Çukur'un İdris Baba'sı, Hastalarının Doktoru, Anadolu'nun Muhtarı: Yeteneği ve İnsanlığıyla Hayran Bırakan Ercan Kesal
Bazı insanlar vardır, yaptığı işi tek kelimeyle özetlemeniz çok zordur. Hele ki bir de üstüne insanlığını ve karakterini tarif etmekte zorlanırsanız kelimeleriniz yetmez... Ercan Kesal, işte tam olarak o 'anlatamadığımız' insanlardan. Şimdilerde Çukur dizisinde İdris Koçovalı olarak karşımıza çıkan oyuncuyu daha yakından tanıyalım istedik. Biz aşağıda ondan sadece çok az bahsedebildik; öyle düşünün.
O bizim hayatımızda şu an Çukur mahallesinin kudretli baba reisi İdris Koçovalı. Kafamızda diziden önce bir İdris Koçovalı karakteri olsaydı, onun vücut bulmuş hali Ercan Kesal olacaktı sanki. O denli başarılı!
Oyunculuktaki başarısını anlatmak zaten pek haddimize değil ama bilmeyenler için söyleyelim: Ercan Kesal aynı zamanda bir tıp doktoru. Halihazırda kurucusu olduğu bir özel hastanede mesleğini sürdürüyor.
Hekimlik yıllarında uzun süre Anadolu'da görev yapmış ama o zaten Anadolu'nun göbeğinde yaşayan, Nevşehir-Avanoslu bir ailenin çocuğu.
Tıp fakültesi aslında onun üçüncü okulu. Ondan önce bir de Siyasal Bilgiler Fakültesi var fakat dönemin kaosundan kaçıp Ege Üniversitesi'ne, tıp okumaya gitmiş.
Fakat sinema yapmak fikri bir türlü zihninden çıkmadığı için hekimliği de bırakıp İstanbul'a gelmiş; bu da hayatının en önemli dönüm noktalarından bir tanesi.
Nuri Bilge Ceylan ile başlayan oyuncu-yönetmen birlikteliği, daha sonra birlikte senaryo çalışmalarına uzanıyor.
Aslında tam olarak sinema için doğmuş bir insan Kesal. Oyunculuk, senaryo ne varsa elini attığı her işte yakaladığı bir başarı var.
"Bir Zamanlar Anadolu'da" filmindeki "Muhtar" performansını bilenler bilir; bilmeyenler acil izlemeli. Çoğu kişinin onu gerçekten Muhtar sanması o kadar normal ki...
Hem senaryosuna ortak olduğu hem de oyunculuk yaptığı "Bir Zamanlar Anadolu'da" filminde SİYAD'dan "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü alması kesinlikle tesadüf değil.
Nuri Bilge Ceylan ile ayrılmaz ikili olmaları, sinema ve sinema izleyicisi için büyük kazanç.
Bütün bu sinema yolculuğu devam ederken, hekimliği de bırakmıyor elbette. Kurucusu olduğu hastanenin hala daha başında... Yani o her zaman "Doktor Bey" aslında.
Bilgiyi, öğrenmeyi o kadar sonsuz kabul etmiş ki, eğitim hayatı hala devam ediyor. Tüm bu çok yönlülüğün içinde Yeditepe Üniversitesinde Sosyal Antropoloji Doktora Eğitimine de devam ediyor.
Bitti mi? Bitmiyor... Uzun süre çeşitli gazete ve dergilerde köşe yazarlığı da yapan Kesal, aynı zamanda sevilen de bir yazar. Onu apayrı seven bir de okuyucu kitlesi var.
Yazdığı kitapları da buraya bırakalım:
Peri Gazozu, İstanbul, İletişim, 2013
Evvel Zaman, İstanbul, İthaki, 2014
Nasipse Adayız, İstanbul, İletişim, 2015
Cin Aynası, İstanbul İletişim, 2016
Zamanın İzinde,İstanbul, Ayrıntı, 2017
Bozkırda Bir Gece Yarısı, İstanbul, İletişim,2017
Aslında, İstanbul, İletişim, 2017
2005 yılından beri oyuncu Nazan Kesal ile mutlu bir evliliği olan Ercan Abi'nin bir de 12 yaşında, dünyalar güzeli bir oğlu var. Adı Poyraz...
"Dedemden öğrendiğim, 'insan olmak' kendi mutlu olduğun şeyleri yanındakilere de iletmektir. İnsan, kendinde olmasını istediği herhangi bir şeyi bir başkası için de aynı şiddette isteyebiliyorsa 'insanım' diyebiliyor."
Sonsuz bir iyi insan olma çabası onunki. Peri Gazozu kitabında yukarıdaki cümleyi kuracak kadar filozof bir adam.
İyi ki varsın ve iyi ki hayatımızdasın Ercan Kesal. İnsanlığın çok güzel...
Yorum Yazın
sanatçı dediğin böyle olur işte
son alıntısı aslında hadisten alıntı
Oysa daha geçen sene bu zamanlarda içeride dizisinde 'şener şen oynayacak' diye anılan köstenceli rolüne geldiğinde acımasız bir şekilde eleştirilmişti pek ç... Devamını Gör
şener şen nasıl uya bilir köstenceli rolüne