Görüş Bildir
Haberler
Avrupa'daki Ünlü Şehirlerin İsimlerinin Nereden Geldiklerine Dair 18 Aydınlatıcı Bilgi

Avrupa'daki Ünlü Şehirlerin İsimlerinin Nereden Geldiklerine Dair 18 Aydınlatıcı Bilgi

Gökhan A.
31.08.2016 - 22:31 Son Güncelleme: 28.10.2021 - 13:48

Avrupa'daki şehirlerin isim kökenlerini hiç merak ettiniz mi? Geçmişte Türkiye'deki şehirler için hazırladığımız benzer içerikte olduğu gibi bu içeriğimizde de Avrupa'daki ünlü şehirlerin isimlerini nereden aldığına dair geneli teorik olup yüzde yüz kesinliği olmayan bilgileri sizler için derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Paris

1. Paris

Paris adını Galya halklarından Parisii lerden almaktadır. 'Paris' aslında Romalıların 'Lutetia' yerine kullandıkları 'Civitas Parisiorum' (Parisiilerin şehri) adının zamanla değişmesi sonucu oluşmuştur. Paris aynı zamanda şehrin etrafındaki yöreye de ('Parisis') verilen isim olmuştur. Bu adın kaynağı tam olarak bilinememektedir. Bazı ünlü araştırmacılara göre, Parisiilerin adı Mısır tanrıçası İsis'ten gelmektedir çünkü Paris bölgesinde İsis'e adanmış birçok tapınak ya da Eski Mısır dilinde 'per Isis' bulunmaktaydı.

2. Brüksel

2. Brüksel

Birkaç yüzyıl önce bataklığın kurutulması sonucu ortaya çıkmış bir şehirdir. Adı bataklığın içindeki yerleşim yeri anlamına gelir.

3. Roma

İsmini kurucularından biri olan Romulus’tan almıştır. Romulus ve Remus, Roma Mitolojisine göre MÖ 753'de Roma şehrinin kurucularıdır. Efsaneye göre Savaş Tanrısı Mars ile Rhea Silvia'nın ikizleridir. Romulus, Roma Şehri'ni beraber kurduğu kardeşi Remus'u öldürerek tahtın tek sahibi olmuştur.

4. Madrid

4. Madrid

Manzanares Irmağı'na bakan kayalık bir çıkıntı üzerinde kurulu Alhazar'ın çevresinde gelişen şehirin ilk ismi nehir yatağı anlamındaki “matrice” olarak bilinmektedir. 932 tarihli kayıtlarda Arapça 'su kanalı' anlamına gelen Mayrit adıyla bahsedilir. Tekrar İspanyollar'ın eline geçtikten sonra bugünkü ismini almıştır.

5. Amsterdam

5. Amsterdam

12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan şehrin ismi, ırmağının üzerine kurulan su bendi ('dam') olan Amstelredamme'ın zamanla Amsterdam olmasından gelir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Berlin

6. Berlin

Berlin'in adı armasındaki ayı (Almanca: Bär) ile ilgisi yoktur. Daha çok Slav dilinden gelen Berl kelimesinden olduğu düşünülüyor. Berl Slav dilinde Bataklık anlamına geliyor.

7. Viyana

7. Viyana

Tuna Nehri'nin kenarındaki şehirde ilk yerleşime M.Ö. 500 tarihlerinde rastlanmaktadır. Şehrin ilk ismi vindobona, “açık renkli yerleşim” anlamına gelmektedir. Bazı kaynaklara göre ise şehrin ismi etrafındaki ormanlardan esinlenilerek “orman akımı” anlamına gelen 'vedunia' kelimesinden türemiştir.

8. Atina

8. Atina

Kozmopolit ve modern bir şehir olan Atina, antik çağlarda da önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi. İsmi; zeka, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçası Athena'dan gelmektedir.

