Dünyadan 10 Gün Silindi! Takvimlerde 1582 Yılında Neden Eksik Günler Bulunuyor?
Takvimde eksik günler olabileceğini hiç düşünmüş müydünüz? İnternet kullanıcıları telefonlarından baktıklarında 1582 yılında eksik günler fark etti. Biz de uzmanların bu duruma yaptığı açıklamayı sizlerle paylaştık! 👇
Eğer yapabiliyorsanız, telefonunuzun takviminde 1582 yılının ekim ayına gittiğinizde ayın 4'ünden 15'ine geçildiğini görebilirsiniz.
Amerikalı astrofizikçi ve bilim iletişimcisi Neil deGrasse Tyson, bu gizemin ardındaki nedeni açıklamış, gelin bir bakalım.
Aradaki günleri atlamanın ardındaki neden mantıklı görünüyor ancak neden ekim ayı?
Sorun, Paskalya tarihini hesaplamanın giderek zorlaşması nedeniyle gündeme gelmişti. M.S. birinci ve ikinci bin yılda takip edilen Jülyen takvimi, her 314 yılda bir yaklaşık bir gün kayıyordu.
Bu nedenle 1582'de, genellikle 21 Mart'ta takip edilen bahar ekinoksu 11 Mart'a ulaştı.
Bu zamansal tutarsızlığı çözmek ve Paskalya tarihini kolayca hesaplamak için, Trent Konsili 1562-63'te soruna bir çözüm bulmaya karar verdi ve papayı reformdan geçirilmiş bir takvim uygulayarak sorunu çözmeye çağıran bir kararname çıkardı.
İşte o zaman İlkbahar ekinoksunu 11 Mart'tan 21 Mart'a getirmek için takvimden 10 gün çıkardı.
Yani Papa XIII. 1582'de ilkbahar ekinoksunu 21 Mart'a getirmek için Ekim'den on gün çıkarmıştı. Ekim, Hıristiyan bayramlarını atlamamak için seçildi de diyebiliriz. Yine de, zamanın tarihinde bazı günlerin hiç yaşanmamış olması oldukça tuhaf değil mi?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın