onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Düzce'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Düzce'de Ne Yenir?

Düzce'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Düzce'de Ne Yenir?

Elif Ateş
02.11.2021 - 09:00

Düzce, Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alır. Batısında Sakarya, doğusunda Bolu, kuzeydoğusunda Zonguldak illeri ile komşudur. Kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadır. Ancak Düzce, deniz seviyesinden 100 metre kadar yükseklikte yer alır. Düzce'de birbirinden farklı birçok bitki türü ve hayvan çeşidi bulunmasından dolayı koruma altına alınan pek çok yeri vardır. İlin doğal güzellikleri arasında pek çok çay, yayla ve tabiat parkı da bulunur. Aynı zamanda Batı Karadeniz Bölümü'nde kaybolmadan halen daha yaşayan tek antik kent, Düzce'dedir. Karadeniz bölgesinin efesi olarak bilinir. Peki, Düzce'de gezilecek yerler nerelerdir? Düzce'de ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Düzce'nin tarihi olukça eskilere dayanmaktadır. Bu bölgede M.Ö 1390- 800 yılları arasında Hititler hüküm sürmüştür. Ayrıca Britanyalılar, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet devrine tanıklık eden nadiden şehirlerden biridir. Evliya Çelebi'nin ünlü eseri Seyahatname'de, Düzce'nin bir pazarının adı geçtiği bilinmektedir. Britanyalılar döneminde bataklıktan ibaret olan bu bölge, Roma devrinde gelişmeye başlamıştır. Şehir en parlak dönemini Bizans İmparatorluğu zamanında yaşamıştır. 1323 yılında Osmanlı Devleti egemenliğinde iken şehir, Konsopa adını almıştır. Düzce'nin merkezi konuma gelmesi ise 1871 yılını bulmuştur. Pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Düzce'nin gezilecek yerlerini ve yöresel yemeklerini sizler için derledik...

Düzce'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Düzce'de Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Efteni Gölü: Düzce'nin doğal güzelliklerinden biri olan Efteni Gölü, göçmen kuşlarının kuluçka ve kışlanma alanlarından biridir. Burada bulunan kuş türlerini izlemek için bir de seyir tepesi bulunmaktadır.

  • Kurugöl Tabiat Parkı: 2004 yılında mesire alanı olan yer, 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edilmiştir. Etrafında birbirinden farklı ağaç türleri bulunur. Ayrıca safari, kampçılık gibi aktiviteler de yapılabilmektedir.

  • Melen Çayı: Bu çay, Yığılca ilçesinden başlar ve Karadeniz'de son bulur. Doğa sporu yapmayı sevenler için oldukça ideal bir yerdir. Melen Çayı'nda yılın her mevsiminde kano veya rafting yapılabilmektedir.

  • Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı: Çevresinde birçok jeolojik özellik bulunmasıyla bilinen bu yer, Türkiye'de ilk tabiat parkı olarak tescillenen yerdir. Bu tabiat anıtında kamp, doğa yürüyüşleri gibi aktiviteler yapılabilmektedir.

  • Aydınpınar Şelalesi Tabiat Parkı: Burada meşe, kestane, gürgen gibi ağaç türlerinin yanı sıra, art arda beş tane şelalede bulunmaktadır. Suyun döküldüğü gölete girilebileceği gibi etrafında kampta yapılabilmektedir.

  • Kardüz Yaylası: Her mevsim ayrı bir güzelliği bulunan Kardüz Yaylası, kış turizm ile de gözde yerler arasındadır. Ayrıca çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapmaktadır.

  • Ceneviz Kalesi Plajı: Düzce'nin tek mavi bayraklı plajı olma özelliğini taşır. Ayrıca dünyada nadir görülen siyah kumda bu plaja özgüdür. Hem tarihi yeri hem de doğal güzelliği ile Düzce'de mutlaka gidilmesi gereken yerler arasındadır.

  • Prusias ad Hypium Antik Kenti: Bu antik kentin tarihi M.Ö 3.yy'a kadar dayanmaktadır. İçerisinde su kemerleri, antik tiyatro, surlar ve Roma köprüsü bulunur.

Düzce'de Ne Yenir?

Düzce'de Ne Yenir?
  • Buğulama: Bu bölgede balığın her çeşidi yapılmaktadır. Ancak en çok sevileni ise buğulama yöntemi ile pişirilenidir. Domates, soğan gibi birçok sebze ile balıklar fırına sürülür.

  • Çerkez Tavuğu: Çerkezlere özgü bir meze türüdür. İki farklı şekilde yapılan bu mezenin ana malzemeleri un ve cevizdir. Tercihe göre farklı şekillerde de sunulabilmektedir.

  • Mamalika: Bir tatar yemeği olan mamalika, sıcak bir mezedir. İçerisine ise mısır un ve kaşar peyniri koyulur.

  • Bazlama: Her yörede yapılsa da Düzce'de vazgeçilmez hamur işlerinden biridir. Bazlamayı lezzetli yapan ise taş fırında pişirilmesidir. İsteğe göre  patatesli, kıymalı ya da otlu olarak yapılır.

  • Kaşık Makarnası:  Un ile hazırlanan bu makarna, piştikten sonra üzerine fındık, keş ve ceviz dökülür.

  • Mamursa: Bölgenin meşhur Çerkez yemeklerinden biridir. Yemeğin tamamı mısır unu, su ve yumurtan oluşur. Peynir ya da kıyma da dökülebilmektedir.

  • Sebzeli Kaygana: Krepin sebzelisine oldukça benzer bir yemektir. Krep hamuru hazırlandıktan sonra içerisine yeşil soğan, dereotu ve maydanoz koyulur...

  • Akcakoca Melengücceği Tatlısı: Şehirde bu tatlının yeri diğerlerinden oldukça farklıdır. Yaklaşık olarak 700 yıllık bir tarihe sahiptir. Tatlıyı lezzetli yapan ise manda kaymağıdır.

  • Hamsili Börek: Karadeniz'de oldukça sık yapılan bir yemek olan hamsili börek, un ve hamsiden oluşmaktadır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın