onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çalıştıkları Alanla Özdeşleşmiş Bilim İnsanlarının İsimleriyle Yapılan 25 Tipografi Örneği

etiket Çalıştıkları Alanla Özdeşleşmiş Bilim İnsanlarının İsimleriyle Yapılan 25 Tipografi Örneği

Gökhan A.
20.11.2015 - 00:37

Bu bilim adamlarının hepsi ismini duyurmuş kişiler ve isimleri anıldıklarında zaten direk aklınızda çalışma alanları da canlanıyor. Ama olur da unutursanız diye bu ünlü bilim insanlarının isimleri ile çalışma alanlarının harmanlanması sonucu bu güzel tipografi çalışmalarını ortaya çıkarmışlar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Pisagor

1. Pisagor

MÖ 570 - MÖ 495 yılları arasında yaşamış olan İyonyalı filozof, matematikçi ve Pisagorculuk olarak bilinen akımın kurucusudur. En iyi bilinen teoremi, kendi adıyla anılan Pisagor teoremidir. Bir dik açılı üçgende dik kenarların herbirinin uzunluklarının karelerinin toplamları, hipotenüsün uzunluğunun karesine eşittir.

2. Öklid

2. Öklid

Öklid, MÖ 330 - 275 yılları arasında yaşamış İskenderiyeli bir matematikçidir. Öklid gelmiş geçmiş matematikçilerin içinde adı geometri ile en çok özdeştirilen kişidir.

3. Arşimet

3. Arşimet

Arşimet, antik dünyanın ilk ve en büyük bilim adamı olarak kabul edilir. Hidrostatiğin ve mekaniğin temelini atmıştır. Bir hamamda yıkanırken bulduğu iddia edilen suyun kaldırma kuvveti bilime en çok bilinen katkısıdır. Bu kuvvet cismin batan hacmi, içinde bulunduğu sıvının yoğunluğu ve yerçekimi ivmesinin çarpımına eşittir.

4. İskenderiyeli Hypatia

4. İskenderiyeli Hypatia

Hypatia, İskenderiye Kütüphanesi'nde felsefe, matematik ve astronomi üzerine dersler vermiştir. Hypatia doğayı; mantık, matematik ve deney ile açıklamaya çalıştı.

5. İbn-i Heysem

5. İbn-i Heysem

İbn-i Heysem,  Arap fizikçi, matematikçi ve filozoftur. Işığın öncelikle gözden çıktığını savunan Gözışın Kuramı'na karşı çıkmış, nesneden ışığın geldiğini vurgulamıştır.  Tüm zamanların en büyük fizikçilerinden biri olarak kabul edilir. Optik konusunda en yüksek düzeyde deneysel çalışmalar yapmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Leonardo Fibonacci

6. Leonardo Fibonacci

Fibonacci'nin 13. yüzyıl başlarında yayınlanan Liber Abaci isimli hesaplama yöntemleri kitabında bir örnek olarak yer alan modern sayılarla hesaplanmış kendi adıyla anılan sayı dizisi Fibonacci Dizisi olarak anılmaktadır. Bu dizinin ileri elemanlarında, bir sonraki elemanın bir öncekine oranı Altın Oran adı verilen ve yaklaşık 1,618 (1:0,618) değerine eşit bir sayıyı verir.

7. Galileo Galilei

7. Galileo Galilei

Galileo, 1609'da yapılmış basit bir teleskoptan ilham alarak daha üstün teleskoplar geliştirmiş ve uzay hakkında daha önce hiç yapılamamış gözlemler yapmıştır. Galileo, kendisinden önce Copernicus'un öne sürdüğü güneş merkezli evren kuramını benimsemiş ve bu nedenle Vatikan kilisesi tarafından iki defa yargılanmıştır.

8. Johannes Kepler

8. Johannes Kepler

17. Yüzyılın bilimsel devriminde, 'Astronoma Nova', 'Harmonik Mundi' ve 'Kopernik Astronomi Özeti' adlı çalışmalarına bağlı olarak, şahsen ortaya çıkardığı Kepler'in gezegensel hareket yasaları ile tanınır. Ayrıca bu çalışmalar Isaac Newton’un evrensel yerçekimi kuvveti teorisine dayanak sağlamıştır.

9. Blaise Pascal

9. Blaise Pascal

Pascal’ın hidrodinamik ve hidrostatik alanındaki çalışmaları hidrolik akışkanlar konusunda yoğunlaşmıştır. Hidrolik pres ve şırınga, icatları arasındadır. Hidrostatik basıncın sıvının ağırlığına değil yükselti farkına bağlı olduğunu kanıtlamıştır.

10. Isaac Newton

10. Isaac Newton

1687’de yayınlanan kitabı Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica, klasik mekaniğin temelini atmıştır ve tarihte en önemli bilimsel kitaplardan biridir. Bu çalışmasında Newton evrensel kütle çekimini ve hareketin üç kanununu ortaya koymuş ve sonraki üç yüzyıl boyunca bu bakış açısı bilim dünyasına egemen olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Carl Friedrich Gauss

11. Carl Friedrich Gauss

Gauss'un çocukluk yıllarından beri dahi olduğunu gösteren pek çok hikâye vardır, nitekim pek çok matematiksel keşfini henüz 20 yaşına gelmeden yapmıştır. Sayılar kuramının önemli sonuçlarını derleyip kendi katkılarını da ekleyerek yazdığı büyük eseri Disquisitiones Arithmeticae'yi 21 yaşında (1798) bitirmişse de, eser ilk olarak 1801'de basılmıştır.

12. Georg Ohm

12. Georg Ohm

Ohm Kanunu olarak bilinen,bir telden geçen akımın, geçtiği alanla doğru orantılı ve uzunluğuyla ters orantılı olduğunu tespit ederek gerilim, akım ve direnç arasındaki bağlantıyı buldu.

13. Michael Faraday

13. Michael Faraday

Elektromanyetik indüklemeyi, manyetik alanın ışığın kutuplanma düzlemini döndürdüğünü buldu. Elektrolizin temel ilkelerini belirledi. Klor gazını sıvılaştırmayı başaran ilk kişidir ve elektrik motorunu icat etmiştir.

14. Wilhelm Röntgen

14. Wilhelm Röntgen

Wilhelm Conrad Röntgen, Alman asıllı, Nobel Fizik Ödülü sahibi fizikçi. Röntgen ışınlarını bulması ile tanınır.

15. Nikola Tesla

15. Nikola Tesla

Sırp kökenli Amerikalı mucit, fizikçi ve elektrofizik uzmanı. Aslında dünyadaki bilim ve teknoloji yapısını tam anlamıyla 'kökünden' değiştirebilecek birçok 'kullanılan ve kullanılmayan' deneye/buluşa da imza atmıştır. Özellikle 'elektriğin kablosuz taşınabilmesi' gibi bir buluşu ve bunu kanıtlaması onun ne kadar benzersiz bir mucit olduğunu açıklar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

16. Marie Skłodowska-Curie

16. Marie Skłodowska-Curie

Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Toryumun radyoaktif özelliğini buldu ve radyum elementini ayrıştırdı. 1903 Nobel Fizik ödülü, 1911 Nobel Kimya ödülü sahibi ve radyoloji biliminin kurucusudur. Çalışmalarıyla bir çığır açan Curie, Nobel Ödülü'nü alan ilk kadın, bu ödülü iki kere alan ilk bilim insanı olmuştur.

17. Albert Einstein

17. Albert Einstein

Albert Einstein, özel görelilik ve genel görelilik kuramları ile iki yüzyıldır Newton mekaniğinin hakim olduğu uzay anlayışında bir devrim yaratmıştır. Sadece matematik hesaplamalar ve denklemler ile oluşturduğu kuramları sonradan deneysel olarak defalarca doğrulanmıştır.

18. Emmy Noether

18. Emmy Noether

Emmy Noether, soyut cebir ve kuramsal fiziğe çığır açıcı katkılarıyla bilinen bir Alman matematikçidir. Noether teoremi, simetri ile korunum yasaları arasındaki temel bağı açıklar.

19. Erwin Schrödinger

19. Erwin Schrödinger

Kuantum mekaniğine olan katkılarıyla, özellikle de 1933'te kendisine Nobel Ödülü kazandıran Schrödinger Denklemi'yle tanınır. Schrödinger'in Kedisi diye bilinen düşünce deneyini önermiştir.

20. Edwin Hubble

20. Edwin Hubble

Hubble, Andromeda Gökadası'nın ucunda birtakım yıldızlar gördü ve onların Samanyolu'nun çok ötesinde oldukları tahmininde bulundu. Çalışmaları, Andromeda Gökadası'nın başka bir gökada olduğunu, dolayısıyla bizimkinin dışında başka gökadaların da var olduğunu kanıtladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

21. Enrico Fermi

21. Enrico Fermi

İtalyan fizikçi, en çok Chicago Pile-1 (ilk nükleer reaktör) ile ilgili çalışmaları ve kuantum teorisi, nükleer ve parçacık fiziği ve istatistiksel mekanik alanlarına katlıları ile tanınır. “Atom bombasının babası” adı verilen birkaç insandan biridir.

22. Werner Heisenberg

22. Werner Heisenberg

Yayınladığı makalelerde kuantum mekaniğinin matris formulasyonu büyük ölçüde geliştirildi. 1927 yılında felsefesi üzerine kurduğu ve kendisiyle özdeşleşen belirsizlik ilkesini yayınladı. Heisenberg kuantum mekaniğine katkılarından dolayı 1932 yılında Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

23. Rosalind Franklin

23. Rosalind Franklin

En çok Watson ve Crick'in DNA'nın yapısını keşfetmelerinden önce yaptığı X-ışını kırınımı çalışmalarıyla ve öne sürdüğü hipotezlerle tanınmıştır. Daha sonra ise tütün mozaik virüsü ve polio virüsler için yaptığı araştırmalarla dikkat çekmiştir.

24. Peter Higgs

24. Peter Higgs

İngiliz kuramsal fizikçi Peter Ware Higgs, en çok kendisi ve birkaç kuramsal fizikçi tarafından varlığı öne sürülen Higgs bozonu ile tanınır.

25. Stephen Hawking

25. Stephen Hawking

Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı. Roger Penrose ile birlikte Einstein'ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. Bu sonuç Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı'nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Bu yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşlarından biriydi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
604
215
100
80
59
55
52
Yorumlar Aşağıda
Reklam