onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Eğitime Verilen Ara Nedeniyle Mağdur Olan Binlerce Ücretli Öğretmen Soruyor: 'Taş mı Yiyelim?'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Eğitime Verilen Ara Nedeniyle Mağdur Olan Binlerce Ücretli Öğretmen Soruyor: 'Taş mı Yiyelim?'

Koronavirüs salgını nedeniyle okullarda eğitime verilen aranın uzatılması ücretli öğretmenlerin mağduriyetinin artmasına neden oldu. Kadrolu öğretmenden çok daha düşük maaşla geçinmeye çalışan ücretli öğretmenler, mevzuatın değiştirilmesini ve ayrımın ortadan kaldırılarak mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor. Seslerini duyurabilmek için sosyal medyayı kullanan eğitimciler 'Taş mı yiyelim?' diye soruyor.

Koronavirüs salgını nedeniyle alınan önlemlerden biri okullarda eğitim-öğretim faaliyetlerine ara verilmesi ve uzaktan eğitime geçilmesi oldu.

16 Mart günü eğitim-öğretime verilen 2 haftalık ara, salgının boyutlarının büyümesi üzerine 30 Nisan’a kadar uzatıldı. 👇

Bu durum, Türkiye genelindeki okullarda ücretli öğretmen olarak görev yapan onbinlerce ücretli eğitimcinin 48 günlük ücretlerini alamayacakları anlamına geliyor. 

Çok düşük paralarla geçinmeye çalışan ücretli öğretmenlerin karşı karşıya kaldığı bu sorun, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile birlikte kameraların karşısına geçen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a da soruldu.

Uygulamadaki mevzuatı işaret eden Selçuk’un sözleri, ücretli öğretmenlerin umutlarının daha da kırılmasına neden oldu. 🎥

Bakanlık ücretli öğretmen sayısını açıklamıyor

Bakanlık ücretli öğretmen sayısını açıklamıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın Türkiye'deki ücretli öğretmen sayısına ilişkin sorusuna 'Ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi' olduğu gerekçesi ile yanıt vermedi.

"En fazla 2 bin 100 TL civarı ücret alabiliyorlar"

"En fazla 2 bin 100 TL civarı ücret alabiliyorlar"

Eğitim-Sen İstanbul 4 No’lu Şube Sekreteri Adil Taşatan, ücretli öğretmenlerin kadrolu öğretmenlerle aynı işi yaptıklarını, çok fazla sayıda derse girseler dahi en çok 2 bin 100 lira civarında bir ücret alabildiklerini söylüyor.

Aynı şartlarda çalışan bir kadrolu öğretmen ise 5 bin 200 lira civarında maaş alabiliyor.

Ücretli öğretmenler, saat ücreti aldıkları için sigortalarının 16 günlük yapılabildiğini kaydeden Taşatan, “İş güvenceleri de yok. İşleri yöneticilerinin iki dudağı arasında. Ücretli öğretmenlere mobbing uygulama daha rahat. Müdür, ‘İşine son veriyorum’ dediğinde işsiz kalıyorlar. Aynı işi yapanlar aynı haklara sahip değil” diyor.

Ücretli öğretmenler ise seslerini sosyal medyadan duyurmaya çalışıyor 👇

Ücretli öğretmenler ise seslerini sosyal medyadan duyurmaya çalışıyor 👇

Bugün Twitter'da binlerce tweet atan eğitimciler mağduruiyetlerinin giderilmesini istedi. 👇

Bugün Twitter'da binlerce tweet atan eğitimciler mağduruiyetlerinin giderilmesini istedi. 👇

Ücretli öğretmenlerin sorunları sendikaların da gündeminde

Ücretli öğretmenlerin sorunları sendikaların da gündeminde

Memur-Sen Konfederasyonu ve Eğitim Bir Sen Başkanı Ali Yalçın, “Esnafa, çiftçiye, emekliye, iş dünyasına bazı dokunuşlar yapıldı ve bu konuda sosyal devlet olmanın yükümlülüğü hissettirildi. Fakat tek gelir kaynağı girdiği ders ücreti olan ücretli öğretmenlerimiz bu desteklerden faydalanamadı. Mevzuat boyutunda belli bahaneler, belli cümleler kurulabilir ama bir şey gözardı edilmemeli bu arkadaşlarımızın başka gelirleri yok” dedi.

Independent Türkçe’ye konuşan Yalçın, “Eksik sigortalı çalışarak öğretmen açığını kapatan ücretli öğretmenlerimize bu süreçte sahip çıkılmalı. Ders ücretleri kendilerine takdim edilmeli; yoksa koronavirüs sürecinin uzun süremesi bu arkadaşlarımızın çok büyük mağduriyetlerle karşı karşıya kalmalarına neden olabilir. Konu mutlaka etraflıca değerlendirilmeli” ifadelerini kullandı.

“Mevzuat bahane edilmemeli”

“Mevzuat bahane edilmemeli”

“Mevzuat buna izin vermiyor denilerek bu iş kenara konulmamalı” diyen yalçın bu konunun bir ‘sosyal restorasyon süreci’ olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.

Yalçın şunları söyledi:

Bu insanlar bu süreçte desteklenmek durumundalar, hakikaten zor durumdalar. Türkiye’nin en büyük eğitim örgütlenmesiyiz. Bu konuda gelen telefonlar sayıyla ifade edilebilecek düzeyin de üzerinde. Çok fazla telefon geliyor. Devletimiz güçlü bir devlettir, bu konuda bir adım atmak durumundalar.

Eğitim açığını kapatıyorlar

On binlerce ücretli öğretmen olduğunu dile getiren Yalçın, ülke genelindeki öğretmen açığının ücretli öğretmenlerle kapatıldığını vurguladı. 

“Bu arkadaşlarımız eğitimde bir açığı kapatıyorlar” diyen Yalçın sözlerini şöyle sürdürdü:

Eğer geçmişte uygulanan vekil öğretmenlik uygulaması devam etseydi 3’te 2 oranda maaş almış olacaklardı. Ama şu anda birim maliyet üzerinden ücretlendiriliyorlar. Bu süreç içinde bu insanlar desteklenmeye, geçmişte verdikleri emeklere binaen bu süreçte yalnız bırakılmamaya ihtiyaçları var.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
124
31
26
18
10
7
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sefa Döner

Ücretli doktorluk ücretli mühendislik ücretli hakimlik filan yok lakin ücretli öğretmenlik var her zaman karşı çıkmışımdır. Düzenli atama yapılsa hiç gerek ... Devamını Gör

Bu karşı çıkmayı organize olarak yapsalar kimse kabul etmese hepsi kadroluydu

başta mağdur etmeyeceğiz denildi şimdi de mevzuat deniliyor ve üstünde çalışılıyor denip umut dağıtılıyor mesleğe yeni başlamış ÜCRETLİ ÖĞRETMEN olarak sigor... Devamını Gör

Yunus Saglam

tek işsiz siz kaldınız doğru.

arslanoglu

küçük esnaf peki? onlar ekstra da her ay giderlerinde dğkkan kirası faturaları var evi ayrı var asıl onlara verilmeli taş mı yiyecekler nasıl ödeyecekler gid... Devamını Gör

selaminko

devletin küçük esnafa da, gündelik çalışanlara da destek olması gerekir.