Görüş Bildir
Haberler
CHP'de Yasa Teklifi İçin Düğmeye Basıldı

CHP'de Yasa Teklifi İçin Düğmeye Basıldı

Hande öçalan
14.06.2015 - 15:29 Son Güncelleme: 14.06.2015 - 15:34
İçeriğin Devamı Aşağıda

CHP, koalisyon tartışmalarından bağımsız olarak İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesi ve MİT Yasası’nda değişiklik gibi konularda teklif verecek

CHP yönetimi seçim sonuçlarının ardından koalisyonun hangi partiler arasında kurulacağından bağımsız olarak; yasal restorasyon için düğmeye bastı. TBMM’nin açılmasının ardından İç Güvenlik Paketi’nin geri çekilmesi, MİT Kanunu’nda değişiklikler yapılması gibi öncelikli konular için derhal yasa teklifi verilecek. Yasa tekliflerinin yazım sürecinin de başladığı öğrenildi. Böylece CHP’nin koalisyon ortağı olmadığı bir hükümet kurulsa bile, parti kurmaylarının, “restorasyon” olarak adlandırdığı süreç fiilen başlamış olacak. Yarın yapılacak Parti Meclisi (PM) toplantısında hem koalisyon alternatifleri hem de restorasyon paketi masaya yatırılacak. Koalisyon görüşmeleri kapsamında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na tam yetki verilmesi bekleniyor.

Öncelik Kılıçdaroğlu Başbakanlığındaki Hükümet Alternatifleri

Öncelik Kılıçdaroğlu Başbakanlığındaki Hükümet Alternatifleri

Öte yandan, bu yasal değişikliklerin bir bölümünü, siyasi partilere sunacağı restorasyon paketinde de açıklayacak olan parti yönetimi, son hazırlıklarını yarın yapacağı Parti Meclisi toplantısında masaya yatıracak. PM toplantısında ayrıca koalisyon seçeneklerinin de gündeme gelmesi ve 60 PM üyesinin görüşlerinin alınması bekleniyor. Kulislerde PM’de, “Önce Kılıçdaroğlu’nun başbakanlığındaki hükümet alternatifleri denenmeli, AKP ile ittifak partiye zarar verecektir” eğiliminin çıkması bekleniyor.

Paket garantisi alınırsa

Yine kulislerde, CHP yönetiminin hükümet kurma çalışmaları kapsamında ilk görevi alacak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, CHP ile yapacağı ilk tur görüşmede, Ak Parti ile müzakere edilmesi ancak ret yanıtı verilmesi eğiliminin olduğu belirtiliyor.

Parti kulislerinde; Davutoğlu’nun hükümeti kuramaması durumunda, görevi devralacak olan Kılıçdaroğlu’nun önce kendi başbakanlığında bir hükümet kurması için çalışması daha sonra ise hazırlanan restorasyon paketi çerçevesinde hareket edebileceği garantisi alınması durumunda Ak Parti’nin kapısını çalabileceği konuşuluyor.

Söz konusu pakette, 17/25 Aralık yolsuzluk dosyaları kapsamında dört bakanın dosyalarının yeniden açılmasının yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.

İki kanat aynı noktada

Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığa geldiği 2010’dan bu yana, parti içindeki önemli konularda birbiriyle zıt görüşler beyan etmeleri nedeniyle tartışmanın odağında olan sol kanat ve ulusalcı kanat, bu kez hükümet kurma senaryolarında aynı noktada buluştu. Her iki kanadın da Ak Parti-CHP büyük koalisyonunun partiye zarar vereceği konusunda hemfikir olması dikkati çekti. TBMM Başkanlığı seçimlerinde başkanlık koltuğuna bir CHP’linin oturmasını talep eden CHP yönetimi, HDP’nin de oy verebileceği bir aday arayışını yoğunlaştırdı. Kulislerde Ankara Milletvekili Haluk Koç ve İstanbul Milletvekili Engin Altay’ın isimleri TBMM Başkanlığı’na aday olacaklar arasında konuşuluyor.

Koalisyon Mesaisi

Koalisyon Mesaisi

CHP lideri koalisyon hükümetlerinde görev yapan CHP’li deneyimli siyasetçiler Murat Karayalçın, Fikri Sağlar ve İstemihan Talay ile bir araya gelerek görüş alışverişinde bulundu. Karayalçın’dan hem İstanbul’daki seçim sürecini ve değerlendirmesini alan Kılıçdaroğlu, DYP-SHP koalisyonuna ilişkin de görüşlerini sordu. Kılıçdaroğlu’nun, herkese danışmak istediğini anlattığı, ancak kendi görüşünü paylaşmadığı ifade edildi.

Milliyet

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0