onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bolu'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Bolu'da Ne Yenir?

Bolu'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Bolu'da Ne Yenir?

Elif Ateş
27.08.2021 - 08:43

Karadeniz Bölgesi'nin batısında yer alan Bolu, Türkiye'nin en önemli şehirlerindendir. Batısında Düzce ve Sakarya, doğusunda Çankırı, güneybatısında Eskişehir ve Bilecik, güneyinde Ankara, kuzeyinde Zonguldak, kuzeybatısında ise Karabük illeri bulunmaktadır. Mudurnu, Gerede, Seben, Göynük, Yeniçağa, Dörtdivan ve Kıbrıscık olmak üzere dokuz ilçeye sahiptir. Anadolu ve İstanbul'u birbirine bağlayan Bolu, tarihi ve doğal güzellikleri ile gelenleri kendine hayran bırakır. Özellikle kış ve bahar aylarında tabiat parkları çok sık tercih edilmektedir. Peki, Bolu'da gezilecek yerler nerelerdir? Bolu'da ne yenir? İşte detaylar...

Bolu ve çevresine ilk yerleşenlerin Bebrikler olduğu düşünülmektedir. Bebrikler döneminde yöreye Bebrikya adı verilmiştir. Bölgeye Britanyalılar M.Ö 8.yy'da hakim olmuşlardır. Yapılan kazı çalışmalarına göre o dönemde yörenin adının Bitinya olduğu saptanmıştır. Roma döneminde ise şehrin adı Bthynium olarak değiştirilmiştir. Şehir, her gelen imparatora göre farklı adlarla anılmaya başlanmıştır. Bizans döneminde ise en harika zamanlarını yaşamış, piskoposluğun merkezi olmuştur. Bizans döneminde Polis adı verilmiş, daha sonraları ise Türkmenlerin egemenliğine girerek Bolu ismini almıştır. Birçok tarihi döneme tanıklık eden Bolu'nun gezilmesi gereken yerlerini ve mutfağını sizler için derledik...

BOLU'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

Bolu; ünlü tabiat parkları, tarihi eserleri ve kayak merkezi ile tatilciler tarafından oldukça tercih edilen bir şehirdir. Bolu'da gezilmesi gereken yerler ise şuralardır:

  • Gölcük Tabiat Parkı: Çeşitli ağaç türleri ile kaplı olan Gölcük Tabiat Parkı, her mevsim görüntüsü ile gelenleri büyülemektedir. Suni set gölünün etrafında kafeterya, restaurant, büfe, mescit gibi alanlar bulunmaktadır.

  • Abant Gölü Tabiat Parkı: Abant Dağları'nın üzerine kurulmuş olan bu göl ve çevresi, flaro ve fauna bakımın oldukça zengindir. Hem günübirlik gezme hem de konaklama imkanları bulunmaktadır. Manzarası ile görülmesi gereken yerlerin başında gelir.

  • Sünnet Gölü Tabiat Parkı: Göynük ilçesinde bulunan bu tabiat parkı, piknik yapmak isteyenler tarafından oldukça tercih edilmektedir. Ayrıca parkta konaklama imkanı da bulunmaktadır.

  • Yedigöller Milli Park: Milli park bünyesinde yedi tane göl bulunmaktadır. Ayrıca bu parktaki göllerde canlı alabalık üretimi yapılır.

  • Kartalkaya Kayak Merkezi: Kış turizmin önemli merkezlerden biri olan Kartalkaya, her yıl kış aylarında tatilcilerini ağırlamaktadır. Merkezde ise birçok tesis ve otel imkanı bulunmaktadır.

  • Akkaya Travertenleri: Bolu'nun Pamukkale'si olarak bilinir. Doğal yapısını halen daha korumaktadır.

  • Akşemseddin Türbesi: Fatih Sultan Mehmet'in hocası Akşemseddin adına yapılmıştır. İçinde Akşemseddin ve oğullarının sandukaları bulunur.

  • Bolu Yıldırım Bayezıd Cami: 14. yy'da Yıldırım Bayezıd tarafından yapılmıştır. Caminin 19.yy'da yandığı ve tekrar yapıldığı tahmin edilmektedir.

BOLU'DA NE YENİR?

Bolu sadece doğal güzellikleri ile değil, yemekleri ile de adından sıkça söz ettirmektedir. Bolu'nun yöresel yemekleri ise şunlardır:

  • Abant Kebabı: Patlıcan, et, biber ve mantarın birleşmesi ile oluşan bu kebap, fırında piştikten sonra servis edilir. Abant kebabı hem Bolu halkının hem de tatilcilerin doyamadığı lezzetlerdendir.

  • Kartalkaya Kebabı: Volovan içinde yapılan servisi ile diğer kebaplardan ayrılan Kartalkaya kebabı, kuzu eti ile yapılır.

  • Mengen Pilavı: Ceviz, kuzu eti, mantar ve domates ile yapılan Mengen pilavı, gelenlerin mutlaka tatması gereken bir yemektir.

  • Kabaklı Gözleme: Şeker ve bal kabağı ile hazırlanan gözlemeler, sac da pişirilerek yapılıyor. Arzuya göre üzerine dökülen kaymak ile servis edilir.

  • Bolubeyi Tatlısı: Mudurnu saray helvası ve pasta kreması yapılan bu tatlının hamuru eklere benzer.

  • Kaldırık Dolması: Onu diğer sarmalardan ayıran kaldırık yaprağı ile sarılarak yapılmasıdır. Bu yaprak mısır unu ile karıştırılır ve üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

  • Yedigöller Kebabı: Hem kuzu eti hem de tavuk etinin bir arada olduğu bu kebap, tavada kızartılan ekmekler ile servis edilir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın