onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dev Projeler Portekiz'in Kabusu Olmuştu Nasıl Kurtuldu: Türkiye'ye Örnek Olur mu?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dev Projeler Portekiz'in Kabusu Olmuştu Nasıl Kurtuldu: Türkiye'ye Örnek Olur mu?

Türkiye gibi kamu-özel-işbirliği projelerinin ağına düşen Portekiz yeniden müzakere yoluyla yükünü hafifletti. Benzer formül Türkiye’ye de önerildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Projeler Portekiz'in kabusu olmuştu

Projeler Portekiz'in kabusu olmuştu

Geçmediği köprüye, tünele, otoyola, gitmediği havalimanına, tren garına, tüketmediği elektriğe milyarlarca dolar para ödemek zorunda kalan vatandaşın, Portekiz modeliyle kamu-özel-işbirliği projelerinden kurtulabileceği bildirildi.

Sözcü'den Erdoğan Süzer haberine göre, TEPAV'ın yayımladığı ve kamu-özel-işbirliğiyle (KÖİ) yapılan aşırı pahalı projelerin ülkeye zararını ortaya çıkaran raporda, Portekiz'in de Türkiye gibi benzer şekilde KÖİ projelerinin ağır yükü altına girdiği, ancak şirketlerle yapılan yeniden müzakere sonucundan yükü hafiflettiği belirtildi. Raporda, Türkiye'nin de Portekiz'i örnek alıp projelerde indirime gitmesi önerildi. ‘Cebimizden tek kuruş çıkmayacak' denilerek önerilen KÖİ modeli Portekiz için de kabus oldu. KÖİ modelini ilk kez 1993 yılında Vasca da Gama köprüsünün yapımında kullanan Portekiz, ilk etapta bütçeden para çıkmadığı için otoyollar başta olmak üzere çok sayıda işi KÖİ modeliyle yaptırdı. Ancak geri ödeme günü gelip bütçeye 20 milyar Euro'luk yük binince vahim gerçekle karşılaşıldı. Zayıf ekonomisiyle iflasın eşiğine sürüklenen Portekiz'e 2011 yılında Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF 78 milyar Euro'luk kurtarma paketi açtı. Paketin bir şartı da bir daha asla KÖİ projesine onay vermemesi ve mevcut KÖİ projelerinin yeniden müzakere edilip düzeltilmesi oldu.

Portekiz nasıl çözüm buldu?

Portekiz nasıl çözüm buldu?

Portekiz, KÖİ sözleşmelerini görüşmek için önce müzakere heyeti kurdu. Heyet kamu ödemelerini azaltacak değişiklik önerilerini belirledi. Kamuya da bilgi verilerek şirketlerle masaya oturuldu. Müzakere sonucunda devletin ödediği işletme ücretleri düşürüldü, bakım onarımlar ötelendi, bakımların bir kısmını devlet üstlendi, şirket ortaklarının kârı azaltıldı ve kamu ödemelerinde yüzde 18 düşüş sağlandı. Portekiz o günden sonra yeni Deli Dumrul projesi de imzalamadı.

Müzakere için Türkiye'ye örnek olabilir

Müzakere için Türkiye'ye örnek olabilir

TEPAV'ın raporunda, Portekiz örneğinin kamu ödemelerini azaltmak amacıyla hükümet tarafından başlatılan nadir müzakerelerden olması açısından önemli olduğuna işaret edilirken, “Türkiye'nin de KÖİ projelerinin yeniden müzakeresinde dikkate alabileceği bir tecrübe olabilir. Mali sürdürülebilirlik açısından riskli görülen KÖİ projeleri uluslararası deneyimler de dikkate alınarak yeniden müzakereye açılmalıdır” denildi.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Bizdekilerin de doyması lazım böyle bir şey için ama imkansız. Yıllardır yiyorlar hala doyan görmedim bir de yanlarında daha çok aç getiriyorlar. Bizde zor. ... Devamını Gör

Resho

Arada fark var onlar yanlış modeli seçti ama bunu seçerken sırf birilerini zengin etmek için yapmadı. O yatırımları yapmak için bütçeleri yoktu ve ekonominin... Devamını Gör