Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Azerbaycan'da Gidince Mutlaka Görülmesi Gereken 15 Yer
Kardeş ülke Azerbaycan'ın mutlaka gidip görülmesi gereken yerlerini sizler için derledik.
1- Alev Kuleleri
Azerbaycan’ın en uzun binası olan Alev Kuleleri, üç adet kuleden oluşur. İçerisinde oteller, apartmanlar ve ofisler vardır. 2013 yılında MIPIM tarafından 'En iyi Otel ve Turizm kompleksi' ödülünü almıştır. Alev şeklindeki yapı, Azerbaycan'ın devlet sembolü olan “Bakü’nün Sonsuz Alevini” sembolize eden animasyonlu ışıklandırma sistemi ile donatılmıştır.
2- Kız Kalesi
İçeri şehir bölümünde yer alan ve Şirvanşahlar Sarayı ile beraber UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Kale, şüphesiz Azerbaycan’ın en çok bilinen simgesidir. İç kısmı sekiz kata ayrılmıştır. Her katı yontma taşlarla inşa edilmiş ve kubbe formlu tavanla örülmüştür. Taşla örülü tavanın ortasında daire şeklinde delikler yer alır. Sekizinci katın tavanının ortasındaki delikten bakıldığında birinci katın tabanını görebilirsiniz. Ayrıca her yıl kalede ve çevresindeki meydanda Nevruz Bayramı şenlikleri kutlanır.
3- Şirvahşahlar Sarayı
Yakın Doğu’nun en görkemli mimari eseri olarak kabul edilen Şirvanşahlar Sarayı 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır. 15. yüzyılda Şirvanşahlar hanedanının şahı İbrahim Halilullah'ın döneminde yapılan sarayın elli iki odası bulunur. Surların içinde şahın ailesi için bir türbe ve saray hamamı ayrılmıştır. Üst kat hanedan ailesi için alt kat ise devlet işlerine gelen misafirler için kullanılırmış. Bir başka dikkat çeken özelliği de otuz dört basamaklı yer altı su deposu. Bu depo zamanında sarayın su ihtiyacını tek başına karşılarmış. İçerisinde çocuklar eğitim alsın diye yaptırılmış. Keykübab Mescidi ve Şah Mescidi bölümleri bulunan sarayda ‘’Büyük Kapı’’ ismiyle bilinen Murad Darvazası bölümü ise Osmanlı dönemlerinden kalma.
4- Bibi-Heybet Cami
Bakü’de bulunan tarihi cami Bibi-Heybet Cami, kesinlikle İslam mimarisinin en güzel yansımalarından birisi. Ukeyma Hanum’un türbesini de kapsayan cami bugün bölgedeki Müslümanlar için manevi bir merkezdir. 13. yüzyılda Şirvanşah II. Ferruhzad tarafından inşa ettirilmiş fakat 1930'larda yıkılmıştır. 1990 yıllarda tekrar inşa edilen cami, eskisinin birebir kopyasıdır.
5- Letif Kerimov Halı Müzesi
Azerbaycan’ın en meşhur özelliği tabii ki ‘‘halıcılık ve dokumacılık’’ ülkenin ünlü ressamı ve halıcısı Letif Kerimov sayesinde yapıma başlanıldığı için müzeye onun adı verilmiş. Mikayıl Hüsenyov Caddesi’nde bulunan ve içinde 6.000’den fazla halı sergilenen müzeye ulaşım çok kolay. Müzenin bir diğer önemli özelliği; dünyada ilk ve en büyük
halı müzesi oluşu. Müze binasının çatısı ise rulo şekilde yapılmış bir halı şeklinde.
6- Bakü Bulvarı
Bakü’nün Hazar Sahili şeridine paralel olarak inşa edilmiş Bakü Bulvarı, Deniz Kenarı Millî Parkı ismiyle koruma altına alınmaya başlanmıştır. Yapımından sonra birçok restorasyon ile batı ve doğu yönüne doğru iyice genişleyen bulvarda Bakü Kristal Salon, Azerbaycan Halı Müzesi’nin yeni binası, iş merkezi, dönme dolap, sinema, yat kulübü, müzikal çeşme ve çeşitli anıt ve heykel bulunuyor.
7- Yanar Dağ
Altında barındırdığı gaz rezervlerinden dolayı sürekli yanan ve hiç sönmeyen bir ateş olan Yanar Dağ ülkede mutlaka ziyaret edilmesi gerekilen yerler arasında.
8- Ateşgah
Üç Mecusi tapınağından biri olan Ateşgah, “Ateş mabedi” anlamına gelen Ateşgah Abşeron yarımadasında bulunuyor. Hatta Azerbaycan’ın ismini bu ateşlerden aldığı rivayetlerden arasındaymış. Nevruz Bayramında sürekli yanan ateşi görmek isteyenler buraya akın ediyor.
9- Çamur Volkanları
Dünyada bilinen 2000'den fazla çamur volkanın 344'ü Azerbaycan’dadır. Volkanların bir kısmı Azerbaycan'a ait Hazar Denizi tabanında bulunur. Azerbaycan’da çamur volkanları turizm ve sağlık alanında kullanılır. Burada bulunan çamurda banyo yapmanın cilt hastalıklarına ve bağışıklığa iyi geldiği düşünülür.
10- Azerbaycan Edebiyat Müzesi
Leyla ile Mecnun’un yazarı Nizami Gencevi adına açılmış Edebiyat Müzesi’nin en önemli objesi Nizami’nin İskendernamesi’dir. Otuz ana salonu ve on ek salonunda toplam 3.000’den fazla portre, minyatür, kitap, resim, yontu ve daha fazlası sergileniyor.
11- Televizyon Kulesi
310 metre ile Azerbaycan’ın en yüksek yapısı olan Televizyon Kulesi’nin altmış ikinci katında dönen bir restoran bulunur. Zaman zaman kulede belirlenmiş aktiviteler için farklı ışıklandırmalar yapılır. 2004’ten bu yana ise yeni yılda kule Azerbaycan bayrağının renklerinde mavi, kırmızı ve yeşil renklere boyanır ve görsel şöleniyle tüm halkı adeta büyülüyor.
12- Minyatür Kitap Müzesi
Bakü'nün Inner City denilen eski kesiminde yer alan dünyadaki tek minyatür kitap müzesidir. 2015 yılında Minyatür Kitaplar Müzesi'ne en büyük özel minyatür kitap müzesi olarak Guinness Rekorlar Kitabı Sertifikası verilmiş. Toplamda 5.600 kitabı içinde barındıran müzede Atatürk’ün Nutuk’u ve 17. Yüzyıldan kalma Kuran-ı Kerim de mevcutmuş.
13- Devlet Bayrağı Meydanı
Bakü, Azerbaycan'da şehrin ana meydanında bulunur. 162 metre uzunluğundaki bayrak Guinness Rekorlar Kitabı'na 'En Uzun Bayrak' olarak geçmiştir. Bu rekor daha sonra Duşanbe, Tacikistan'da 165 metreyle kırılmıştır. Meydanda Azerbaycan'ın sembolü; Azerbaycan arması vardır ve Azerbaycan Ulusal Marşı bir mozele üzerinde yazmaktadır.
14- Şeki Han Sarayı
Kale duvarları ile çevrili olan Han Sarayı iki katlıdır ve altı oda, dört koridor, iki aynalı balkondan oluşur. Bu sarayı diğerlerinden ayıran en büyük özellik ise inşası sırasında hiç çivi kullanılmamış olması ve duvarlardaki işlemeleridir. Saray, Şeki hanlarının yaz sarayı 1761-1762 yıllarında Azerbaycan'da ilk bağımsız hanlığın temelini atan Hacı Çelebi Han'ın torunu Hüseyin Han döneminde inşa edilmiştir. Hüseyin Han aynı zamanda şair olduğu için 'Müştag' ismiyle de biliniyor. Sırf bu yüzden bu saray 'Müştag Sarayı' olarak da anılmıştır. Günümüzde müze olarak hizmet vermeye devam eder. Dünyanın önemli tarihsel ve kültürel anıtı ve 'Yuxarı Baş' Devlet Tarih-Mimarlık Rezervinin bir parçasıdır. Şeki Han Sarayı dünya mirası listesine dahil edilmiştir.
15- Nizami Gencevi Anıtı
Şair Nizami Gencevi adına yapılmış olup, Nizami döneminin Azerbaycan mimarisinin unsurları kullanılmıştır. Anıtın alt kısmında süslemeli bir oyma ve yüzlü bronz plakalar bulunur. Yedi plakada Nizami'nin eserlerinden sahneler yer alır ve bir tabakta anı yazısı bulunur. Nizami Meydanı'nda İstiklaliyet, Ahmed Cevad ve İslam Seferli caddelerinin kesiştiği noktada yer almaktadır.
Yorum Yazın
Bir kaçı dışında hepsini gezdim. Ancak Haydar Aliyev Kültür Merkezi unutulmuş. Kesinlikle gezilip, görülmesi gereken bir yer. 101 bin metrekarelik, mimarisi ... Devamını Gör
#11 resimde televizyon kulesi yok. #14 resimdeki Şeki han sarayı değil.