Görüş Bildir
Haberler
Döviz Kurunun Bedeli: Otoyol ve Köprülerdeki 6 Aylık Ek Maliyet Yüz Milyonlarca TL

Döviz Kurunun Bedeli: Otoyol ve Köprülerdeki 6 Aylık Ek Maliyet Yüz Milyonlarca TL

Döviz kurunun uçmasıyla müteahhitlere sadece 3 projede ödenecek ek ödeme 632.7 milyon TL oldu. Dolar kuruna müteahhitler çok yakından bakıyor. Prof. Emek’in bloğunda yer verdiği hesaplamalarına göre, dolardaki artış nedeniyle 2020’nin sadece ikinci yarısında 3 KÖİ projesine 275 bin asgari ücretlinin maaşı kadar ek ödeme yapılacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dolar kurunda dizginlenemeyen artış, kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerinde müteahhitlere yapılacak ek ödemeleri şişiriyor. KÖİ projeleri ile müteahhitlere verilen araç geçiş garantileriyle milyarlarca liralık ödemeler pandemi döneminde devlet bütçesine daha da fazla yük olurken, kurdaki artış faturayı her geçen gün büyütüyor. 

Dolara endeksli bu ödemeler müteahhitler “kurdan zarar etmesin diye” yılda iki kez güncelleniyor.

"4.7 milyar TL ödeme yapılacak"

"4.7 milyar TL ödeme yapılacak"

Sözcü'de yer alan habere göre, Başkent Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı ve Devlet Planlama Teşkilatı eski Planlama Uzmanı Prof. Dr. Uğur Emek, bu ek ödemenin sadece 3 proje için 632.7 milyon TL olduğunu hesapladı. Gebze-İzmir Otoyolu, Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü için yılın ilk 6 ayında yapılan ödemenin 4 milyar TL olduğunu belirten Emek, artışla ikinci yarıda ödemenin 4.7 milyar TL'yi bulacağını yazdı. Prof. Emek, bloğunda şöyle dedi:

“Otoyolların sözleşmelerinde revizyon yapıldı. Eskiden dolar üzerinden belirlenen geçiş ücretleri sene başında TL'ye çevrilmekteydi. Kurlardaki hızlı yükseliş nedeniyle müteahhitler ücretlerin yılda iki defa güncellenmesini talep etti. Bu revizyonlarla sadece Gebze-İzmir Otoyolu, Avrasya Tüneli ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde müteahhitlere yılın ikinci yarısında ekstra 632.7 milyon TL ödeme yapılacak. Bu parayı geçerlerse kullanıcılar, geçmezlerse vergi mükellefleri ödeyecek.”

"Mevzuata uyulmuyor"

"Mevzuata uyulmuyor"
İçeriğin Devamı Aşağıda

KÖİ sözleşmelerinin Türkiye'de de sıklıkla revize edildiğini belirten Prof. Emek, Cumhurbaşkanlığı Strateji Başkanlığı'nın Özel İhtisas Komisyonu Raporu'nda projelere firmaların “Nasıl olsa ihaleyi aldıktan sonra çözeriz” mantığıyla teklif verdiğinin belirtildiğini vurguladı. Emek yazısında, “Yani ihaleleri sözleşmelerde değişiklik yaptıracaklarına inanan firmalar kazanıyor. Örneğin, şehir hastanelerinde mevzuata göre kullanım bedelinin 3 ayda bir ödenmesi gerek. Ancak uygulamada ödemeler aylık yapılıyor” dedi.

"Kamu Özel İşbirliği projelerinde dünya birincisiyiz"

"Kamu Özel İşbirliği projelerinde dünya birincisiyiz"

Prof. Dr. Uğur Emek, yazısında Dünya Bankası verilerine göre Türkiye'nin kamu özel işbirliği (KÖİ) projeleri açısından gelişen ülkeler içerisinde dünya birincisi olduğunu belirtti. 

Emek, yazısında “Esasen sözleşme sayısına göre yedinci ve sözleşme büyüklüğüne göre de dördüncüdür. Sözleşme büyüklüğünü, sayısına bölerseniz ortalama sözleşme büyüklüğünü elde edersiniz. Bu veriye göre Türkiye birincidir” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
71
19
10
3
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Berçem Keleş

Bu projelerin hepsi ama hepsi devlet kasasını yasal bir şekilde hortumlama projesidir. Göz göre göre soygun yapıyorlar. Ama bu iktidar gittiği gibi bunlarla ... Devamını Gör

Orçun Saraç

İhaleler ile ilgili süreci bilemiyorum ama şahıslarla ilgili olan davaları açıp, sürdürmek bile kendi militanları olan hakim ve savcılar kadrolardan temizlen... Devamını Gör

Resho

Bunlar giderse yeni gelenleri öyle bir enkaz bekleyecek ki... Şu an Adana, İstanbul, Antalya gibi bir çok belediye her allahın günü borçaları ödemek için kay... Devamını Gör

SİZİN YAPICAĞINIZ İŞ İŞTE BU KADAR ZATEN YÖNETTİĞİNİZ ÜLKEDEN BELLİ ... DOLARLA BİZİM İŞİMİZ YOKTU ÖYLE DEDİLER ÇOK BİLENLER.. BAKKALDA SAKIZ SATAMAYACAK İNS... Devamını Gör