Bir Pisuvar, Sanatı Nasıl Kökten Değiştirdi?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Bir Pisuvar, Sanatı Nasıl Kökten Değiştirdi?
Duchamp'ın Çeşme'si orijinal adıyla 'Fountain' isimli eseri, bildiğimiz ve sanat demeye alışık olduğumuz eserlerden çok uzak. Öyle ki 'Çeşme' isimli bu pisuvar, sanat tarihini değiştiren en önemli yapıtlardan biri. O sebeptendir ki, Marcel Duchamp için 'pisuvar' ile sanat tarihinde devrim yapan sanatçı denir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Floransa yeniden cumhuriyet olduğu sırada 1501'de, Michelangelo Floransa Katedrali için bir Davut heykeli yapmakla görevlendirildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Michelangelo'nun aksine Duchamp, kışkırtıcı işler yapan bireysel bir sanatçıydı. Duchamp'ı , sanat sergisine üstüne bir imza atıp (kendi imzası bile değil) gönderdiği bir "pisuvar" ile tanıyoruz. Tuhaf ama gerçek.
Andy Warhol ile tanıdığımız pop art'ın başlangıç noktası diyebiliriz bu pisuvar için.
Duchamp'in böyle bir eseri neden yaptığı çok sorulsa da, şöyle de bir gerçek var ki bu pisuvar, diğer sanatçıları etkileme konusunda oldukça başarılıydı, hatta sanat tarihini değiştiren bir eser olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.
Sanatı yavaş yavaş bitiren bir diğer unsur da fotoğraflar olmuştu. Fransız şair Charles Baudelaire, fotoğrafı 1860'larda sanat için potansiyel bir tehdit olarak kabul etmişti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Duchamp, Étienne-Jules Marey'in bu fotoğrafından çok etkilenmişti.
Bunun üzerine kendisi de, "Beş Yönlü Otoportre" de dahil olmak üzere, fotoğrafçılık üzerine deneyler yaptı.
Fotoğrafın sanatı nasıl etkilediğini, Duchamp'ın saygısız bulunan L.H.O.O.Q.'unda net bir şekilde görebiliyoruz.
Sanatın bir zamanlar sınırlı olan arzı, fotoğrafçılık sayesinde artık sınırsızdı. İsteyen herkes Mona Lisa'nın ya da herhangi ünlü bir tablonun baskısına kolayca sahip olabilirdi.
Duchamp tarafından yaratılan 'Çeşme', günlük nesneleri alıp basitçe onlara sanat adının verildiği "hazır" sanat eserlerinden biriydi. Ve sonra devamı geldi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sanat dünyasını fotoğrafçılık kadar sarsan bir diğer unsur da bu endüstriyel üretimlerdi.
Duchamp'a göre ise, modern sanatı ve sanatçıyı tanımlayacak olan şey beceriden ziyade entelektüel cesaretti.
Duchamp entelektüel sanatını New York'ta sergilerken, anavatanı olan Fransa'da ve Avrupa'nın geri kalanında savaş ortalığı kasıp kavuruyordu.
Birinci Dünya Savaşı, birçok insan için tam bir ihanetti. Sanatına, kültürüne ve değerlerine inandırıldıkları dünyaları bir anda hayal bile edemeyecekleri bir şiddet ve yıkım çatışmasına dönüşmüştü.
Duchamp bir süre sonra, Birinci Dünya Savaşı'na tepki olarak doğan Dadaist harekete dahil oldu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Elbette dünyada olanlar yüzünden 'Çeşme' gibi eserlerin ortaya çıktığını söylemiyoruz. Neticede Sürrealistler de Birinci Dünya Savaşı'na bir tepki olarak gelişti. Sürrealistler geleneksel sanatın yöntemlerini kullanarak resim yapmaya devam ettiler.
Duchamp'ın 'Çeşme'si, yaratıldığından beri tartışmalı bir konu olmuştu: Çeşme neydi? Harika bir sanat eseri mi yoksa sadece seri üretim bir pisuvar mı?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın