Görüş Bildir
Haberler
Bahar Geldi Ama İndirim Gelmeyecek: Hallerde Domatesin Fiyatı Yüzde 191 Arttı

Bahar Geldi Ama İndirim Gelmeyecek: Hallerde Domatesin Fiyatı Yüzde 191 Arttı

Her bahar geldiğinde mevsim sebze ve meyvelerinin fiyatlarında bir düşüş görülür. Ancak bu yıl böyle bir düşüş görülmeyecek hatta fiyatlar artmaya devam edecek. Hallerde domatesin fiyatı geçen yıla göre yüzde 191 arttı. Antalya Tarım Konseyi Başkanı Çandır, “Fiyatların düşmesi zor” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Birgün'ün haberine göre, artan fiyatlar nedeniyle gıdaya erişim giderek zorlaşıyor. Ülkenin meyve sebze deposu olarak bilinen Antalya hallerindeki durum dikkat çekici boyuta geldi. Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB), mart ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksi yaz aylarında çarşı pazarda fiyatların düşmesini beklemenin hayal olduğunu ortaya koydu. Antalya hallerinde işlem gören domates, sebze ve meyvelerin işlem miktar ve fiyatlarıyla ilgili endeks değerleri, 2022 Mart ayında bir önceki aya göre ve geçen yılın aynı ayına göre değişim gösterdi.

Ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan Antalya hallerinde miktar endeksleri geçen yılın aynı ayına göre domateste yüzde 20,46 ve sebzede yüzde 8,95 azaldı, meyvede ise yüzde 32,98 arttı.

Üretim azaldı

Üretim azaldı

Mart ayında miktar endeksleri domateste, aylık son 7 yılın en düşük artışını gösterirken, yıllıkta ortalama bir azalış gösterdi. Sebze miktarında aylık değişim 2019 yılı hariç en düşük artışı yaşanırken, yıllıkta ise ortalama bir azalış gösterdi.

Fiyat endekslerinde domates, geçen yılın mart ayına göre yıllık yüzde 191,76 arttı. Bu artış, son 7 yılın mart ayı, açık ara yükseliş rekoru oldu. Mart itibarıyla yıllık gerçekleşmelerde sebze miktar endeksindeki yüzde 8.95’lik azalışa karşılık, fiyat endeksi yüzde 143,14 artış gösterdi. Bu artış, son 7 yılın en yüksek mart ayı artışı oldu.

Fiyatlar daha da artacak

Fiyatlar daha da artacak

Antalya Ticaret Borsası ve Antalya Tarım Konseyi Başkanı Ali Çandır da Tarımsal Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (T-ÜFE) yıllık yüzde 68,49’luk rekor artışın da göz önüne aldığında haldeki fiyatların daha da artacağını belirtti.

Sebzede miktarın çok düşmemiş olmasına rağmen fiyat yüzde 143,14 arttığına dikkat çeken Çandır, “Sebze, meyve ve domates rakamlarını pazarda belirleyen asıl mekanizma arz talep dengesi. Ancak tarımsal girdi maliyetlerini de burada göz ardı etmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Havaların ısınmasıyla arzda bir artış yaşanacağını hatırlatan Çandır, “Bu nedenle önümüzdeki 1-2 ayda özellikle domates ve meyve sebze fiyat artış hızında azalma olabilir. Ancak işlem miktarı artsa bile tarımsal ÜFE’deki artış nedeniyle fiyatta düşüş beklemek zor” değerlendirmesinde bulundu.

'Tarım milli güvenlik meselesidir'

'Tarım milli güvenlik meselesidir'

Üreticiye yansıyan vade ve kur farkının ortadan kaldırılmasıyla üreticinin maliyetinin azalacağına dikkat çeken Çandır, şöyle konuştu: “Böyle bir sistem hayata geçirilirse tarım tedarik maliyetleri yüzde 30’a kadar düşecektir. Elektrik, akaryakıt gibi girdilerde ciddi devlet desteği şart. Bunlar engelleyemeyeceğimiz maliyetler. Üreticinin tek başına bu yükün altından kalkması mümkün değil. Tarım stratejik bir sektör diyorduk, şimdi tarımın milli güvenlik meselesi olduğunu düşünüyoruz. Bu ölçüde hareket etmemiz gerekiyor. Tarımdaki üreticiyi tarlada tutmak için devlet elinden geleni desteği vermesi gerekli.”

Savaşın Antalya tarımına faturası 233 milyon dolar

Savaşın Antalya tarımına faturası 233 milyon dolar

Antalya Tarım Konseyi tarafından iki ülkeye gönderilmiş ürünlerden kaynaklı alacakların tahsil edilememesi ve talepler raporlaştırılarak hasar tespiti yapılmıştı.

Rapora göre, Ukrayna ve Rusya’ya gönderilen yaş meyve sebze ihracatında toplam 80 milyon dolar, süs bitkilerinde ise 1 milyon dolar tahsil edilemeyen alacak bulunuyor. İki ülkeye yönelik üretilen özel ürünler nedeniyle de yaş meyve ve sebze ihracatında 150 milyon dolar, süs bitkilerinde 2 milyon dolarlık risk olduğu kaydedildi. İki ülkeden iki sektörün alacağının 81 milyon dolar, bu ülkelere gönderilecek ürünlerle ilgili risk miktarının da 152 milyon dolar olmak üzere toplam fatura 233 milyon doları bulduğu belirtildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
17
16
6
2
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tncdmrl

yarın birisi çıkar pahalı ise yemeyin der tüm sorun çözülür nasıl olsa :D

beyaz duman

Amk Antalyada yaşıyorum. Geçen gün çalıştığım iş yerinin yanında boş araziye bi kaç ton domates dökmüşler. Merak etmeyin yeterince üretiliyor ama ürünü bi şe... Devamını Gör

Citizen Cane

Haber: Domatesin Zararları Diyanet: Domates mekruhtur. Nihat Hatipoğlu: Peygamber Efendimiz domates yemezdi. CB Erdoğan: Domatese zam yapanlar ve stokçularla... Devamını Gör