onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dinozorların Nesli Nasıl Tükendi?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dinozorların Nesli Nasıl Tükendi?

Ümran Sanğu
01.07.2023 - 10:26

Dinozorlar yaklaşık 165 milyon yıl boyunca Dünya'ya hakim oldular. Tahmini 65 yıl önce dinozorların neslinin tükenmesine sebep olan felaket oldu. İşte bu canlılar ölümle nasıl karşılaştılar?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Alvarez hipotezi

Alvarez hipotezi

Dinozorların neslinin tükenmesini açıklayan en eski hipotez alvarez hipotezidir. Luis ve Walter adında baba oğul ikilisi, dinozorların yok olmasının sebebinin büyük bir astreoit çarpmasından dolayı olduğunu söylediler. Bu iddialarını ise astreoitlerde bulunan ve Dünya'da yaygın bulunmayan iridyum tabakasının bulunmasıyla ve kanıtlanmasıyla desteklemişler. Bu iddiaları bilim dünyasında önemli bir yer aldı.

Etki teorisi

Etki teorisi

Alvarez hipotezi üzerine etki teorisi, bilim adamları tarafından ayrıntılı şekilde incelendi. Bu teorinin iddiası, 10 kilometre çapında büyük bir astreoit Dünya ile çarpıştı ve enerji açığa çıkardı. Astreoit çarpması, yangın, tsunami ve güneş ışığını engelleyen toz bulutu oluşturarak, küresel düşüşe ve besin zincirinin dengesinin bozulmasına yol açarak yıkıma neden olabilirdi.

Volkanik patlamalar

Volkanik patlamalar

Etki teorisinin yanı sıra bazı bilim adamları yeni hipotezler ortaya sunmuşlardır. Bu hipotezlerden biri de, özellikle Hindistan'ın Deccan Tuzakları bölgesinde volkanik patlamaların meydana gelmesinin dinozorların neslinin yok olmasına sebep olmuştur. Volkanik patlamalar, aşırı miktarda sera gazı yayarak küresel sıcaklık artışına yol açmıştır. İklim değişikliği yaşanması ise dinozorların ekosistemlerine zarar verip etkiye sebep olabilirdi.

Kademeli düşüş

Kademeli düşüş

Bir başka iddia ise, dinozorların birden bire hepsinin aynı anda yok olmasındansa kademeli bir şekilde yavaş yavaş yok olduğunu savunuyor. İklim değişiklikleri, habitat kaybı ve diğer canlılarla oluşan rekabet gibi çeşitli faktörler dinozorların varlığını tehlikeye sokup yavaş yavaş yok olmasını sağlamış olabilir. Bu hipotez, dinozorların neslinin tek bir olay üzerinden değil birçok olayın sebep olabileceğini öne sürüyor.

Yoğun sel

Yoğun sel

Deniz seviyelerinin sebep olduğu büyük sellerin dinozorların yok olmasına sebep olunabileceği de bazı araştırmacılar tarafından düşünülüyor. Bu sel yüzünden geniş kıyı kenarları su altında kalabilir ve dinozorlar gibi birçok canlının neslinin tükenmesine yol açabileceği fikrini öne sürmüşlerdir. Ayrıca, sel dinozor popülasyonlarının istikrarsızlaştırılmasına sebep olan hastalıklara ve salgınlara neden olmuş olabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Memelilerle rekabet

Memelilerle rekabet

Dinozorlar geliştikçe memelilerde onunla birlikte gelişmeye devam etmiştir. Dinozorların neslinin tükenmesiyle memeliler, boş alanları doldurmaya ve genişletmeye başladılar. Bazı bilim adamlarının iddiasına göre dinozorlar ve memeliler arasında bir rekabet duygusu söz konusuydu ve bu rekabet duygusu onlar geliştikçe artmaya devam etmiştir. Dinozorların memeliler arasında ki rekabetten dolayı yok olmasıyla bir ilişki olabileceğini düşünüyorlar.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın