Görüş Bildir
Haberler
Çocuklarda Obezite Neden Olur? Obezite Belirtileri ve Tedavisi…

Çocuklarda Obezite Neden Olur? Obezite Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
28.01.2022 - 10:30

Gelişme çağındaki çocukların sağlığını ciddi anlamda tehdit eden obezite, ne yazık ki çocuklarda en sık karşılaşılan problemlerin başında geliyor.  Özellikle günümüzde değişen yaşam tarzının büyük etken olduğu obezite, önlem alınmadığında yetişkinlik döneminde sık karşılaşılan şeker, tansiyon ve yüksek kolesterol gibi ciddi sağlık sorunlarına sürükleyebiliyor. Peki, çocuklarda obezite neden olur? Obezite belirtileri ve tedavisine dair bilinmesi gerekenler haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Günümüzde birçok çocuk obezite gibi ciddi bir sorunla karşı karşıya. Neredeyse tüm hastalıklara davetiye çıkaran fazla kilo, bilindiği üzere çocukları tehlikeli sağlık sorunlarına doğru götürüyor. Çocukluk çağı obezitesinin önüne geçmek ve tedavi etmek çocuğun şimdiki ve gelecekteki genel sağlık durumunu korumak için oldukça önem taşıyor. Peki, çocuklarda obezite neden olur? Obezite belirtileri ve tedavi hakkında merak edilen soruların cevaplarına bu başlık altından ulaşabilirsiniz…

Obezite Nedir?

Obezite Nedir?

Obzezite, vücutta anormal oranda yağ birikmesi olarak tanımlanır. Obezite Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplaması sonucu belirlenir.  VKİ sonucuna göre 30’un üzerinde seyreden ölçüm obez, 40’ın üzerinde olan bir ölçüm ise morbid obez şeklinde ifade edilir. Normalin üzeri fazla kilo insan vücudunda pek çok organı etkileyebiliyor. Ayrıca bir dizi kronik hastalık için risk faktörü oluşturuyor.

Çocuklarda Obezite Neden Olur?

Çocuklarda Obezite Neden Olur?

Çoğu zaman obeziteye; kalıtsal nedenler, hormonlar ve metabolik etkenlerin etkisi büyük olsa da hareketsiz yaşam, yaşam şartları ve aşırı beslenme çocukluk obezitesine neden olan en önemli faktörlerdir. 

Çocuklarda obeziteye neden olan belli başlı faktörler arasında şunlar yer alır;

• Günümüzde fast food yiyecekler, atıştırmalıklar ve unlu mamuller gibi ürünlerden oluşan bir beslenme düzenine ağırlık vermek çocukta kilo artışına sebep olabilir. Ayrıca abur cuburlar, tatlı ve şeker içerikli yiyecek ve içeceklerde obezite riskini arttırmaktadır.

• Hareketsiz bir yaşam kilo alımına neden olan en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Gün içinde fiziksel açıdan daha az hareketli olan çocuklarda kilo alma riski de artmaktadır. Çocuğun TV, tablet ya da bilgisayar karşında fazlasıyla zaman geçirmesi obezite nedenleri arasında yer alır.

• Ebeveyn ve ev içinde yaşanan stres çocukta obeziteye neden olabilir. Kişisel sorunların da rol oynayabileceği bu durum karşısında çocuk stres ile başa çıkabilmek ya da can sıkıntısını gidermek için aşırı yemek yemeğe meyil gösterir.

• Kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak çocukta fazla kilo görülebilir. Bu ilaçlar (steroid, antidepresan) çocuklarda aniden kilo alımına yol açabilir.

• Cushing Sendromu, Artrit, Prader Willi Sendromu gibi bazı sağlık sorunları aktivitelerde azalmaya ve haliyle kilo alımına sebep olabilir.

• Obezitenin diğer bir önemli nedeni ise genetik faktörlerdir. Eğer çocuğun anne ve babası kilolu ise çocuğun obezite olma oranı %80’e ulaşmaktadır. 

• Obezite ayrıca çocukta böbrek üstü bezi hastalıkları, tiroit bezi hastalıkları gibi hormonal bozuklulardan dolayı da görülebiliyor.

Çocuklarda Obezite Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Obezite Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda obezite olması gereken vücut kitle indeksinden daha yüksek bir vücut kitle indeksi ile en önemli belirtiyi verir.  Çocuklarda obezite aşağıdakilerden bir ya da bir kaçını içerebilir;

• Huzursuz uyku, horlama

• Kıyafet problemleri

• Dinlenme esnasında ya da herhangi bir etkinlikte nefes darlığı sorunu

• Hareketli oyunlarda ya da merdiven çıkma gibi aktivitelerde zorlanma

• Kızlarda düzensiz adet döngüsü, erkeklerde geciken ergenlik

• Erken ergenlik

• Yorgunluk

• Kabızlık, reflü

Çocuklarda Obezite Tedavisi

Çocuklarda Obezite Tedavisi

Çocuğun kilo alma sebebi genleri ya da aşırı sağlıksız beslenmeden kaynaklanabilir. Sebep ne olursa olsun bazı yaşam tarzı değişiklikleri, sağlıklı ve uzun vadeli kilo vermede üstün rol oynar. Bunlar beslenme değişiklikleri ve aktivite artışını içerir. Ayrıca psikolojik destek, motivasyon kilo verme sürecinde önemlidir.

Çocuğunuzun gereksinimleri doğrultusunda bir hekim, bir uzman psikolog, bir diyetisyen ve bir egzersiz uzmanının bir arada olduğu bir ekip, özel bir tedavi programı oluşturmak adına aşağıdakilerden yararlanabilir;

• Fiziksel aktivitelerinin arttırılmasına yönelik çalışmalar

• Beslenme düzeni ve kalori miktarının değiştirtilmesi

• Ev içindeki değişiklikleri desteklemek ve kontrol altına almak için aile danışmanlığı

• Davranışları değiştirmek açısından kilo ve gelişim problemleri ile alakalı duygular ile yüzleşmek için bireysel ya da grup terapisi.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
doganil447

bunu bana bir arkadaşım gönderdi çünkü o çok zayıf ve ben hep ınu burgere götürüp şişmanlığın iyi olduğunu söylüyordum ,12 yaşında 110 kilo olmamın bu kadar ... Devamını Gör