9. Budapeşte

9. Budapeşte

Tuna nehrinin iki yakasındaki Budin(Buda) ve Pest(Peşte)'in 17 Kasım 1873 yılında birleşmesiyle oluşmuş şehirdir. 5. yüzyılda ismi Aquincum olan Romalılar yönetimindeki şehir Hunlar tarafından  alınmıştır. Şehrin Buda ismini Attila’nın kardeşi Kral Bleda’dan aldığı düşünülmektedir. Tuna Nehri'nin doğusunda kalan Pest şehrinin ismi eski Macarcada fırın anlamına gelmektedir.

10. Barselona

10. Barselona

M.Ö 3. yy'da Kartacalılar tarafından kurulan kentin adı büyük bir olasılıkla Kartaca'nın ünlü yönetici ailesi Barkaslardan kaynaklanır. Sonrasında Romalılar tarafından fethedilen kent sömürge statüsü alıp Colonia Faventia Julia Augusta Pia Barcino ismiyle kaynaklarda geçmektedir. Magriplilerce de Barcaluna olarak adlandırılmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Stockholm

11. Stockholm

Kentin adı İsveççe kütük, Eski Almanca sağlamlaştırma anlamına gelen Stock ve adacık anlamına gelen holm kelimelerinden türemiştir.

12. Lizbon

12. Lizbon

Şehrin adının nereden geldiğini araştıran teorilerden biri bu yerleşim yerinin adı Fenike dilinde 'güvenli liman' anlamına gelen Allis Ubbo idi. Diğer bir teori ise eski Yunanlar Lizbon’a Olissipo adını vermiştir. Efsaneye göre Truva’dan ayrılan ve Yunan koalisyonundan kaçarak Atlas Okyanusu’na gelen Odysseus (Ulysseus) Lizbon’u kurmuştur, bu nedenle şehir ismini ondan alır.

13. Saraybosna

13. Saraybosna

Saraybosna'nın adı, Osmanlı Devleti tarafından alınmadan önce Vrhbosna idi.Osmanlı Devleti'nde Bosna-Saray denmesinin yanı sıra Saray Ovası olarak da adlandırdı. Bu yüzden günümüzde pek çok dilde bu ifadenin kısa hali olarak Sarajevo adı kullanılmaktadır.

14. Münih

14. Münih

Münih'in Almanca ismi München eski dilde 'keşişlerin yeri' anlamına gelen Munichen'den gelmektedir. Bu nedenle Münih'in armasında bir râhip vardır.

15. Kopenhag

15. Kopenhag

København Danca'da 'ticaret limanı' veya 'tüccar limanı' anlamındadır. 'Koben' tüccar ve 'havn' liman demektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Ankara

16. Ankara

Frigya dili ve Yunancada Ἄγκυρα (telâffuz: Anküra), gemi çapası demektir. Bazı efsanelere göre Ankara, Frig Kralı Midas’ın bir gemi çapası bulduğu yerdir. 2. yüzyıla ait ve Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenen bazı paralarda gemi çapası figürü bulunmaktadır

17. Londra

17. Londra

Londra yaklaşık 2 bin yıl önce Romalılar tarafından kurulmuştur. MÖ 43 yılında Roma İmparatorluğu'nun Britanya'yı işgali sonrasında Londinium ismi ile kurulmuştur. İsmin kökeni ile ilgili kesin bilgiler olmamakla beraber, anlamının 'akan nehir' olabileceği düşünülmektedir.

18. İstanbul

18. İstanbul

Bu adın Yunanca 'eis tin polin' tamlamasından geldiği sanılmaktadır. Bu tamlama, o dönem Yunancasında 'şehirde', 'şehrin içinde', 'şehiriçi' gibi anlamlara gelmekteydi. 2. yüzyıldan kalma Ermeni kaynaklarında da Istanbol ya da Istınbol biçiminde anılan şehir adının, Türkçeye bu şekilde giriş yapmış olması olasıdır.

Kaynak

1 2

Onedio IQ'yu Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
162
36
13
10
8
5
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın