onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünya Sağlık Örgütü'nün Hazırlattığı Kovid-19 Raporu: Pandemi Önlenebilirdi

Dünya Sağlık Örgütü'nün Hazırlattığı Kovid-19 Raporu: Pandemi Önlenebilirdi

Batuhan
13.05.2021 - 13:09

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kurulan bağımsız inceleme heyetinin hazırladığı ve Kovid-19 salgınının incelendiği raporda, pandeminin önlenebilir olduğu sonucuna varıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Heyet, WHO ve hükümetlerin salgınla ilgili politikalarında hatalar olduğunu kaydetti. Raporda, WHO'nun daha önce 'küresel acil durum' ilan etmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca mevcut politikalarda acil değişiklik yapılmazsa, dünyanın yine büyük bir salgın tehdidi riski altında olacağına dikkat çekildi. Koronavisün neden olduğu Kovid-19 hastalığı sonucu şu ana kadar dünyada 3,3 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti.

ABD ve Avrupa ülkeleri kısıtlamaları kaldırmaya başlayarak kısmen pandemi öncesi hayata geri dönerken, bazı Asya ülkelerin de virüsün yıkıcı etkisi sürüyor. Özellikle Hindistan'da vaka ve can kaybı sayısı rekor düzeyde. Ülke genelinde hastanelerde oksijen sıkıntısı devam ediyor. Nepal gibi Hindistan'a komşu ülkelerde de vaka sayılarında artış var.

Raporda ki bulgular ve öneriler

Raporda ki bulgular ve öneriler
  • 'Kovid-19: Son Pandemi Haline Getirelim' adlı rapor Pandemi Hazırlığı ve Müdahale için Bağımsız Heyeti tarafından hazırlandı.

  • Heyetin amacı virüsün nasıl 3,3 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olduğunu ve 159 milyondan fazla kişiye bulaştığını açıklamaktı.

  • Heyetin Eş Başkanı ve eski Liberya Devlet Başkanı Ellen Johnson Sirleaf, 'Bugünkü durum önlenebilirdi. Mevcut durum, hazırlıksızlık ve müdahale anlamında sayısız hata, boşluk ve gecikmeden kaynaklandı' dedi.

  • Heyet, WHO Acil Durum Komitesi'nin Çin'deki salgını geçen yıl 30 Ocak'taki değil 22 Ocak'taki toplantısında 'uluslararası acil durum' ilan etmesi gerektiğini vurguladı.

  • WHO'nun acil durum ilanından sonraki bir ayın, ülkelerin virüsün yayılmasını önleyecek uygun önlemler almaması nedeniyle 'kaybedildiği' ifade edildi.

  • Heyete göre, Avrupa ülkeleri ve ABD de 2021'in Şubat ayında gerekenleri yapmadı, sadece ülkelerinde hastaneler dolmaya başlayınca harekete geçti.

  • Raporda ülkelerin sağlık sistemlerini Kovid hastalarına hazırlaması gerekirken, birçok ülkenin koruyucu malzeme ve ilaç bulma mücadelesine girdiği kaydedildi.

  • Heyet, bir başka yıkıcı pandemiyi önlemek için şu reformları öneriyor;

  • Ülkelerden hesap sorma yetkisine sahip, yeni bir Küresel Tehditler Konseyi kurulması İlgili ülkelerin onayı olmadan bilgi yayımlayabilen bir hastalık izleme sistemi oluşturulmasıZengin G7 ülkelerinden, yoksul ülkelere aşı desteği veren WHO'nun Covax programına derhal 1,9 milyar dolar kaynak aktarma taahhüdünde bulunmalarının istenmesi

  • Heyetin diğer Eş Başkanı ve eski Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark da 'WHO'yu güçlendirmenin kritik önemde olduğunu' söyledi.

  • Clark 'Seyahat kısıtlamaları daha çabuk, daha yaygın uygulansaydı, hastalığın hızla yayılmasının önünde ciddi bir engel olurdu. Bu, bugün de geçerli' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
7
5
2
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ortalık karışık

eşşek kafalı çin kapılarını zamanında kapamıs olsaydı evet onlenebılırdı ben daha bu hastalık aralıkta konusuluyorken ekimde mi ne hasta oldum hayatımda hı... Devamını Gör

Selam Özbakan

geçmişe mazi zikilmişe niyazi derler bu bayram günü o örgütün elini öpeyim