Bugün 22 Mart Dünya Su Günü: Türkiye ve Dünyanın Son Durumuna Kısa Bir Bakış
Birleşmiş Milletler’in hayatımızda suyun önemini vurgulayarak içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması amacıyla ilan ettiği ' 22 Mart Dünya Su Günü' 25 yaşında. Şu anda, tahmini 3.6 milyar kişi, yani neredeyse küresel nüfusun yarısı potansiyel olarak su kıtlığı olan bölgelerde yaşıyor. Büyük şehirler su kıtlığıyla karşı karşıya ve bir çözüm bulmak için zamana karşı yarışıyor. Uzmanlara göre Türkiye, 2030 yılında “Su Fakiri Ülkeler” arasında yer alacak...
Evet, gezegenimizin yüzde 70'i suyla kaplı ancak kullanabileceğimiz tatlı su, dünya haritasında görünen maviliklerin sadece yüzde 2,5’lik kısmını oluşturuyor.
22 Mart 1993’den bu yana her yıl değişik temalarla kutlanan "Dünya Su Günü" bu yıl “Su için Doğa” teması ile gündemimizde...
BM raporuna göre, günümüzde 2.1 milyar insanın evinde güvenli içme ve kullanma suyu bulunmuyor.
Küresel olarak, atık suyun yüzde 80’i işlenmeden veya yeniden kullanılmadan ekosisteme geri akıyor.
Ancak Cape Town yalnız değil, çünkü aralarında İstanbul'un da bulunduğu 11 büyük kent uzmanların su kıtlığı uyarısı yaptığı yerler arasında.
Ülkemiz mevcut su kaynaklarını koruyup, gelecek yıllara taşıyamazsa 2030 yılına kalmadan “su fakiri ülke” durumuna düşecek.
Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8.000-10.000 m3 olan ülkeler su zengini, 2.000 m3’den az olanlar su azlığı çeken, 1.000 m3’ten az olanlar da su fakiri ülkeler arasında sayılıyor.
Türkiye, sanıldığının aksine su zengini bir ülke değil. Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre ülkemizin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyeli yılda ortalama toplam 112 milyar m3. Yıllık kullanılan su miktarı ise 32 milyar m3’ü tarımsal sulamada, 7 milyar m3’ü içme suyu, 5 milyar m3’ü sanayide olmak üzere 44 milyar m3.
Türkiye, kişi başına ortalama 1.500 m3 ile su azlığı yaşayan bir ülke. TÜİK, 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörüyor. Mevcut kaynakların tamamının bozulmadan korunduğu varsayıldığında bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 1.000 m3/yıl civarında olacak. Bu da “Su Fakiri Ülke” olma yolunda ilerlediğimizi gösteriyor.
Yeryüzünde yaşam kaynağı su olan 2 milyondan fazla canlı türü bulunuyor...
Küresel su zorluklarını göğüslemekte, hem tüketime hem de yiyecek ve enerji üretimine yönelik su temin eden sulak alanların önemi büyük. Göller, nehirler, bataklıklar, bataklıklar gibi tatlı su kütlelerini ve ayrıca mangrovlar ve mercan kayalıkları gibi deniz ve kıyı sulak alanlarını içeren sulak alanları, büyük bir hızla kaybediyoruz.
1900’den bu yana dünyadaki sulak alanların %64’ü, çoğunlukla tarım ve altyapı için boşaltılmış, doldurulmuş ve başka amaçlara dönüştürülmüş durumda.
Hürriyet, Gıda Hattı, BBC Türkçe ve Ajanslar
Yorum Yazın
Ağzımızı bozmayalım cümlemizin kandili kutlu olsun. Su konusundada güzel bir noktadayız gün gün parsellensede...