onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dudak Kuruması ve Çatlaması Nasıl Geçer?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dudak Kuruması ve Çatlaması Nasıl Geçer?

Şebnem Sucu
30.11.2021 - 11:58

Soğuk ve kuru havalarda sık görülen dudak kuruması, önlem alınmadığı takdirde dudaklarda acı verici çatlaklara neden olabilir. Hava durumunun, tahriş edici eylemlerin, bazı maddelerin ve benzeri sorunların bir sonucu olarak ortaya çıkan dudak kuruması, çatlakların yanında kanamalara da neden olmaktadır. Söz konusu durumun yok edilmesi için bazı tedbirler almak gerekir. Dudakların nemlenmesini sağlamak amacıyla evde yapılabilecek pek çok etkili yöntem bulunmaktadır. Buna göre dudak kuruması ve çatlaması nasıl geçer? İşte dudak kuruması ve çatlamasına iyi gelen yöntemler…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dudak kuruması ve çatlaması neden olduğu acı hissi ve sağlıksız görünümü ile problem haline gelebilen bir durumdur. Dudaklar cildin birçok bölgesine göre hassas ve yumuşak olduklarından bazı faktörlerden kolaca etkilenebilmektedir. Genellikle bu durum kış ayları ile bağdaşlaştırılsada kuruma ve çatlama her mevsim görülebilir. Dudaklarını yalamayı, emmeyi ve ısırmayı alışkanlık haline getirenler ve ağızdan nefes alanlarda dudak kuruması sorunu sık görülür. Bazen vücuttaki B grubu vitaminleri eksikliği, çinko ve demirin yetersizliği de dudak kurumasının nedenleri arasında yer alır. Peki, dudak kuruması ve çatlaması nasıl geçer? İşte cevapları…

Dudak Kuruması ve Çatlaması Nasıl Geçer?

Dudak Kuruması ve Çatlaması Nasıl Geçer?

Kurumanın bir sonucu olarak ortaya çıkan çatlama, dudaklarda yanma ve batma gibi ağrılara sebep olabilir. Uzun süre tedavi edilmeyen bu problemler ilerleyen dönemlerde yara ve ağrılarının şiddetini de arttırabilirler. Dudaklarda istenemeyen kuruluk ve çatlakların evde tedavisi mümkündür. İşte dudak kuruması ve çatlaması nasıl geçer? Sorusunun cevaplarına bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

Bol Bol Su Tüketin

Vücudun susuz kalması sıvı kaybı sebebi ile dudaklarda kuruluk ve çatlaklarda artışa neden olur. Dolayısıyla gün içinde sıvı alımını arttırmak hem cilt sağlığınız hem de vücut sağlığınız için oldukça önemlidir. Dudaklarınızın nem ihtiyacı için günde 8-10 bardak su tüketmeyi ihmal etmeyin.

Dudaklarınızı Koruyun

Güneş ve soğuk havaya karşın dudaklarınızı bu süreçte olabildiğince koruyun. Dışarı çıkmadan önce vazelin, dudak kremi ve balsam kullanabilirsiniz. Ayrıca Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve hint yağı gibi bitkisel yağlar da kullanabilirsiniz. Bu işlemler dudaklarınızı nemlendirirken bir yandan da koruma altına alacaktır.

Kompres Uygulayın

Dudaklarda çatlamanın en kötü yanlarından biri neden olduğu kanamalardır. Oldukça sızılı ve ağrılı bu durum, tüm gün rahatsızlığa neden olur. Eğer kuruluk veya çatlama nedeniyle kanama olursa dudağınızın üzerine soğuk kompres uygulayın. Böylelikle hem kanamayı durdurabilir ve ağrıları azaltabilirsiniz.

Peeling Yapın

Dudağınızda kuruluklar için peeling uygulaması ölü deri hücrelerinin giderilmesine yardımcı olur. Birkaç damla limon suyuna bir çorba kaşığı toz şeker ilave edin ve bastırmadan bu karışımla dudaklarınızı ovun. Dudaklarınızı temizledikten sonra nemlendirici kullanmayı ihmal etmeyin.

Aloe Vera Jelini Deneyin

Aloe vera jeli neredeyse tüm dertlere deva bir bitkidir. İçerdiği yoğun nem ile dudaklarınızı onarırken çatlakları iyileştirebilirsiniz. Bunun için bitkinin jelini çıkarın ve dudaklarınıza uygulayın. Sorun ortadan kalkana kadar ince bir tabaka sürmeniz yeterlidir.

Salatalık Uygulayın

Temizlediğiniz dudaklarınıza dilimlediğiniz salatalıkları yerleştirerek kuruluk ve çatlamayı yatıştırabilirsiniz. Salatalık dilimlerini dudaklarınızda 10-15 dakika beklettiğinizde içeriğindeki zengin su içeriğinden yararlanabilirsiniz.

Tuzlu Su Yöntemi

Yaraların temizlenmesi ve onarılması için tuzlu su kullanmayı deneyebilirsiniz. Bunun için tuzlu suyu pamuk yardımı ile dudaklarınıza uygulayın. Deneme esnasında hafif yanma hissedebilirsiniz, ancak ağrı ve yanma hissi kısa sürede kendiliğinden dinecektir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın