Dünya'nın En Soğuk Yeri "Oymyakon"da Yaşamın Nasıl Olduğunu Gösteren 21 İnanılmaz Fotoğraf
Dünya'nın En Soğuk Yeri "Oymyakon"da Yaşamın Nasıl Olduğunu Gösteren 21 İnanılmaz Fotoğraf
İnsanlar dirençli ve çalışkan varlıklar. Bunun en belirgin olduğu yerlerden biri de dünyanın en soğuk yerleşim yeri olarak kabul edilen Rusya'daki Oymyakon Köyü. Kış aylarında sıcaklığın ortalama -50°C olduğu köy, 1924 yılında -71.2°C sıcaklığı görmüş. Maceraperest fotoğrafçı Amos Chapple, yakın zamanda Oymyakon'u ve yakınındaki şehir merkezi Yakutsk'u ziyaret etmiş ve sert koşullardaki günlük hayatı ve orayı evi belleyen insanları belgeleyerek bölgede toplam beş hafta geçirmiş. İşte Chapple'ın karesine takılan muhteşem fotoğraflar:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. Amos Chapple yolculuğuna Rusya'nın kuzeydoğusundaki Sakha bölgesinde yer alan Yakutsk'ta başlamış. Burası dünyadaki en soğuk başkent olarak kabul ediliyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2. Şehir yaklaşık 300.000 kişilik nüfusa sahip ve kış boyunca sıcaklık ortalama -34°C'de seyrediyor.
3. Yine de, Chapple'ın söylediğinde göre şehrin sakinleri bir harika: "arkadaş canlısı, dünyevi zevklere düşkün ve oldukça iyi giyimliler."
4. Peki yerliler aşırı soğukla nasıl mücadele ediyorlar? "'Rus çayı' dedikleri votka ile." diye açıklıyor Chapple.
5. Chapple, yerlilerden bazılarıyla arkadaş olmadan ve evlerinde kalmaya davet edilmeden önce Yakutsk'taki küçük bir misafir evinde kalıyormuş.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
6. Chapple'ın aktardığına göre istikrarlı bir şekilde ilerleyen elmas ticareti Yakutsk'ta "kapsamlı ve sağlıklı bir ekonomi" oluşmasını sağlamış.
7. Soğuk Savaş'ın etkileri buralarda daha az hissediliyor, çünkü Yakutlar "Ruslara nazaran daha dışa dönükler ve imparatorluğun çöküşü yüzünden gururları incinmiş gibi davranmıyorlar."
8. Yakutsk, dünyanın en soğuk kasabası olarak görülen Oymyakon'a açılan bir kapı. Oraya gitmek için iki gün boyunca çorak ve izbe bir yolda seyahat etmek gerekiyor.
9. Bu kadar düşük sıcaklıkta arabaların hep rölantide olması gerektiği için benzin istasyonları 24 saat açık.
10. Bunun üzerine Chapple iki gün boyunca yoldaki donmuş ıssızlıkta yer alan Cafe Cuba isminde küçük ve tenha bir misafirhanede konaklamış. Rengeyiği çorbası ve sıcak çay içerek, başka bir arabanın gelip onu almasını beklemiş.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
11. "En sonunda, beni gideceğim yere götürmeleri için bulduğum adamlar yardımseverlikle garip bir tehditkarlık arasında gidip geliyorlardı. Oymyakon'a beni bırakmalarından önce, aileleriyle birlikte donmuş at kanı ve makarna yedik." diyor Chapple.
12. Günümüzde ise kış aylarında görülen ortalama sıcaklık -50°C.
13. Soğuk havanın ani ve aşırı etkisi Chapple'ı oldukça sarsmış.
14. Kamera kullanmak da bir o kadar zormuş. "Ağzımdan çıkan buhar, sigara dumanı kadar yoğundu, bu yüzden fotoğraf çekerken nefesimi tutmak zorunda kaldım." diyor Chapple. Soğuktan etkilenen lensi odaklamak da oldukça zahmetli bir hal almış.
15. Bölgedeki zemin tamamen donmuş olduğundan, köydeki evlere boru ile su taşımak imkansız. Bu yüzden tuvaletler dışarıda yer alıyor. Evden tuvalete koşmak ciddi bir işkence.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
16. Donmuş zemin, ölülerin gömülmesini de zorlaştırıyor. Cenaze törenlerinden önce, toprağı ısıtmak için büyük ateşler yakılıyor.
17. Chapple, gitmeden önce köylülerin ziyaretçilerle tanışmaya hevesli olacağını düşünmüş. Oysa gittiğinde tanışacak insan bulmakta zorlanmış.
18. Toprak tarıma uygun olmadığı için, Oymyakon'da yaşayanlar geçimlerini hayvancılık ya da resimde görüldüğü üzere ısıtma tesisatı gibi belediye işleriyle uğraşarak sağlıyorlar.
19. Yemek yeme alışkanları ise şöyle: Somon ve alabalık gibi donmuş çiğ balıklar ve at ciğeri tüketiyorlar. Ancak diyetlerinin çoğunu et çorbası oluşturuyor.
20. Köyün sakinleri Yakut kökenlerinin bilincinde olarak çevreleri ve tarih ile sıkı bir bağ içindeler.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
21. İnanması güç olsa da, yaz aylarında hava oldukça ısınabiliyor. Bu güne kadar gözlemlenen en yüksek sıcaklık ise 35°C. Ancak yaz ayları kısa sürerken, acımasız kış ayları bitmek bilmiyor.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam