onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Doğal Dünya'yı Temel Alan Akımlar: Natüralizm Nedir?

Doğal Dünya'yı Temel Alan Akımlar: Natüralizm Nedir?

Özge Tepe
25.03.2023 - 21:16

Natüralizm, evrendeki her şeyin doğanın fiziksel maddesinin bir bileşeni veya ürünü olduğu inancıdır. Ruhlar ve Tanrı dahil doğaüstü diye bir şey yoktur. Her şey biyoloji, kimya ve özellikle fizik gibi katı bilimler kullanılarak açıklanabilir. Psikoloji, sosyoloji ve antropoloji gibi daha yumuşak 'bilimler' daha zor bilimlere indirgenebilir. Doğaüstü diye bir şey varsa, doğal dünyayı gözle görülür bir şekilde etkilemez. Natüralizm, felsefi, sanat ve edebiyat açılarından farklı anlamlara sahip olabilir. 

Bu içeriğimizde natüralizm hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Natüralizm Nedir?

Natüralizm Nedir?

Natüralizm, evrendeki her şeyin doğanın fiziksel maddesinin bir bileşeni veya ürünü olduğu inancıdır. Ruhlar ve Tanrı dahil doğaüstü diye bir şey yoktur. Her şey biyoloji, kimya ve özellikle fizik gibi katı bilimler kullanılarak açıklanabilir. Psikoloji, sosyoloji ve antropoloji gibi daha yumuşak 'bilimler' daha zor bilimlere indirgenebilir. 

Doğaüstü diye bir şey varsa, doğal dünyayı gözle görülür bir şekilde etkilemez. Natüralizm, felsefi, sanat ve edebiyat açılarından farklı anlamlara sahip olabilir.

Edebiyatta Natüralizm

Edebiyatta Natüralizm

Bir edebi akım olarak natüralizm, 19. yüzyılda Fransa'da doğdu. Bu akımın kurucusu Emile Zola kabul edilir. Emile Zola, realistlerle aralarındaki farkı şu şekilde ifade eder:

'Gözlemci demek, doğadaki olayları hiçbir değişikliğe uğratmadan, olduğu gibi inceleyen kişi demektir. Deneyci ise olayları doğanın ortaya çıkardığı biçimlere göre değil de herhangi bir amaçla kendisinin onlara şu ya da bu koşullar altında verdiği biçimlere göre inceleyen kişidir.”

Natüralizmde yazar, kendi kişiliğini gizleyerek yazar. Sadece olanlardan bahseder. Bir roman ve hikaye akımı olan natüralizmin diğer önemli temsilcileri Alphonse Daudet, Guy de Maupassant ve Gerhart Hauptmann'dır.

Türk edebiyatında ise natüralizm, Hüseyin Rahmi Gürpınar ile anılır.

Felsefede Natüralizm

Felsefede Natüralizm

Felsefi natüralizm (metafizik veya ontolojik natüralizm olarak da bilinir), evrenin doğası hakkında bir inanç sistemidir. Natüralizm felsefesi bir eğimdir, ancak genellikle iki farklı türü vardır.

Yöntemsel Natüralizm

Yöntemsel natüralistler, her şeyin fiziksel gerçekler ve fizik yasalarının bir kombinasyonunun ürünü olarak açıklanabileceğine inanırlar. Her şey fiziksel olaylarla meydana gelir ve doğa tarafından önceden belirlenmemiş hiçbir şey meydana gelmez. Özgür irade, amaç, ruh, Tanrı ya da duygu yoktur ve fiziksel ölümün ötesinde kalıcı benlik yoktur.

Metafizik Natüralizm

Bu bakış açısı genelde varoluş ile ilgilidir. Var olanın ve var olmayanın ne olduğu üzerine düşünürler.

Sanatta Natüralizm

Sanatta Natüralizm

Görsel sanatlarda natüralizm, Eski Yunanistan'da ortaya çıkmıştır. İlk eserler burada, klasik dönem sanatçıları tarafından verilmiştir. 17. yüzyılda eser veren natüralist ressamlar, doğayı güzelliği ve çirkinliğiyle olduğu gibi yansıtırdı. 

19. yüzyılın sonuna doğru sanatta natüralizm, Alman ressamlar üzerinde de kendisini gösterdi. En ünlü natüralist ressamlardan bazıları Jean-Baptiste Camille Corot, Alfred Sisley, Camille Pissarro ve Claude Monet'tir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın