Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Avrupa'daki Ünlü Şehirlerin İsimlerinin Nereden Geldiklerine Dair 18 Aydınlatıcı Bilgi
Avrupa'daki şehirlerin isim kökenlerini hiç merak ettiniz mi? Geçmişte Türkiye'deki şehirler için hazırladığımız benzer içerikte olduğu gibi bu içeriğimizde de Avrupa'daki ünlü şehirlerin isimlerini nereden aldığına dair geneli teorik olup yüzde yüz kesinliği olmayan bilgileri sizler için derledik.
1. Paris
2. Brüksel
3. Roma
4. Madrid
Manzanares Irmağı'na bakan kayalık bir çıkıntı üzerinde kurulu Alhazar'ın çevresinde gelişen şehirin ilk ismi nehir yatağı anlamındaki “matrice” olarak bilinmektedir. 932 tarihli kayıtlarda Arapça 'su kanalı' anlamına gelen Mayrit adıyla bahsedilir. Tekrar İspanyollar'ın eline geçtikten sonra bugünkü ismini almıştır.
5. Amsterdam
12. yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan şehrin ismi, ırmağının üzerine kurulan su bendi ('dam') olan Amstelredamme'ın zamanla Amsterdam olmasından gelir.
6. Berlin
Berlin'in adı armasındaki ayı (Almanca: Bär) ile ilgisi yoktur. Daha çok Slav dilinden gelen Berl kelimesinden olduğu düşünülüyor. Berl Slav dilinde Bataklık anlamına geliyor.
7. Viyana
Tuna Nehri'nin kenarındaki şehirde ilk yerleşime M.Ö. 500 tarihlerinde rastlanmaktadır. Şehrin ilk ismi vindobona, “açık renkli yerleşim” anlamına gelmektedir. Bazı kaynaklara göre ise şehrin ismi etrafındaki ormanlardan esinlenilerek “orman akımı” anlamına gelen 'vedunia' kelimesinden türemiştir.
8. Atina
Kozmopolit ve modern bir şehir olan Atina, antik çağlarda da önemli bir ticaret ve kültür merkeziydi. İsmi; zeka, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçası Athena'dan gelmektedir.
9. Budapeşte
Tuna nehrinin iki yakasındaki Budin(Buda) ve Pest(Peşte)'in 17 Kasım 1873 yılında birleşmesiyle oluşmuş şehirdir. 5. yüzyılda ismi Aquincum olan Romalılar yönetimindeki şehir Hunlar tarafından alınmıştır. Şehrin Buda ismini Attila’nın kardeşi Kral Bleda’dan aldığı düşünülmektedir. Tuna Nehri'nin doğusunda kalan Pest şehrinin ismi eski Macarcada fırın anlamına gelmektedir.
10. Barselona
M.Ö 3. yy'da Kartacalılar tarafından kurulan kentin adı büyük bir olasılıkla Kartaca'nın ünlü yönetici ailesi Barkaslardan kaynaklanır. Sonrasında Romalılar tarafından fethedilen kent sömürge statüsü alıp Colonia Faventia Julia Augusta Pia Barcino ismiyle kaynaklarda geçmektedir. Magriplilerce de Barcaluna olarak adlandırılmıştır.
11. Stockholm
Kentin adı İsveççe kütük, Eski Almanca sağlamlaştırma anlamına gelen Stock ve adacık anlamına gelen holm kelimelerinden türemiştir.
12. Lizbon
Şehrin adının nereden geldiğini araştıran teorilerden biri bu yerleşim yerinin adı Fenike dilinde 'güvenli liman' anlamına gelen Allis Ubbo idi. Diğer bir teori ise eski Yunanlar Lizbon’a Olissipo adını vermiştir. Efsaneye göre Truva’dan ayrılan ve Yunan koalisyonundan kaçarak Atlas Okyanusu’na gelen Odysseus (Ulysseus) Lizbon’u kurmuştur, bu nedenle şehir ismini ondan alır.
13. Saraybosna
Saraybosna'nın adı, Osmanlı Devleti tarafından alınmadan önce Vrhbosna idi.Osmanlı Devleti'nde Bosna-Saray denmesinin yanı sıra Saray Ovası olarak da adlandırdı. Bu yüzden günümüzde pek çok dilde bu ifadenin kısa hali olarak Sarajevo adı kullanılmaktadır.
14. Münih
Münih'in Almanca ismi München eski dilde 'keşişlerin yeri' anlamına gelen Munichen'den gelmektedir. Bu nedenle Münih'in armasında bir râhip vardır.
15. Kopenhag
København Danca'da 'ticaret limanı' veya 'tüccar limanı' anlamındadır. 'Koben' tüccar ve 'havn' liman demektir.
16. Ankara
Frigya dili ve Yunancada Ἄγκυρα (telâffuz: Anküra), gemi çapası demektir. Bazı efsanelere göre Ankara, Frig Kralı Midas’ın bir gemi çapası bulduğu yerdir. 2. yüzyıla ait ve Ankara'daki Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenen bazı paralarda gemi çapası figürü bulunmaktadır
17. Londra
Londra yaklaşık 2 bin yıl önce Romalılar tarafından kurulmuştur. MÖ 43 yılında Roma İmparatorluğu'nun Britanya'yı işgali sonrasında Londinium ismi ile kurulmuştur. İsmin kökeni ile ilgili kesin bilgiler olmamakla beraber, anlamının 'akan nehir' olabileceği düşünülmektedir.
18. İstanbul
Bu adın Yunanca 'eis tin polin' tamlamasından geldiği sanılmaktadır. Bu tamlama, o dönem Yunancasında 'şehirde', 'şehrin içinde', 'şehiriçi' gibi anlamlara gelmekteydi. 2. yüzyıldan kalma Ermeni kaynaklarında da Istanbol ya da Istınbol biçiminde anılan şehir adının, Türkçeye bu şekilde giriş yapmış olması olasıdır.
Yorum Yazın