim konusunda oldukça kararlı.  İşsizlik oranı düşük, bu da zorunlu çalışma programlarının bir ürünü.

5. Johannesburg, Güney Afrika.

5. Johannesburg, Güney Afrika.

Güney Afrika'daki en büyük şehir olan Johannesburg, bölgeye giriş yapmak isteyen yatırımcılar için iyi bir başlangıç noktasına dönüşüyor. Cinayet oranının fazlalığı ve genel suç oranının pek düşmemesi sebebiyle, hayat pahalılığı da alçakta kalıyor.

4. Blantyre, Malavi.

4. Blantyre, Malavi.

Malvi Gölü ve Chitimba Sahili (görseldeki) bölgenin ünlülerinden ve Avrupalı gezginler için pek cazip. Şehrin hızlıca gelişen bir finans ve tarım sektörü bulunmakta. Manzaranın güzelliği sizi aldatmasın. Şehir ciddi anlamda gelişim yoksunluğu yaşıyor ve yaşam masrafları bu yüzden az.

3. Bişkek, Kırgızistan.

3. Bişkek, Kırgızistan.

Bişkek deniz seviyesinin 800 metre yükseğinde. Burası mermerden plazalarla ve Sovyet mimarisiyle ilginç bir karışımı temsil ediyor. Dağlarla bezenmiş güzel manzarasına rağmen, hava kirliliğinden dolayı, turistleri pek çekmiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Cape Town, Güney Afrika.

2. Cape Town, Güney Afrika.

Johannesburg gibi, Cape Town da yüksek suç oranıyla ünlü. Bu da insanları orada yaşamaktan yana tekrar düşündürüyor. Ancak reddedilemeyecek kadar da güzel bir şehir. Afrika'nın geri kalanı gibi, kendini kimliğini oturtabilmek için ciddi bir yatırım merkezine dönüşüyor.

1. Windhoek, Namibya.

1. Windhoek, Namibya.

Dünyanın hayat pahalılığı en düşük şehri olan Windhoek, Namibya'nın başkenti. Ülkenin en büyük şehri ancak nüfusu hala 322,500 son sayıma göre, bu da düşük hayat pahalılığı oranını açıklayabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
69
33
14
12
9
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Meriç Browny

aman hep dandiko şehirler... kalsın.

KediSevici

cape towna laf yok daaaaaaa :( o kadar hırsızlık olmasa direkt taşınılınır!

Doğan K.

Belarusss

KediSevici

Tunus, Tunus. :(