onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çocuklarda Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Çocuklarda Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir?

Şebnem Sucu
25.10.2021 - 11:30

Tıp dilinde bruksizim olarak bilinen diş gıcırdatması, yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da yaygın görülmektedir. Temel nedeni bilinmediğinde olumsuz sonuçlara sebep olan diş gıcırdatması, birçok çocukta süt dişlerinin olduğu dönemlerde belli aralıklarla görülen ve normal karşılanan bir durumdur. Çocuklarda genellikle stres kaynaklı olmakla birlikte farklı birçok neden diş gıcırdatmasına sebep olmaktadır. Bu nedenler ortadan kaldırıldığında diş gıcırdatma büyük oranda azaltılabilmektedir. Haberimizde çocuklarda uykuda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? Sorusunun cevaplarına ayrıntıları ile ulaşabilirsiniz. İşte detaylar…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Çocuklarda sık görülen diş gıcırdatma uyku esnasında ya da gün içinde görülebilir. Dişleri bilinçsiz biçimde birbirine sürtmenin sonucu ortaya çıkan bu durum sabahları çenede ağrı, baş ve boyun ağrıları gibi farklı sorunlara da yol açmaktadır. Çene eklemi ve dişlerde ciddi hasarları önlemek için diş gıcırdatma tedavisi son derece önem taşımaktadır. Peki, çocuklarda uykuda diş gıcırdatma nedenleri nelerdir? İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Nedir?

Diş Gıcırdatma (Bruksizm) Nedir?

Özellikle 5 yaşından küçük çocuklarda görülmekte olan diş gıcırdatma yani bruksizm, uykuda iken dişleri istem dışı sıkarak ya da birbirine sürterek yapılmakta olan bir eylemdir. Bu durum sıklıkla uyku esnasında olabileceği gibi bazen gün içinde de kendini gösterebilir.

Çocuklarda Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda Uykuda Diş Gıcırdatma Nedenleri Nelerdir?

Çocuğun uykuda diş gıcırdatmasının başlıca nedeni strestir. Kreşe ya da okula ilk kez başlayan çocuklarda özellikle okula ve dış ortama uyum sağlamak zorlayıcı olabilir. Bunun bir tepkisi olarak ortaya çıkabilen diş gıcırdatması ev içinde yaşanan tatsız durumlar, kardeş kıskançlığı gibi nedenlerden dolayı da gelişebilir. 

Ek olarak özellikle ağız içi sebepler uykuda diş gıcırdatmalara yol açabilmektedir. Örneğin; dişlerdeki kapanış bozuklukları, çıkıntılı dolgular ya da diş çıkarma süreci gibi. 

Sağlıksız beslenmenin yanı sıra alerjik sorunlar, solunum yolları iltihabı, reflü dikkat eksikliği ve hiperaktive çocuğunuzda diş gıcırdatması gibi istenemeyen durumlara neden olabilir.

Diş Gıcırdatma Tedavisi

Diş Gıcırdatma Tedavisi

Diş gıcırdatma tedavisi pek çok ebeveynin merak ettiği konulardan biridir. Genellikle çocuktan çok ebeveynlerinde şikayetlere neden olan durum, sebebe göre farklı tedaviyi içermektedir. Çocuğunuzda gece ya da gündüz diş gıcırdatması gözlemliyorsanız yapmanız gerekenlerin başında doktoruna gitmeniz yer alır. Eğer daha önce yapılan yüksek dolgu ya da kapanış bozuklukları var ise dolgunun düzeltilmesi ve kapanış bozukluğunun giderilmesi gerekir. 

Diş gıcırdatma duygusal nedenlerden kaynaklıysa psikolojik destek almak en iyisi olacaktır. Ancak diş gıcırdatmasının altında yatan sorunlar ortadan kaldırılmasına rağmen devam ediyorsa geçici damaklık (aparey) gıcırdatma sorununu büyük oranda ortadan kaldıracaktır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
2
1
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın