Contemporary İstanbul Açılışına, '2. Abdülhamid' Baskını
Ressam Ali Elmacı’nın Osmanlı padişahı 2. Abdülhamid’in yüzünü kadın bedeni formundaki bir heykele resmetmesine tepki gösteren bir grup, Lütfi Kırdar'daki Contemporary İstanbul’un açılış etkinliğini bastı. Grubun tepki gösterdiği eser kaldırılırken, eserin sahibi sosyal medyadan hakaret mesajları aldığını belirterek 'Bunları hak edecek hiçbir şey yapmadığımı, sadece sanatımı yaptığımı düşünüyorum' dedi.
Contemporary İstanbul’dan yapılan açıklamada ise eserin tekrar yerine konulduğu ve fuarın kapanışına kadar sergilenmeye devam edeceği belirtildi.
Bu yıl 11'ncisi düzenlenen Contemporary İstanbul'un Lütfü Kırdar Kongre ve Güzel Sanatlar Merkezi'nde dün akşam gerçekleşen ön gösteriminin ardından bu akşam gerçekleşen açılışı bir grup tarafından basıldı.
Bilet alarak içeriye giren 10-12 kişilik bir grubun, sanatçı Ali Elmacı’nın bir çalışmasına tepki gösterdiği ve sosyal medyada örgütlenerek Lütfi Kırdar’a geldikleri belirtildi.
Sosyal medyada toplanma çağrısı yapanların hesaplarından, 'Milli Görüş' hareketine bağlı olduklarını belirten ifadeler yer alırken, görgü tanıkları gruptakilerin "Erbakan Vakfı üyesiyiz" dediklerini aktardı.
Sergide yaşananlara ilişkin görüntüler de ortaya çıktı: "Oraya Atatürk'ün resmini de koyabilir miydiniz?"
Yaklaşık 20 kişiden oluştuğu belirtilen grup ile sanatçı Ali Elmacı arasındaki diyaloğun yansıdığı görüntülerde ise fiziksel bir 'saldırı'dan söz etmek mümkün değil. Aksine grup adına son derece kibarca konuşan bir kişi 'Benim dedemin resmini oraya koymuşlar. Bu da beni rahatsız ediyor. Bu resmi değiştirebilir miyiz dedim. Bunda kötü bir şey var mı?' diye soruyor.
Aynı kişi daha sonra Ali Elmacı'ya 'Siz oraya Ulu Önder Atatürk'ün resmini koyabilir miydiniz? Cuhmurbaşkan'n resmini oraya koyabilir misiniz? Bu sanat değil, hakaret' ifadelerini kullanıyor.
Heykel daha sonra fuar alanından kaldırıldı
Eserin sahibi Ali Elmacı olayla ilgili sanatatak.com’a yaptığı açıklamasında şunları söyledi:
'Taşkınlık yapmaya çok müsait bir gruptu ve orada tatsızlık yaşansın, olay büyüsün istemediğim için evet, heykeli standı basan grubun talebi üzerine kaldırdım. Aksi takdirde çok kötü şeyler yaşanabilirdi. Bunu ve olayın büyümesini istemedim. Hala da istemiyorum. Bu konuyla ilgili yazılsın bile istemiyorum. Yaşananlarla ilgili huzursuzum. Hayal kırıklığı duyuyorum. Üzgünüm. Bir sanat eserinden rahatsız olabilirsiniz. Ama böyle tepki veremezsiniz. Şu anda sosyal medyadan hakaret mesajları alıyorum ve bunları hak edecek hiçbir şey yapmadığımı sadece sanatımı yaptığımı düşünüyorum.'
Fuar için sosyal medyadan çağrı yapan ve gözaltına alınan Demhat Sayar ise serbest bırakıldığını Twitter'dan duyurdu ve "Ecdadıma laf ettirmem" dedi.
Contemporary İstanbul'dan açıklama: Heykel kapanışa kadar sergilenecek
Contemporary İstanbul'dan olaya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı ve kaldırılan heykelin yeniden yerine konulduğu, fuar kapanışına kadar da yerinde sergileneceği belirtildi.
Açıklama şöyle: 'İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen çağdaş sanat fuarına Şili'den katılan Isabel Croxatto Galleria'nın önüne gelen bir grup, sergilenen bir heykele karşı hassasiyetlerini bildirerek, kaldırılmasını talep etmiştir. Galerinin sahibi İsabel Croxatto da, fuarın kapanış saatine denk gelen bir zamanda gerçekleşen bu talep üzerine heykeli alandan kaldırmıştır.
Ancak olayın duyulmasının ardından galeriye gelen Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, kaldırılan eseri tekrar yerine konulmasını sağlamıştır. Söz konusu heykel, fuarın kapanışına kadar yerinde sergilenmeye devam edecektir'
Contemporary Istanbul, 2006 yılından bu yana düzenleniyor ve fuara 20 ülkeden 70 galeri ile 520 sanatçı, 1500’ü aşkın eserle katılıyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Aldülhamid dediğin adam Osmanlıya ilk bira ve rakı fabrikalarını kuran adamdır. Kıbrısı, Mısırı, Filistini, Tunusu İngilizlere veren adamdır. Önce atam dediğ... Devamını Gör
Olum bu adama noldu yaa, son zamalarda bi mantıklı konuşmaya başladı. Ne diyelim allah bozmasın.
Sanat diyenlere gülüyorum. Aynısını Atatürk için yapsa bırak basmayı o adamı linç edersiniz linç. Bide çomar demezlermi amk andavalları.
Bilerek, isteyerek yapılıyor bunlar. Hem siyaseten hem toplumsal olarak birileri mağduru oynamak istiyor şu sıra. Çünkü dibi gördü birileri. Toplumun değerle... Devamını Gör