Görüş Bildir
Haberler
Çocuğunuzun Brokoli Yemesini, Asitli İçeceklerden Uzak Durmasını İstiyorsanız Bu Tavsiyeleri Mutlaka Okumalısınız!

Çocuğunuzun Brokoli Yemesini, Asitli İçeceklerden Uzak Durmasını İstiyorsanız Bu Tavsiyeleri Mutlaka Okumalısınız!

Yemek yemeyi istemediğinde verdiğiniz krakerler, ödül olarak sunduğunuz çikolatalar, arabada huysuz olmaması için eline tutuşturduğunuz şekerlemelerle çocuklarınızı zehirliyorsunuz. İçinizden 'Canı ister, bir parçadan bir şey olmaz' diyorsunuz ama kendinizi kandırıyorsunuz; bir parçadan bir şey olur, hatta çok şey olur. 

Araştırmalar gösteriyor ki, obezite riskini artıran paketli gıdalar kalp rahatsızlıklarından kansere kadar pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Biz de çocuklarınızı sağlıklı beslenmeye yönlendirebilmeniz için tavsiyelerde bulunduk.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Kahvaltının en önemli öğün olduğunu vurgulayın ve evden çıkmadan evvel mutlaka bir şeyler atıştırmasını sağlayın.

Türk tipi kahvaltı dünyanın en iyi öğünlerinden biridir. Yumurta, peynir, zeytin ve mevsimindeki sebzelerle yapacağınız kahvaltı çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi için ilk adımdır. Bunu sağlayabilmek için de tabii ki ek gıdaya ilk başladığı dönemden itibaren rutin haline getirmeniz önemlidir. İlk zamanlarda yemese bile, sizinle birlikte oturmaya başladıkça bunu bir alışkanlık haline getirecektir.

2. "Ama yemiyor!" diyorsanız...

Çocuğunuz yumurta, peynir, zeytin gibi yiyeceklerden uzak duruyorsa sağlıklı alternatiflere yönelebilirsiniz. Krep, peynir topları, zeytin ezmesi fikrini değiştirebilir. Sevdiği besinleri ekleyerek çabucak hazırlayabileceğiniz bir omletle basit bir şekilde kahvaltı yapmasını sağlayabilirsiniz.

3. Kahvaltılık mısır gevrekleri sağlıklı bir alternatif değildir!

Paketli ürün kategorisine giren ve pek çoğu glikoz şurubu gibi zararlı maddeler içeren mısır gevrekleri sağlıklı olmaktan oldukça uzaktır. Evinize hiç sokmazsanız, çocuğunuz ne olduğunu bilmeyecektir. Unutmayın, sağlıklı beslenme ailede başlar.

4. Mutfak masanızın üzerinde yıkanmış meyve ve sebze bulundurun ve öğün aralarında acıktığında bunları yiyebileceğini söyleyin.

4. Mutfak masanızın üzerinde yıkanmış meyve ve sebze bulundurun ve öğün aralarında acıktığında bunları yiyebileceğini söyleyin.

Öğün arasında acıkan çocuğunuza kraker verirseniz, meyve yemek aklına gelmeyecektir. Tabii ki meyvenin de fazlası zararlıdır ancak açlığını yatıştırmak için yiyeceği bir elma ya da bir salkım üzüm onu sağlıklı beslenmeye yönlendirecektir.

5. Çocuğunuzu zehirleyen abur cuburları marketten alan sizsiniz...

Çikolata, cips ve şekerlemeleri marketten siz alıyorsunuz ve çocuğunuza veriyorsunuz. Bu reyonlara hiç uğramazsanız, ne olduğunu bilmediği için isteyemez.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. "Ama çok istiyor, markette tepiniyor ve kendini yerden yere atıyor" diyorsanız...

6. "Ama çok istiyor, markette tepiniyor ve kendini yerden yere atıyor" diyorsanız...

Eserinizle gurur duyabilirsiniz çünkü onu siz yarattınız. Yukarıda da değindiğimiz gibi, bu reyonlara hiç uğramazsanız çocuğunuz bu alışkanlığı edinmeyecektir.

7. Okul çağındaki çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi için mümkünse beslenme çantası hazırlayın.

7. Okul çağındaki çocuğunuzun sağlıklı beslenmesi için mümkünse beslenme çantası hazırlayın.

Beslenme çantası hazırlamanın pek çok sıkıntıya yol açtığının farkındayız elbette... Öncelikle zaman konusunda sorun yaşayabilirsiniz; 'Tıraş olmaya/makyaj yapmaya bile vakit bulamıyorum, nasıl hazırlayayım' diyorsunuz ama işte o çocuğu bir kere yaptınız. 😂 Latife ediyoruz, alınmayın. Lavaş ekmeğin arasına sıkıştırdığınız anne köfteleri, doğradığınız çiğ yenebilecek sebzeler, kendi hazırladığınız yoğurt ya da zeytinyağlı bir sebze yemeği çocuğunuz için yeterli olacaktır. Hafta sonundan yaptığınız sağlıklı kurabiyeler ya da karbonhidrat grubundan bir besin de ara öğünü sağlıklı bir şekilde geçirmesi için iyidir.

8. "Ama bizimki arkadaşlarının yanında o yiyecekleri yemeye utanıyor, onun da canı hamburger çekiyor" diyorsanız...

Bu noktada da elbette haklı olduğunuz kısımlar var ancak sağlıklı beslenmeye teşvik ettiğiniz çocuğunuz bir süre sonra o hamburgeri, döneri yemeyi istemeyecektir. Vazgeçmeden, kararlı bir şekilde öğün hazırlayın. Emeklerinizin karşılığını mutlaka alırsınız.

9. Dışarıda yemek yerine öğünlerinizi evde hazırlayın ve masaya hep birlikte oturun.

Düzenli bir işte çalışıyorsanız ailenizle birlikte yapabileceğiniz iki öğün vardır: Kahvaltı ve akşam yemeği. Rutin hale getirilen kahvaltının öneminden bahsetmiştik. Sıradaki diğer öğün akşam yemeği. Her besin grubundan en az bir tane yiyeceğin ya da içeceğin bulunduğu bir öğün sağlıklı beslenmenin en önemli anahtarlarından biridir. Hayvansal proteinler, sebzeler ve tahıllardan oluşan öğün çocuğunuzu doğru şekilde beslemeniz için yeterli olacaktır.

10. Tek tip beslenmek, yalnızca bir besin grubuna ağırlık vermek doğru değildir.

Sırf daha sağlıklı diye proteine ağırlık vermeniz ya da karbonhidratı azaltarak sebzeye yönelmeniz doğru değildir. Çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini istiyorsanız mutlaka gün içinde her besin grubundan almasını sağlamalısınız. Bunun yolu da tabii ki yine düzen ve rutinden geçer.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. "Ama hep fast-food yemek istiyor, alışveriş merkezlerinin food court'larından çıkamıyoruz" diyorsanız...

'Bir kereden bir şey olmaz, canı çekti' dediğiniz anda kaybediyorsunuz, sebebi bu... Çocuğunuzun canı bilmediği bir şeyi çekmez. 

Ha 'Hamburger yemeyecek mi, patates kızartması tatmayacak mı?' diyorsanız, alternatiflere yönelmenizi öneriyoruz. Evde anne köftesi ve tam tahıllı bir ekmekle yapacağınız hamburger ve fırında az zeytinyağıyla pişirdiğiniz patatesten daha güzeli yoktur.

12. Çocuğunuzu ekran karşısında yemek yemeye alıştırmayın.

Sağlıklı beslenmenin en önemli anahtarlarından biri de yalnızca yemeğe odaklanmak ve yavaş yavaş, sindire sindire yemektir. Televizyon, tableti bilgisayar ya da telefonla yemek yemeye alışan çocuğunuz büyük ihtimalle doymadan ya da doyduğunu anlamadan sofradan kalkacaktır.

13. Obezite, yüksek kolesterol, diyabet...

Abarttığımızı düşünüyorsanız, bilim insanlarının çalışmalarına ve araştırmalarına göz atabilirsiniz. Ekran karşısında yemek yiyen çocuklar obezite, yüksek kolesterol ve diyabet riski taşıyorlar. Çocuğunuzu bile bile bu uçuruma itmeyi ister misiniz?

14. "Ama başka türlü yemiyor, suratı kaşık kadar kaldı" diyorsanız...

Sağlıklı beslenmenin ilk adımının ilk katı gıdaya geçişte başladığını ve bebeğinizle sofraya birlikte oturduğunuzda rutin kazanacağını söylemiştik. Buradan hareketle, yemek yemesi için ekran karşısına oturttuğunuz bebeğiniz bu rutini edinecektir.

15. Vazgeçmeyin, yemeyecek diye sağlıklı alternatifler üretmekten yılmayın; damak tadının ancak bu şekilde oluşacağını aklınızdan çıkarmayın.

Aç kalacak korkusuyla yemediği yiyeceklerin ardından verdiğiniz sevdiği bir şey çocuğunuzun bunu alışkanlık haline getirmesini sağlar. Yemiyorsa aç değildir, acıkınca yer.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

16. "Sebze gördüğü anda çığlığı basıyor" diyorsanız...

Dedik ya, vazgeçmeyin ve yanında mutlaka siz de iştahla yiyin. Sonuçta taklit ediyor; siz brokoli yemezseniz, o da yemez...

"Paketli gıdanın ne gibi bir zararı olabilir ki?" diyorsanız... 👇

17. Müdahale etmeyin, yeni gıdalar konusunda aceleci olmayın ve yemek yemesine karışmayın.

17. Müdahale etmeyin, yeni gıdalar konusunda aceleci olmayın ve yemek yemesine karışmayın.

Çocuğunuzun bir birey olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sonuçta kendi kendini beslemeyi isteyebilir ya da istemezse hiçbir şey yemeyebilir. Ağzına ısrarla sokuşturduğunuz bir parça yemek hem onu hem de sizi mutsuz edebilir, zorlamayın.

"Küçücük bebek kendi kendini nasıl beslesin?" diyorsanız... 👇

18. Birlikte pişirin, yemeği hazırlamaya yardım etmesi için teşvik edin.

18. Birlikte pişirin, yemeği hazırlamaya yardım etmesi için teşvik edin.

Kural çok basit aslında: Çocuğunuzla birlikte yemek yaparsanız, onun mutlaka tadına bakması için önemli bir adım atarsınız.

19. "El kadar bebek yanar, her yere döker saçar, hiçbir şeyi beceremez" diyorsanız...

Çok yanılıyorsunuz! Gerekli önlemleri alır ve çocuğunuza güzel bir şekilde anlatırsanız yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Siz yeter ki buna gönüllü olun.

BONUS: Çocuğunuzun mutlaka egzersiz yapmasını sağlayın.

Yüzebilir, futbol ya da basketbol oynayabilir, jimnastik yapabilir... Ne olursa olsun, çocuğunuzun mutlaka spor yapmasını sağlayın. Sağlıklı bir beden için hareket etmesi ve enerjisini doğru yönlendirmesi çok önemlidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bu içerikler de ilginizi çekebilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
115
46
32
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ayna Efendi

kolayı var doğurmayın

geçiciex

her şey iyi hoş güzel bilgiler onu verin bu verin diyip sonunda zorlamayın diyorsunuz ya çıldırıyorum. Zorlamazsan Yemiyorrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr... Devamını Gör

Mr Logical

Söylemesi kolay geliyor tabii. Bizlere şunu yapın bunu yapın diyenlerin kendi çocukları olduğunda, o söylediklerini yapamadıklarına çok şahit oldum. Her çocu... Devamını Gör

Viyol10sel

Bazi konular vardir dunyanin en pozitif cumlesini de kursaniz mutlaka yanlis oldugunu dusunenler cikar, cocuk buyutmek de onlardan biri...