onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Araştırmalara Göre Denize veya Göle Kıyısı Olan Bir Yerde Yaşamak Stresi Azaltıyor!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Araştırmalara Göre Denize veya Göle Kıyısı Olan Bir Yerde Yaşamak Stresi Azaltıyor!

Rinascita
07.08.2016 - 12:04

Hemen hemen herkes denize sıfır bir ev sahibi olmanın hayali kurar, değil mi? Çünkü herkes bilir ki, herhangi bir su birikintisinin yakınında olmak huzurun kapısını bizler için aralar. Health&Place dergisinde yayımlanan araştırmalar da bu durumu onayladı. Araştırmalara göre, kent sevdalıları için bile denize veya göle kıyısı olan bir yerde yaşamak  yaşam enerjisini ve huzuru arttırıyor.

Kaynak: http://mentalfloss.com/article/79367/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bilimin 'mavi' ve 'yeşil'e olan ilgisi her ne kadar yeni olsa da, doğanın terapik gücünün kültürel farkındalığı epey eskidir. Şairler, Hristiyan gizemciler ve doğaya tapan paganlar hepsi doğanın gücünün farkında olup, doğayı yüceltmişlerdir. Bugünlerde, biz de yavaş yavaş bunun farkına varıyoruz.

Yeşilliğin çok olduğu bölgede yaşayan kadınların ortalama yaşam süresi uzuyor

Yeşilliğin çok olduğu bölgede yaşayan kadınların ortalama yaşam süresi uzuyor

Mesela daha birkaç hafta evvel bir grup araştırmacı ağaçların veya herhangi bir yeşilliğin çok olduğu bölgede yaşayan kadınların ortalama yaşam süresinin uzadığını kanıtlayan bir çalışma yayımladılar.

Çalışmanın yazarları, yeşil alanların neden sağlıklı bir yaşam imkanı sunduğuna dair potensiyel üç etmen öne sürdüler : spor yapma alanları sunması, sosyalleşme imkanı tanıması ve stresi azaltması.

Deniz kıyısında yaşamak stresi azaltıyor

Deniz kıyısında yaşamak stresi azaltıyor

Başka bir araştırmanın yazarları, bu durumun mavi alanlar için de geçerli olduğunu söylediler. Özellikle stresi azaltma etmeni üzerinde durdular. Hem yeşil alanın, hem de mavi alanın özellikle kalabalık şehir yaşamındaki insanlar için önemini vurguladular. Yeni Zelanda'nın nüfusunun %10.6 gibi bir kesminin Wellington gibi bir bölgede yaşıyor olması da bunun en güzel örneklerinden biridir.

Araştırmacılar, ulusal veritablarından bölgelerin sakinlerine gösterilebilir ormanlık alanların, parkların ve sahil şeritlerinin topografik bilgisini topladı. Sonrasında 2011/12 yıllarında yapılan; içerisinde sağlık, yaşam tarzı, doktor ziyaretleri, sosyoekonomik statü, kronik medikal sorunlar ve zihinsel sağlık gibi soruların da bulunduğu Yeni Zelanda Sağlık Araştırması sonuçlarına baktılar. Araştırmaya katılan yetişkinlerin 442'si Wellington sakiniydi.

Suyu görmek herkeste zihinsel sağlığı iyileştirici bir etki yaratıyor

Suyu görmek herkeste zihinsel sağlığı iyileştirici bir etki yaratıyor

Sağlık ve topografi verileri birleştirildi ve analiz edildi. Sonuçların bazıları tahmine edilebilir nitelikte olmasına rağmen, bazıları tam bir sürpriz oldu. Michigan Üniversitesi'nden uzman Amber L. Pearson basın açıklamasında  'Mavi alanın arttırılması, psikolojik stres seviyesinin azalmasıyla ilişkilidir. Fakat, aynı sonuçlar yeşil alanlar için geçerli değildir.' dedi.

Peki bu aslında para ile ilgili bir durum değil mi? Sonuçta, sosyoekonomik düzeyi yüksek olan insanlar için yeşil ve mavi alandan yararlanmak da sağlık hizmetinden yararlanmak da daha kolaydır. Fakat cinsiyet, maddi durum, yaş ve yerel suç oranlarına bakılıp yeniden kontroller yapıldıktan hemen sonra ortaya çıkan sonuçlara göre suyu görmek herkeste zihinsel sağlığı iyileştirici bir etki yaratıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Neden su bu kadar iyi gelirken, ağaçlar gelmez peki?

Neden su bu kadar iyi gelirken, ağaçlar gelmez peki?

Testlerin doğruluğunu kanıtlamak için, araştırmacılar mavi alan görünürlüğünü tamamen alakasız bir faktörle ölçmeye karar verdiler: dişsizlik. Eğer suyu görmek ile diş kaybı arasında herhangi bir bağlantı bulurlarsa, birşeylerin yanlış olduğunu anlayacaklardı. Fakat hiçbir bağlantı olmadığını gördüler.

Neden su bu kadar iyi gelirken, ağaçlar gelmez peki? Pearson, bu araştırma sonuçlarının kendi araştırma tarzı ile ilgili olduğunu kabul ediyor. Pearson 'Mavinin tamamen doğal olması, fakat yeşilin ormanların yanı sıra  spor ve oyun alanları gibi insan eliyle yapılmış alanları da içermesi yüzünden böyle bir sonuç çıkmış olabilir. Belki sadece ormanlara bakıp değerlendirme yapmış olsaydık, başka bir sonuç elde ederdik.' dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
50
18
10
2
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Mrs.Patates

O zaman istanbuldakiler pambık gibi olmalı. Ama değil :/

Pasif Kullanıcı

"denize kıyısı olmayan insanları hiç sevemedim" <3

psyhedelichead

Boşuna demiyorum, beni şehirden uzak sahil kenarı bi kasabaya fırlatın. :)) Harbiden var ya; yerleşeceksin bir sahil kasabasına, ölene kadar oradan çıkmaya... Devamını Gör