Görüş Bildir
Haberler
Eğitim Hayatımızı Kolaylaştıran Dijital Çağın 5 Kahramanı

Eğitim Hayatımızı Kolaylaştıran Dijital Çağın 5 Kahramanı

Aslı Teksoy
10.04.2017 - 13:41

İster dijital yerli olun isterseniz dijital göçmen; ister kara tahta ile okul sıralarında oturmuş olun isterseniz ansiklopedilerden değil Google’dan araştırıp bulduğunuz ödevinizi hocanıza teslim etmiş... Eğitim ve öğretim hayatımızı kolaylaştıran, bize şimdilerde normal gelse de ilk çıktığında “Vay be!” dedirten artık hayatımızda yer etmiş öyle kullanışlı ve faydalı bilgi teknolojileri var ki “Oh be iyi ki de var!” dedirtiyorlar. İyi ki de var dediğimiz birçok uygulama, araç, platform olmasaydı ne olurdu kim bilir halimiz. Dünyamızı kurtaracak kahramanlardan yoksun kalırdı nicemiz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1- e-kitap Okuyucu

Gutenberg’in kemikleri mezarında sızlamasın tabi ki

ama acaba kitabın “kitap” olabilmesi için illa sayfalardan mı oluşması

gerekiyor? Basılı veya elektronik fark etmez günümüzde artık kitap, kitaptır!

Seslisi var, elektroniği var, Braille alfabesi ile oluşturulanı var, hatta

çocuklar için keçeden yapılan kitaplar bile var.

Toplu taşımada, uzun yolculuklarda boş yere vakit öldürmek istemeyenler; boş zamanlarında bir sayfacık da olsa okumak isteyen kitap sevdalıları için, kitap sayfasına dokunmadan ve kitap yaprağı kokusundan biraz yoksun kalarak hayatlarını kolaylaştıran bir buluş e-kitap okuyucu.Tabletlerden, telefonlardan okuduğumuz içeriklere o kadar çok alıştık ki bizim için sıradanlaştı belki de bu mucizevi şey. Kitap okuyucuların, dilediğimiz zaman erişme velinimetini sunması teknolojinin bize getirdiği kahramanlardan sadece biri.

2- Akıllı Tahta

Hey gidi günler hey… Kara tahtalar, sonra yeşil ve sonra ruhsuz beyaz tahtalar… Ezberci eğitim sistemini birazcık da olsa kıran ve görsel-işitsel ögelere yer vererek öğrenme sürecini kolaylaştıran akıllı tahtalar ise bir devrim niteliğinde hayatımıza girdi. Akıllı tahta ile uyumlu çalışan, öğrencilerin önündeki akıllı tabletler ise interaktif eğitim sürecini tamamlar nitelikte unsurlar oldular. Etkileşimli bir şekilde insan fizyolojisinde iç organların yerlerini yapboz gibi yerleştirerek öğrenebilir, Samanyolu Galaksi’sinde bir yolculuğa çıkıp gezegenleri keşfedebilir, periyodik tabloda dokunduğunuz elementlerle molekül elde edip tepkimeye sokabilir veya en sevdiğimiz(!) havuz problemlerini gerçekten havuzu taşırarak çözebiliriz.

Hayal gücümüze kara

tahtalardan bin kat daha fazla yaklaşan akıllı tahtalar, öğrenme sürecimizi

kolaylaştıran ve etkili hale getiren kahramanlardır. Şimdi sadece yazmıyoruz,

beynimizde yaratıyoruz. Akıllı tahtalar sayesinde tahtadan hiçbir şeyi

silmemize gerek kalmıyor. Aksine öğrendiklerimizi biriktirerek yeni şeyler

oluşturuyor, çiziyor, üretiyoruz.

3- Online Eğitimler

Online olarak aldığınız eğitimler size, gecenin ikisinde pijamalarınızı çekip, ballı tarçınlı sıcacık sütünüzü yudumlarken ders videoları izleyebilme ve ayaklarınızı uzatarak sınava girebilme imkanı sağlıyor. Udemy, Udacity, Coursera, edX, Khan Academy ve yerelde e-Kampüs.com gibi pek çok platform bu konuda imkanlar sağlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu tarz platformlar size, zamandan ve mekandan bağımsız, tamamen kendi planınıza göre hareket edebileceğiniz rahat bir öğrenme ortamı sunarlar. Amfilerde, ders kitaplarında bulamayacağınız aynı anda birden fazla, trendleri takip eden ve güncel konulardan oluşan eğitimleri bir arada alabilme imkanını yakalarsınız. Hem de Pazartesi sabah tam 9’da bölümde olup, slayttan anlatılan dersi uyku dolu gözlerle dinleme eziyeti olmadan 😊

4- Mobil Uygulamalar

Piyano çalmaktan çizim yeteneğinizi geliştirmeye; diksiyonunuzu düzeltmekten kelime dağarcığınızı genişletip yabancı dil öğrenmeye kadar kullanabileceğiniz binbir çeşit uygulama elimizin altındaki akıllı telefonların içinde artık. Derslerin ve işin dışında hayat boyu öğrenme sürecine de büyük katkı sağlayan bu uygulamalar sayesinde eskiden imkânsız diyebileceğiniz her şeyi öğrenmek artık mümkün. Tek ihtiyacınız olan bir akıllı telefon ve internet bağlantısı.

5-Bulut Bilişim

Bulut bilişim, internet aracılığı ile sanal sunucularda verilerimizi tutmamızı, yanımızda taşımamızı ve internete bağlı bir cihazdan erişmemizi sağlar. “Eyvah ödevimi evde unuttum”ların tarihe karışmasında da ayrıca parmağı vardır. En güzel yanlarından biri de çok büyük miktarda veriyi tutmanızı sağlar. Bu veriler üzerinde eş zamanlı başka kullanıcılar ile de paylaşmanıza ve birlikte çalışmanıza imkan verir. Özellikle Microsoft, Google ve Apple gibi şirketler bu konularda ileri teknolojiye sahipler. Sunu dosyasından tatilde çektiğiniz videoya, arkadaşlarınızla resminizden tezinize kadar farklı formattaki birçok verinizi bulutlarda saklayabilir, ihtiyacınız olduğunda hafifçe kolunuzu kaldırıp bulutun içerisinden alabilirsiniz 😊

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın