onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çocuklarda Öz Güven Eksikliği Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Çocuklarda Öz Güven Eksikliği Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Şebnem Sucu
17.11.2021 - 10:06

Öz güven çocuklar ve yetişkinler için faydalı ve sağlıklı bir olgu olması nedeniyle eksikliği ya da yokluğu çeşitli problemlere yol açmaktadır. Bebeklik döneminden itibaren gelişmeye başlayan öz güven, çeşitli etkenlerden dolayı kolayca zedelenebilmektedir. Kendini yetersiz ve değersiz hissetme, sevilmediğini düşünme gibi belirtilerle çocukluk döneminde sık karşılaşılan durumlardan biri olan öz güven eksikliği ortadan kaldırılmadığı sürece yaşam boyu sürecek olan büyük sorunların önünü açabilir. Peki, çocuklarda öz güven eksikliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte çocuklarda öz güven eksiliği hakkında merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Öz güven kişinin kendine ait olumlu ve iyi duygular geliştirmesi sonucu kendini iyi hissetmesi olarak tanımlanır. Hepimizim bildiği üzere her insanın iyi ve başarılı bir yaşam sürmesi için öz güven oldukça önemli bir olgudur. Ancak sevgi eksikliği, şiddet, huzursuz bir aile ortamı gibi birçok neden çocukluk döneminde öz güvenin kırılmasına sebep olabilmekte ve hayat boyu etkilerini gösterebilmektedir. Peki, çocuklara öz güven eksikliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte tüm detaylar…

Çocuklara Özgüven Eksikliği Neden Olur?

Çocuklara Özgüven Eksikliği Neden Olur?

Öz güven eksikliği, çocukların bir hatası değildir. Genellikle davranışların ve yaşam şartlarının bir sonucu olarak ortaya çıkar. Öz güven eksikliğin en önemli nedeni çocukluk travmalarlarıdır. Bu süreçte ailesi tarafından dışlanan, cinsel istismara maruz kalan, duygusal yünden ihmal edilen çocuklar da öz güven problemi daha fazla görülmektedir. Anne babası ve yakın çevresi tarafından dışlanan çocuklar çoğu zaman sevilmediği hissine kapılarak kendini değersiz ve başarısız olarak görebilir. 

Başkaları tarafından reddedileceklerine inanmaları kendi içlerine kapanmalarına sebep olabilir. İstismar, çocuğun hem cinsel ve duygusal gelişimini hem de başkaları ile ilişkilerini olumsuz etkileyerek öz güvenin zedelenmesine yol açabilmektedir. Dış görünümleri ile endişe duyma, suçluluk ve utanç hissetme gibi pek çok etken çocuklarda öz güven eksikliğine sebep olmaktadır. Aynı zaman da okul yaşamındaki başarısızlık, öğretmen tarafından aşağılanmak, başkaları ile kıyaslanmak ve azarlanmak çocukların içine kapanmasına neden olabilir.

Çocuklarda Öz Güven Neden Önemli

Çocuklarda Öz Güven Neden Önemli

Kendini mutlu ve iyi hisseden çocuklar, yeni şeyler denemekten korkmaz ve bu konuda kendilerine güven duyarlar. Ellerinden gelenin en iyisini yapmak ister ve yapabilecekleri ile gurur duyarlar. Çocukluk döneminde kazanılan ve gelişen benlik saygısı, çocukların hatalar ile başa çıkmasına destek olur. Deneyimlerinde başarısız olsalar bile tekrar denemek isterler. Kısaca öz güven, çocukların evde, okulda ve arkadaşlarıyla daha iyi olmalarına fayda sağlar.

Öz güven eksikliği olan bir çocuk kendinden emin değildir. Başkalarında onay alamayacaklarını düşündüklerinden birçok olaya katılım sağlamazlar. Diğer insanların ona kötü davranmasına izin verebilir ve çoğu zaman güçsüz olurlar. Bazen bir şeyleri denemekte zorlanabilir, kolayca pes edebilirler. Aynı zamanda öz güven eksikliği sorunu olan çocuklar başarısız olduklarında ya da kaybettiklerinde bu durumla baş etmede zorlanırlar. Bu nedenle yapabildikleri sınırlı olup yapabildiklerinin en iyisini yapmada sıkıntılar yaşarlar.

Çocuklarda Öz Güven Eksikliği Belirtileri

Çocuklarda Öz Güven Eksikliği Belirtileri

Genellikle sevilmediklerini ve değersiz olduklarını düşünerek, sosyal ortamlardan uzaklaşmalarına neden olan öz güven eksikliğinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

- Karar vermekte güçlük çekmek

- Duygu ve düşüncelerini ifade ederken zorlanmak

- Güvende hissettiği kişilerden ayrılmama isteği

- Sosyal ortamlardan kaçınmak

- Arkadaşlık kurmakta zorlanmak

- İlişkilerine sınır koyamama

- Onaylanma ihtiyacı

- Sorumluluklardan uzaklaşma isteği

- Devamlı sevilmeme, suçluluk ve utanç gibi duygular hissetmek

- Yeni girilen ortamlarda kaygı duyma ve yanında bir yetişkine ihtiyaç duyma

Her çocuk birbirinden farklıdır. Öz güven bazı çocuklarda diğerlerinden daha iyi gelişebilir ve bazı çocuklar öz güvenlerini azaltabilecek durumlarla karşı karşıya kalırlar. Ancak özellikle çocukluk döneminde çocuğun öz güveni eksik olsa bile yükseltileceği unutulmamalıdır.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
1
1
1
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın