Görüş Bildir
Haberler
Çankırı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Çankırı'da Ne Yenir?

Çankırı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Çankırı'da Ne Yenir?

Elif Ateş
15.11.2021 - 09:47

Çankırı, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde bulunan bir şehirdir. Kuzeyindeki ilçelerin çoğu Karadeniz Bölgesi'nde yer alır. Şehrin güneyinde Ankara, batısında Bolu, kuzeyinde Karabük ve Kastamonu, doğusunda Çorum, güneydoğusunda Kırıkkale bulunmaktadır. Ayrıca iki bölge arasında geçiş sağlayan Ilgaz Dağları da Çankırı'da yer alır. Bununla birlikte ilin büyük bir kısmı dağlık alanlardan ve yüksek tepelerden oluşmaktadır. Kızılırmak havzasında bulunmasından dolayı da önemli bir şehirdir. Oldukça geniş alan bu havza, tuzlu suları ile Çankırı'nın tarım arazilerinin sınırlı olmasına da neden olabilmektedir. Çankırı, kaya tuzu rezervlerinden dolayı da dünya çapında bir üne sahiptir. Peki, Çankırı'da gezilecek yerler nerelerdir? Çankırı'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Çankırı, eski dönemlerde Gangra adı verilen kentin üzerinde kurulmuştur. Daha sonra ise Pontus devletine ardından Galatia'ya bağlanmıştır. M.Ö 25 yılında ise şehir, Roma İmparatorluğu'na katılmıştır. Bizans döneminde ise sürgün yeri olarak kullanılmıştır. 1071 Malazgirt Savaşı ile bölge Danışmentliler tarafından ele geçirilmiştir. Haçlı orduları Ankara'yı aldıktan sonra Çankırı'yı da almak istemişler ama başarılı olamamışlardır. 1134 yılında Bizans İmparatorluğu bölgeye tekrar hakim olmuştur. Ancak kısa bir süre içinde Danışmendliler şehri tekrardan geri almıştır. Daha sonra bölgeye Selçuklular egemen olmuş, I. Murat döneminde ise Osmanlı topraklarına katılmıştır. Birçok medeniyete tanıklık eden Çankırı'nın gezilecek yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

Çankırı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Çankırı'da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
  • Çankırı Kalesi: Şehrin simgelerinden biri olan bu kale, Hititler döneminde yapılmıştır. Yapıldığı tarihten bu yana pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Ayrıca Roma döneminden kalma bazı kalıntılar halen daha bulunmaktadır.

  • Çankırı Evleri: Bu evlerin toplam sayısı 108'dir. Klasik Türk evinin tüm özelliklerini yansıtan bu evler, koruma altına alınmıştır. Çankırı evleri birçok kattan oluşur ve içlerinde yöresel eşyalar bulunur.

  • Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesi: Bu müzenin bulunduğu konak, şehirde oldukça ünlüdür. 1870'li yıllarda yapılmış olup daha sonradan müzeye çevrilmiştir.

  • Tarihi Çamaşırhane Müzesi: Eskiden halı, kilim, kıyafet gibi eşyaların yıkandığı yer olan bu çamaşırhane, 2004 yılında onarım çalışmaları yapılarak müze haline getirilmiştir. Müzede şehrin etnik kültürüne dair pek çok iz bulmak mümkündür.

  • Çavundur Kaplıcaları: Şehrin önemli termal noktalarından biridir. Tesisin toplamda 115 odası ve iki havuzu bulunmaktadır.

  • Tarihi Karataş Hamamı: Osmanlı döneminin hamam mimarisini yansıtan bu yer, birçok kubbeden oluşmaktadır. Kadın ve erkek bölümü olmak üzere iki kısmı bulunur.

  • Ilgaz Dağı Milli Parkı: Her mevsim ayrı bir güzelliği olan Ilgaz Dağları, özellikle kış aylarında turist akınına uğrar. Bundan dolayı da kayak gibi pek çok kış sporu da burada yapılabilmektedir. Bu milli park kamp, yürüyüş gibi aktivitelere de olanak sağlar.

Çankırı'da Ne Yenir?

Çankırı'da Ne Yenir?
  • Keşkek: Türkiye'nin çoğu bölgesinde yapılan bu yemek, Çankırı mutfağının da vazgeçilmek lezzetlerinden biridir. Özellikle bayramlarda ya da kalabalık sofralarda oldukça sık yapılır.

  • Mıkla: Şehre özgü bir yemek olan mıkla, genellikle kahvaltılarda tüketilir. Kavrulan yumurtanın üzerine sarımsaklı yoğurt ve çeşitli baharatlar dökülür.

  • Yazma Çöreği: Bu çörek bol mayalı hamurdan yapılması ile bilinir. Hamur açıldıktan sonra yağlanır içerisine ise bolca ceviz eklenir. Daha sonra kesilerek fırında pişirilir.

  • İnce Ekmek Muskası: Yapılışı gözlemeye oldukça benzeyen bir hamur işidir. İncecik açılan yufkaların içine tercihe göre peynir, kıyma ya da patates eklenir. 

  • Yaren Güveci: Yörenin sevilen etli yemeklerinden biri olan yaren güveci patlıcan, domates, patates, soğan ve sarımsak gibi bol sebze ile yapılır. Oldukça sağlıklı ve lezzetli bir yemektir.

  • Hameyli: Çankırı'nın meşhur tatlılarından biridir. Baklava hamurunun içine bol ceviz koyulduktan sonra üçgen şeklinde katlanarak fırında pişirilir. Üzerine şerbet döküldükten sonra servis edilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
3
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın