Görüş Bildir
Haberler
Dünya Tütün Raporu Açıklandı: Sigara ile Mücadelede Türkiye Dünya Birincisi

Dünya Tütün Raporu Açıklandı: Sigara ile Mücadelede Türkiye Dünya Birincisi

Dünya Tütün Raporu'na göre Türkiye tütün tüketiminin azaltılması için Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyelerini tam olarak hayata geçiren birinci ülke.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DW Türkçe'nin haberine göre, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Dünya Tütün Raporu'nu Brezilya'nın başkenti Rio de Janeiro'da kamuoyuna sundu. Raporda Türkiye'nin tütün tüketiminin azaltılması için DSÖ'nün tavsiye ettiği tüm önlemleri tam olarak uygulayan birinci ülke olduğu belirtildi. Türkiye'nin ardından da Brezilya geliyor.

Her yıl 8 milyon insan hayatını kaybediyor

Her yıl 8 milyon insan hayatını kaybediyor

Tütünün sadece sigara şeklinde içilmediği, aynı zamanda çiğnenerek ya da buruna çekilerek tüketildiğine dikkat çekilen raporda, alınan önlemlere rağmen birçok kişi için tütünden vazgeçmenin güç olduğu vurgulandı. Sigara içmeyenlerin korunması için dünya genelinde önlemlerin artırılmasına ve tütün ürünlerinin pahalandırılarak erişiminin zorlaştırılmasına rağmen her yıl 8 milyon insanın tütüne bağlı sağlık sorunları yüzünden hayatını kaybettiği belirtildi.

Ekonomide yol açtığı kayıp 1 trilyon 400 milyar dolar

Ekonomide yol açtığı kayıp 1 trilyon 400 milyar dolar
İçeriğin Devamı Aşağıda

Sağlık giderleri ve iş göremezlik raporları nedeniyle tütünün ekonomide yol açtığı kayıp ise 1 trilyon 400 milyar doları buluyor. Avrupa bölgesine ilişkin istatistiklere göre Gürcistan'da erkeklerin yüzde 57'si, Almanya'da yüzde 29'u, İzlanda'da da yüzde 15,3'ü sigara içiyor. DSÖ, tütünün yakmak yerine ısıtılarak tüketildiği elektronik sigara gibi ürünlerin de sağlığa zararlı olduğu konusunda uyardı.

10 kişiden 6'sı tütün tüketimine karşı en az önlemlerin alındığı ülkelerde yaşıyor

10 kişiden 6'sı tütün tüketimine karşı en az önlemlerin alındığı ülkelerde yaşıyor

Dünya Tütün Raporu'nda dünya genelinde her 10 kişiden 6'sının tütün tüketimine karşı en az önlemlerin alındığı ülkelerde yaşadığına dikkat çekildi. Dünyanın yaklaşık yarısının da tütün ürünlerinin paketlerinde caydırıcı fotoğrafların bulunduğu ülkelerde yaşadıkları belirtildi. DSÖ'ye göre dünyada sadece 2 milyar 400 milyon kişi tütün tüketimine son verilmesinin desteklendiği ülkelerde yaşıyor.

Tütün tüketenlerin sayısının toplam nüfustaki payı azaldı

Tütün tüketenlerin sayısının toplam nüfustaki payı azaldı

DSÖ, ülkelere sigarayı bırakmak isteyenlere destek amaçlı telefon ve online üzerinden danışmanlık hizmeti sağlanması, ayrıca nikotin tedavilerinin de mali olarak desteklenmesi önerisinde bulundu. DSÖ'nün verilerine göre tütün tüketenlerin sayısının toplam nüfustaki payı azaldı, ancak dünya nüfusundaki artış nedeniyle 1 milyar 100 milyonun sabit kaldığı belirtildi.

Ayrıca bakabilirsiniz👇

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
377
108
19
15
13
13
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Marv

zamlardan dolayı öyle görünüyor o oysa millet kaçak sigaraya ve sarmaya basladı.

Samet Özyurt

İnşallah 1 metrekare tuvalet köşelerinde içmek zorunda kalırsınız şu zıkkımı. Ki olacakta zaten o günleri de göreceğiz inşallah. Yoruma ek olarak, sigara içe... Devamını Gör

mahşerin tatlısı

Bu nasıl bir nefrettir arkadaşım eğer rahatsız oluyorsan söylersin. Bu kadar basit sigara içen insanlar beyinsiz değil anlar ne demek istediğini. Sigara içi... Devamını Gör

Pickle Rick

Akp'nin belki de beğendiğim tek icraatı sigara açılımı oldu. Ama daha sonra da nargile tüketimi arttı :)

Emre

Zaten burada değerlendirme de devlet politikası. Akp hükümetlerinin aldığı karar ve uygulamalar açısından birinci olduk. Yoksa herkes sigarayı bıraktığı, kim... Devamını Gör