Borsa İstanbul'da Temmuzda Yükselişle Başlayan Süreçte Sona Gelindi mi? Vadelide Zararlar Temizlendi mi?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Borsa İstanbul'da Temmuzda Yükselişle Başlayan Süreçte Sona Gelindi mi? Vadelide Zararlar Temizlendi mi?
Borsa İstanbul'da (BİST) temmuz ayı ortasında başlayan yükseliş hareketi çokça dikkat çekmiş, sonrasında terse dönen hareket birçok yatırımcıyı da mağdur etmişti. Bazı büyük piyasa oyuncularının Vadeli İşlemler Piyasası'nda (VİOP) kaldıraçlı işlemlerle yüksek riskle spot piyasayla eşzamanlı alımlar yaparak gerçekleştirdiği ve BİST'te de yüzde 59 yükseliş etkisi yaratan operasyon sonrasında terse dönerek, 2 haftada endekste yüzde 14 düşüşe neden olunca duruma otoriteler el koymuştu. Bankacılık endeksinde yoğunlaşan işlemler 1,5 ayda yüzde 150 oranında yükselişle riskli sistemde bozulma yaratarak aynı hızda geri çekilince uzmanlardan da sesler yükselmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kamu otoritelerinin devreye girmesiyle benzer olayların tekrar yaşanmaması için yasal boşlukların da kapatılmasında görüş birliğine varıldı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Toplam kayıp ne kadar?
Aracı kurumlar, 30 Eylül'de kontratların son günü gelmeden arbitraj fonlarıyla uzlaşmaya gitmesi ve sineye çektikleriyle çoğu hissede seyir normale döndü.
Ekonomideki sorunlarla kazanç için tek yol görülen borsanın geçmiş imajına bu son olaylar eklenince, uzmanlar endişeleniyor.
Aracı kurumlara özel operasyon!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
12 Eylül sonrası teminat tamamlama çağrıları günlük 1,8 milyar liraya çıkarken, önceki haftada üç günde teminat tamamlama çağrısı 5 milyar lira olmuştu.
İlk toplantıda aracı kurumlar nakdi uzlaşma istediğindeydi. Ancak bu kontratların vadesini öne çekeceğinden fonları ve hisse opsiyonu fiyatlayanları da zarara sokacak bir işlem olacaktı.
Yine kaynaklardan edinilen bilgiye göre, operasyon aslında kurumları kurtarmak için yapılıyor. Çünkü spekülatörlerin çoğunun büyük ihtimalle battığı öngörülüyor.
Bu arada Eylül ayı ortasında düşüşler başlayınca terste kalan manipülatörlerin açığa çıkan pozisyonlarında kurumların durumu sosyal medyada da paylaşılmıştı.
Bugün paylaşılan pozisyonların tablosunda bu zararların temizlendiği görülüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Konuyla ilgili uzmanların söylemleri dikkat çekmeye devam ediyor.👇
Avukat Sinan Keskin de yayınladığı floodda VİOP'taki hukuku düzenlemeye değindi.
👇
👇
👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
👇 Siz ne diyorsunuz? Kurumlar kurtarılmalı mı? Piyasada bu işlemlere tüm uzmanlar dikkat çekerken sessiz kalan otoriteler için ne denebilir?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın