Çorlu Tren Kazası Raporu: 'Aynı Yerde Benzer Olayların Yaşanması Kaçınılmaz'
Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 317 kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin TMMOB İnşaatlar Mühendisleri Odası'nın hazırladığı rapor tamamlandı. Raporda dikkat çeken tespitler yer aldı. Olaydan sonra yapılan onarım işlemlerinin tekniğe uygun yapılmadığı vurgulanarak, 'Bu koşullarda, aynı yerde benzer olayların meydana gelmesi kaçınılmazdır' denildi.
8 Temmuz'da Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde meydana gelen ve 25 kişinin hayatını kaybedip, 317 kişinin de yaralandığı tren kazasıyla ilgili TMMBO İnşaat Mühendisleri Odası'nın hazırladığı raporu, oda başkanı Cemal Gökçe kamuoyu ile paylaştı.
"Bu olayın suçlusu yağmur değil"
Sözcü'den Seda Önceler'in haberine göre, raporda, 'Demiryolu hattının tarım arazileri içinden geçtiği görülmektedir. Tarım arazilerinin geçtiği yerlerde zeminin taşıma gücü zayıf olur. Çekilen fotoğraflarda balast ve alt balast tabakalarının yetersizliği nedeniyle işlevini yitirdiği hatta zemin içinde kaybolduğu görülmektedir. Demiryolu hattı yapılırken göçme, çökme ve tabaka kayması ve boşalması ile bilgiler dikkate alınmamıştır' tespitlerine yer verildi ve 'Bu olayın suçlusu yağmur değildir. Yapanlar, yaptıranlar ve yapılmış olan yapıları denetlemeyenlerdir' denildi.
"Veriler yeterince değerlendirilmedi"
Yetkililerin konunun özünü unutup sonucuna göre hüküm verdikleri eleştirisini getiren Gökçe, 'Her afet sonrası ortaya çıkan afetlerin nedenleri değil, sonuçları üzerinde durulmaktadır. Bölgede olaydan önceki günlerde görülen kısa süreli şiddetli yağışlar, yol ve altyapı tesisleri denetiminin sıklaştırılması için önemli bir işaret sayılmalıydı. Ancak bu verinin yeterince değerlendirilmediği anlaşılıyor' dedi.
"Seri fren raylarda burulmaya yol açtığı için tren raydan çıktı"
Menfezin üzerindeki dolgunun boşalmasının kazanın meydana gelmesinde doğrudan etkili olmayıp, makinistlerin seri fren yapmasına neden olduğunu ifade eden Gökçe, kazanın nasıl meydana geldiğine ilişkin şunları kaydetti:
'Trenin normal fren yapması ya da fren uygulamaması halinde, yoluna raydan çıkmadan devam etmesi muhtemeldi. Özel durumlarda treni kısa mesafede durdurmak için uygulanan seri fren, trenin frenleme işlevlerinden biridir. Dönemeçlerde uygulanması güvenlik nedeniyle tavsiye edilmezken, yolun doğru kesimlerinde uygulanmasında bir sakında bulunmamaktadır. Alt yapısı ve üst yapısı yeteri kadar iyi durumda olmayan demiryolu hatlarında uygulanan seri fren, üstyapıda burkulma gibi çeşitli geometrik bozulmalara neden olabilmektedir. Çorlu'daki olayda, uygulanan seri fren raylarda burulmaya yol açtığı için trenin raydan çıktığı değerlendirilmektedir.'
"Dolgu işlemleri tekniğine uygun yapılmadı"
Menfez dolgusu için kullanılan malzemelerin içinde kırık mermer, fayans ve beton parçaları bulunduğunu aktaran Gökçe, 'Dolgunun dengesini sağlamak için oluşturulan dolgunun üzerine, inşaat molozu bloklar atılmıştır. Dolgunun yerinde kalmasını sağlamak için uygulanan bu yöntemin yararsız olduğu daha şimdiden görülmektedir' dedi. Gökçe, 'Bu koşullarda, aynı yerde benzer olayların meydana gelmesi kaçınılmazdır' diyerek uyarıda bulundu.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bu olay Filistin'de,Mısır'da olsaydı,3 günlük yas ilan edilmişti ama ölen Türk olunca umurlarında olmaz.Hep böyle değil miydi?'Kader' der geçerler.
Bu güne kadar denetimsizlikten o kadar masum insan öldü ama biri çıkıp da evet çok büyük hatamız var suçluyuz herkesten özür diliyoruz diyip istifa eden kims... Devamını Gör
Ne değişecek?¿ Koca bir HİÇ!! Nasıl olsa zamanında yayın yasağıda getirdirler. Balık hafıza olduğumuz için, iki gün sonra unutulur!!