Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Astrofizikçiler İlk Kez Gezegen Yiyen Bir Yıldızı Yakaladılar
Bir yıldız Jüpiter'in kütlesinin yaklaşık 10 katı büyüklüğünde bir gezegeni yuttu. Geriye sadece tozu dumanı kaldı. MIT astrofizikçisi Kishalay De Güneşin'de Dünya'yı yutacağını ve geriye toz bulutu bırakacağını söylüyor.
Yaklaşık 12.000 ışık yılı uzaklıktaki bir yıldız tarafından yutulan bir gezegenden geriye kalan tek şey toz bulutu oldu. Bu, bir yıldızın bir gezegeni yerken ilk kez görüntülendiğine işaret ediyor.
MIT astrofizikçisi Kishalay De, "Gezegen yutulması çok uzun zamandır tahmin ediliyordu, ancak sıklıkları iyi bilinmiyordu" diyor. "Bu yüzden bir tane bulduğumuzu fark etmek kesinlikle heyecan vericiydi."
2020'deki bir olay göze çarpıyordu. Bir ışık noktası hızla olduğundan yaklaşık 100 kat daha parlak hale geldi. İki yıldızın birleşmesinin bir sonucu olabilirdi.
Ancak NASA'nın NEOWISE kızılötesi uzay teleskobu tarafından yapılan ikinci bir bakış aksini gösterdi. Bu gözlemevinden elde edilen veriler, parlamada açığa çıkan toplam enerji miktarının, iki yıldızın birleşmesi durumunda ortaya çıkacak olanın sadece binde biri kadar olduğunu ve normalde yıldızlar arasında bir birleşmeye işaret edecek olan sıcak plazma yerine soğuk tozun karışmayı çevrelediğini gösterdi.
Düşük enerji, bir tür birleşme olduğunu varsayarsak, nesnelerden birinin bir yıldız olmadığını düşündürdü.
Bunun yerine, muhtemelen dev bir gezegendi. Yıldız gezegeni kemirirken, bir soğuk toz akıntısı yıldız atıştırmalığından kozmik ekmek kırıntıları gibi uzaklaştı. De, 'Noktaları birleştirdiğimizde gerçekten çok şaşırdım' diyor.
Çalışmada yer almayan UCLA astrofizikçisi Smadar Naoz, gezegen yiyen yıldızların muhtemelen evrende nispeten yaygın olduğunu söylüyor.
Ancak kanıtların ikinci dereceden olduğunu söylüyor. Gökbilimciler şimdiye kadar sadece gezegensel bir atıştırmalık için hazırlanan yıldızların işaretlerini ya da varsayılan bir yıldız yemeğinden arta kalan enkazı gördüler.
Naoz, "Makalede bulduğum ve gerçekten hoşuma giden şeylerden biri, yıldızın bir gezegeni yemek için dışa doğru genişlediğini doğrulamak için birden fazla teleskoptan elde edilen kanıtları bir araya getiren dedektiflik çalışmasıydı" diyor.
Naoz yıldızların gezegenleri nasıl yutabileceği üzerine kafa yormuş. Naoz'a göre yaşamının baharındaki bir yıldız, yörüngesinde çok yakınından geçen bir gezegeni tüketebilir , bunu bir yıldız yemeği olarak düşünün. Öte yandan ölmekte olan bir yıldız, yıldız şişerek kırmızı dev haline gelirken bir gezegeni yutacaktır. Bu daha çok kozmik bir akşam yemeği gibi.
Bu çalışmadaki gezegen yiyen yıldız kırmızı deve dönüşüyor, ancak dönüşümünün henüz başlarında.
Naoz, 'Bunun erken bir akşam yemeği olduğunu söyleyebilirim' diyor. De, gezegen yiyen yıldızlar hakkında hala gizemli olan çok şey olduğunu söylüyor. Ancak büyük kızılötesi kameralara sahip yaklaşan gözlemevlerinin, gökbilimcilerin daha fazla gezegen yiyen yıldızı ortaya çıkarabilecek parlak, uzun ömürlü kızılötesi emisyonları aramasına izin vereceğini söylüyor.
Güneşimiz yaklaşık 5 milyar yıl içinde kırmızı deve dönüşecek ve Dünya'yı yutacak.
'Dünya Jüpiter'den çok daha küçük olduğu için,' diyor De, 'etkileri kesinlikle daha hafif olacak... bu nedenle Dünya benzeri yutulmaları bulmak zor olacak, ancak bunları tanımlamak için aktif olarak fikirler üzerinde çalışıyoruz.'
Yorum Yazın
Or.spu çocuğu yıldız, gezegen sana ne yaptı? Çevrende dönüp sana tapması mı seni rahatsız etti!
yıldızların doğası bu, aslan ceylan yiyince elinden alıyo musunuz? Yıldızlar da istedikleri gezegenleri yiyebilir.