onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İngiliz Bilim İnsanlarından Koronavirüsü Hayatımızdan Silecek Adım: Etkili Bir Antikor Keşfedildi

İngiliz Bilim İnsanlarından Koronavirüsü Hayatımızdan Silecek Adım: Etkili Bir Antikor Keşfedildi

Bilim insanları, koronavirüs pandemisini sona erdirmek adına gece gündüz çalışırkeni, aşının ardından çok önemli yeni bir keşif yapıldı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Hürriyet'in İngiliz Daily Mail gazetesinden aktardığı habere göre, bilim insanları koronavirüs pandemisinin seyrini değiştirecek nitelikte bir keşfe imza attı.

Habere göre, mevcut ve gelecek tüm koronavirüs türleri ile mücadelede edecek bir yöntem arayan bilim insanları mutlu sona ulaştı. Ekip Kovid-19, onun varyantları ve diğer koronavirüs türlerine karşı etkili bir antikor keşfetti.

Umudun yeni adı: DH1047

Umudun yeni adı: DH1047

Kuzey Carolina Üniversitesi, Chapel Hill (UNC) ve Durham'daki Duke Üniversitesi'ndeki araştırma ekibi DH1047 antikorunun virüs hücrelerine bağlanabildiğini ve onların çoğalmalarını ve bir kişiyi enfekte etmelerini önleyebileceği sonucuna ulaştı.

Söz konusu keşfin mevcut pandemi ve gelecekteki virüs salgınlarıyla mücadeleye yardımcı olabilecek önemli bir parça olduğunun altını çizen uzmanlar bunun 'süper aşı' çalışmalarına da katkı sağlıyacağı görüşünde.

2,6 milyar dolarlık destek

2,6 milyar dolarlık destek

Bilim insanları daha gelmeden bir sonraki pandemiyi önlemek için çalışmalara başladı! Amaç bir sonraki potansiyel pandemiyi önlemek amacıyla her tür koronavirüsle savaşabilecek bir aşı oluşturmak.

Bunu, virüsün mutasyona uğradıkça değişmesi muhtemel olmayan kısımlarını belirleyip özel olarak bu kısımları hedefleyerek yapacaklarını belirten ekibin projesi şimdiden Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü tarafından 2.6 milyon dolar hibeyle desteklendi.

Başarılı olursa bu aşı Covid'in yanı sıra MERS ve SARS'a karşı da etkili olacak. La Jolla Enstitüsü başkanı Dr Erica Ollmann Saphire’a göre, sürekli yeni aşı çalışmalarını başlatmak yerine, SARS-CoV-2 varyantlarına ve bir sonraki koronavirüs ne olursa olsun ona karşı koruma sağlayacak tek bir aşıya ihtiyacımız var.

Bunun için ekibi, Harvard Üniversitesi, Brigham ve Kadın Hastanesi ve Massachusetts Genel Hastanesi'nden bilim adamlarıyla ortak bir çalışmaya start verdi.

Araştırmacılar, virüs hücrelerinin yapısına dair daha doğru bir resmi elde etmek için kullanılabilecek “VFLIP” adlı bir Covid başak proteininin modeli oluşturdular.

6 koronavirüs türü daha var

6 koronavirüs türü daha var

Koronavirüs, 2019’un sonlarında Çin’de ortaya çıkıp nihayetinde küresel bir pandemiye dönüşen Kovid-19 öncesinde birçok insan için tanıdık bir kelime değildi, ancak işin doğrusu bu terim 1960’lardan beridir bilinen bir virüs ailesini ifade ediyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bilinen yedi tip koronavirüs var. Kovid-19'dan önce en çok bilinen koronavirüs, Çin'de ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılarak 2003 yılında bir salgına neden olan Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) idi.

Diğer kayda değer koronavirüsler arasında Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) bulunuyor. İlk olarak 2012 yılında Suudi Arabistan'da tespit edilen bu virüsün kaynağının komşu Ürdün olduğu düşünülüyor. Virüsün bulaşması nadir olmakla birlikte, ölüm oranı yüksekti (enfekte olan her 10 hastadan yaklaşık üç ila dördü hayatını kaybetti).

Nispeten düşük bulaşma seviyelerine bakılarak SARS ve MERS için aşı geliştirmeye çok fazla kaynak yatırılmadığından bu virüslerin hiçbirinin bir aşısı bulunmuyor.

Üretilen ilk koronavirüs aşısı olarak Kovid-19 aşısı, benzer virüsler için geliştirilecek aşılar için bir temel teşkil ediyor. Yaklaşık 10 yılda bir insanlar için sorunlara neden olabilen koronavirüsün yeni bir versiyonu ortaya çıkıyor.

Kovid-19 şimdiye kadarki en yıkıcı versiyon olsa da, gelecek koronavirüs daha güçlü, daha bulaşıcı olabilir.

Bu yüzden bilim insanları henüz var olmayan virüslere karşı şimdiden etkili bir aşı geliştirebileceklerini umuyorlar.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
18
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın