Bir Robot Gibi Duygusuz Olmanızın Psikolojik Nedeni: Aleksimiti
Bir Robot Gibi Duygusuz Olmanızın Psikolojik Nedeni: Aleksimiti
'Erkekler ağlamaz.' diye bir anlayış var öyle değil mi? Hatta hemen şarkısı bile gelmiştir aklınıza. Bu ve buna benzer düşünceler sadece bize özgü değil. Bütün dünyada ve sadece erkekler de değil birçok insan duygularını gösterdiği için kendisini suçlu hissedebiliyor. Halbuki duygulu olmamız ve bunları göstermemiz kadar normal hiçbir şey yok. Bırakın efendim kendinizi isterseniz ağlayın isterseniz kahkaha atın doya doya!
Kaynak: The Sun
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Aleksitimi terimi 1973 yılında psikoterapist Peter Sifneos tarafından icat edilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Aleksitimi, düşünce ve duygular arasındaki kopukluğu tanımlıyor. Yani bir şey hissederken onları net bir şekilde tanımlamakta zorlanmak bir bakıma.
Bu duygu körlüğünün yaygın göstergeleri ise şu şekilde:
Aleksitimi ile birliktelik gösteren pek çok psikiyatrik bozukluk da söz konusu.
Sosyal ilişkilerinizi zorlayabilecek olan aleksimitinin bir de hızlı kalp atışı, kronik ağrı ve nefes almada zorluk gibi fiziksel yan etkileri olabilir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Aslında erkek kadın fark etmeksizin duyguları saklamak hiç kimse için sağlıklı olmadığı gibi her şeyden önce evrimsel sürecimize aykırıdır. Çünkü insan birçok iyi nedenden dolayı belirgin duygulara sahip olacak şekilde evrimleşir.
Peki ne yapmak lazım? Öncelikle bununla yaşayabileceğiniz gibi bunu tersine de çevirebilirsiniz. Ve psikoterapi duygularınızı dışavurmak için harika bir başlangıç gibi duruyor.
Unutmamak lazım ki aleksimitiden kurtulmak o kadar da kolay değil. Çünkü duygularınızı yıllardır kovalamışken şimdi geri çağırıyorsunuz.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın