Dünden Bugüne Şehir Planlaması: Izgara Planlı Şehirlerin Tarihi
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Dünden Bugüne Şehir Planlaması: Izgara Planlı Şehirlerin Tarihi
İster dört bin yıl önce ister bugün, ne zaman düzenli bir şehir inşa edilecek olsa, istenen şey bir ızgara planıdır. Izgara planı şehirler, modern zaman işi gibi görünse de aslında geçmişi çok eskiye dayanır. Azteklerden Mısırlılara, Yunanistan'dan Çin'e ve ABD'ye... Dünyanın ilk şehir plancısı kimdir? Hepsi içeriğimizde!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu gördüğünüz yer, yaklaşık 2000 yıl önce Romalılar tarafından inşa edilen Cezayir'deki Timgad şehri.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Eski" bir şehir hayal ettiğinizde ne hayal ediyorsunuz?
Antik Yunan tarihçisi Herodotus'a göre Babil şehri böyle görünüyordu. Bir ızgara üzerinde düzenlenmiş, kare şeklinde net ve düzenli bir şehir planı.
Aynı şey, İndus Vadisi'nden Mezopotamya'ya ve Mısır'dan Güney Amerika'ya kadar dünyanın dört bir yanındaki tüm eski uygarlıklar için geçerlidir.
Çin'in Yongle İmparatoru 1400'lerin başında Pekin'i başkent yaptığında, burayı M.Ö. 4. yüzyılda yazılmış bir tür ansiklopedi olan Kao Gong Ji'ye göre tasarlattı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Adını bildiğimiz ilk şehir plancısı, M.Ö. 5. yüzyılda yaşayan Hippodamus adlı bir Yunandı.
Görünen o ki, Mezopotamya'dan miras kalan Hippodamus'un ilkeleri, yüzyıllar boyunca antik dünyada uygulandı.
Bu fikirler daha sonra Romalılar tarafından miras alındı.
Bu tür titiz şehir planlaması Avrupa'da ortadan kalkmış ve yerini düzensiz Orta Çağ kasabalarına bırakmış olabilir, ancak ızgara dünya çapındaki şehirlerin demirbaşı olmaya devam etti. Japonya'daki Kyoto bunun için sadece bir örnek.
18. yüzyılın sonlarında inşa edilen Edinburgh'un Yeni Kenti, ızgaraların geri dönüşünün güzel bir örneğidir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak ister New York ister Philadelphia olsun, yeni kasaba ve şehirlerin tasarımında ızgaraların en yaygın olarak kullanıldığı yer ABD'ydi.
Peki tüm bu ızgara planlarının eski veya modern ortak noktası nedir?
19. yüzyılda Barselona, Orta Çağ duvarlarını yıktı ve Eixample olarak bilinen geniş bir inşaat projesi aracılığıyla, çevredeki altı şehre yayıldı ve bağlandı.
1666'daki 'Büyük Londra Yangını'ndan sonra, yeniden inşa için ilk öneriler de yine bir ızgarayı içeriyordu.
Izgara neden binlerce yıldır, şehir planlamacılarını cezbetti? Aslında cevabı basit: 'Kaos yerine düzen'i istedikleri için!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Baştan itibaren planlı çalışmayan insanlar asla bir ızgara oluşturamazlar.
Bu tür şehirler, büyümenin ve inşanın parça parça ve kendiliğinden olduğu, her yeni neslin buna karıştığı yerlerde ortaya çıkar.
Izgara planları zorunlu olarak yukarıdan empoze edilir; bu sebeple de aynı zamanda otorite ve kontrolün uygulanmasını da temsil ederler...
Sıfırdan bir şehir planlamak, ister istemez, kimin nerede yaşayacağına ve şehirdeki hayatın nasıl işleyeceğine dair kararları içerir.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın