Görüş Bildir
Haberler
Bizans Halkına Ne Oldu?

Bizans Halkına Ne Oldu?

Elif Ateş
21.09.2021 - 08:30

Bizans İmparatorluğu olarak da bilinen Doğu Roma İmparatorluğu, MS. 395 yılında Roma İmparatorluğu'nun doğu kısmı olarak kurulmuştur. Bu imparatorluğu kuran I. Teodas'ın oğlu Konstantinus'tur. Başken ise Konstantinopolis olmuş ve Roma İmparatorluğu'nun merkezi haline gelmiştir.  O dönemde Avrupa'nın ekonomik, askeri ve kültürel alanlarında en güçlü devleti olmuştur. Bizans İmparatorluğu'nun vatandaşları ülkelerine Roma İmparatorluğu, kendilerine ise Romalılar kavramını kullanmışlardır. Doğu Roma İmparatorluğu, Fatih Sultan Mehmet'in fethine kadar varlığını bin yıl kadar sürdürmüştür. Peki, Bizans halkına ne oldu? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Orta Çağ döneminde Bizans Rumları, Yunancada Hristiyan Yunanlarla aynı anlamı karşılayan Romalılar terimini kullanmışlardır. Bu Romalılar kavramı, Roma İmparatorluğu vatandaşı demektir. Ayrıca Latinleştirilen Yunanca terimi de kullanılmaktaydı. Ancak bu terim 9. yy'dan itibaren kullanılmış ve Batı bakış açısının bir yansıması olmuştur. Bundan dolayı Bizanslılar bu terimi kullanmak istememişlerdir. Genellikle Yunanca terimi Batı ile ilgili metinlerde görülmektedir. Bizans halkı ise kendilerine Romalılar demeye devam etmiş ve Müslümanlarda olduğu gibi komşu doğu ülkeleri tarafından da bu isimle bilinmişlerdir. Doğu Roma İmparatorluğu'nun vatandaşı olan Bizanslılarla ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

BİZANS HALKINA NE OLDU?

Bizans halkı Rumlardan oluşmaktaydı. Bu halk, Geç Antik Çağı'nda ve Orta Çağ'da Yunan dilini konuşan Hristiyan Romalılardır. Konstantinopolis ( İstanbul), Doğu Roma İmparatorluğu ( Bizans İmparatorluğu), Kıbrıs, Yunan Adaları ve güney Balkanların bazı bölümlerinde yaşamaktaydılar. Bizans toplumu fakirler, köylüler, askerler, öğretmenler, din adamları ve girişimciler olmak üzere çeşitli sınıflara ayrılıyorlardı. Eğer kişinin 50 altın sikkesi yok ise fakir olarak adlandırıldı. Özellikle sadaka kavramı Bizans dönemindeki Rumlarda ortaya çıkmıştır.

Bizans Rumlar genel olarak köylü sınıfına mensuptular. Bu köylüler mezra, köy ve özel mülk denilen üç farklı yerleşim bölgesinde yaşamışlardır. Bizanslı köylülerinde tarım, balıkçılık ve arıcılık oldukça gelişmişti. Ayrıca demircilik, terzilik ve ayakkabıcılıkta yapılmaktaydı. Bizanslı Yunanların arasında bulunan askerler ise ilk olarak kırsal köylerden toplanıp kurulmuştur. Bu askerlere yıllık olarak eğitimler verilmekteydi. Askerlik gücünün yanında teknisyenlik gibi yardımcı etkinliklerde kazandırıldı.

M.Ö 5.yy' a kadar Bizans İmparatorluğu'nda eski Yunan eğitim geleneği sürmekteydi. Eğitim ilkokul, ortaokul ve yüksek öğrenimden oluşmaktaydı. Bizans topraklarının çoğu yerinde ilköğretim eğitiminin verilmesi,12.yy'dan itibaren kırsal köylerdeki eğitim düzeyi Batı'dan daha gelişmiş hale geldi.

Özellikle yüksek okuryazarlık seviyesi Bizanslı Yunanlıları ticarette daha başarılı hale getirdi. Başkent Konstantinopolis'e taşındığı zaman Yunanca dili, Roma İmparatorluğu'nun doğu bölgelerinde yaygın şekilde kullanılmaktaydı. Latince ise sadece devlet idaresinde kullanılan bir dildi. Ancak Herakleios döneminde, Yunanca toplumda baskın bir dil oldu ve yönetimde de kullanılmaya başlandı. Bu toplum Konstantinopolis'te papaya eşit sayılan bir patrik bulundurmalarından dolayı Bizanslı Rum din adamları da özel bir öneme sahip oldu. Bu din adamları imparatora en yakın kişiler olmuştur.

Bizans Rumları, 16.yy'da Osmanlı yönetimi altına girdi. Modern Rum ve Kıbrıs devletlerinin yanı sıra yeni Türk devletinin Kapadokya Rum ve Pontus Rum azınlıklıklarından oluşan kimliklerini korumaya çalıştılar. Bu son Bizans grupları, 1923'te gerçekleşen nüfus mübadelesi ile Türkiye'den Yunanistan'a göç etmek zorunda kaldılar. Diğer Bizans Rumları ise Anadolu'da kaldılar ve Müslüman oldular.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SO_FAR_SO_GOOD

"Bizans Rumları, 16.yy'da Osmanlı yönetimi altına girdi. " 16. YY MI?