Görüş Bildir
Haberler
Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1. İnek Bayramı

1. İnek Bayramı

İlk duyduğunuzda gülümseme ile karşılayacağınız İnek Bayramı(İB) nedir ? Niçin kutlanır ?

Mülkiye, 1859’da İstanbul’da kurulmuş,1936’da Ankara’ya taşınarak adı Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği doğrultusunda Siyasal Bilgiler Okulu’na çevrilmiş ve 1950 yılında ise SBF olarak Ankara Üniversitesi’ne katılmıştır. Yakın zamana dek kendine ait öğrenci yurdu ve yatılı okul havası içinde olan SBF öğrencileri arasında bu yakınlığın yarattığı kaynaşma yalnız okul içinde değil ders saatleri sonrasında da devam etmekteydi.Mülkiye’nin kuruluş amacı anımsanırsa, yatılı okul olma özelliğinin güçlü bir temeli olduğu da ortaya çıkacaktır.

Mülkiye, devlete çağdaş bilgi ve görgü ile donanmış memur ve yönetici yetiştirmek amacıyla kurulduğundan, bu amaca koşut olarak okulun yatılı olması, adeta dışa kapalı bir “seçkin” adayları grubu biçiminde oluşturulması klasik Osmanlı Mantığı içinde değerlendirilmelidir. İB’nin temelini oluşturan ilk kültürel uğraşlar ve eğlenceler bu yapı içinden ve bu yapıdan dolayı ortaya çıkmıştır. En yaşlı Mülkiyelilerden olan Bahri Savcı İB’ye Okul daha İstanbul’dayken kendi aralarında oluşturdukları bir saz takımı ile düzenledikleri eğlencelerin başlangıç oluşturduğunu belirtmektedir.

İB’nin bir şenlik olarak ortaya çıkışı, altındaki nedensellik bağının iyice güçlenmesinden sonraya rastlamaktadır. Bu olgu da Okulun Ankara’ya taşınması ile ilgilidir. O sıralar yeni yeni gelişmekte olan başkentte eğlence hayatı oldukça sınırlıdır. Yoğun bir eğitim görmekte olan SBO öğrencileri bu koşulla içinde bir yerde kendi eğlencelerini kendileri yaratmak gereğini duymuşlardır. Bu gereksinimden doğan eğlenceler, 1937–1938 ders yılına değin iyice geliştirilmiş ve o ders yılında düzenli bir “bayram” biçimine dönüşmüştür. Aynı yıllarda şenlik önemli bir özellik de kazanmıştır. B. Savcının belirttiği gibi, 1938’lerden başlayarak kutlamalar yalnızca öğrencilere özgü bir uğraş olmaktan çıkmış, bayram okul sınırların aşarak cebeci halkının da katıldığı bir yapıya ulaşmıştır. Böylece, İB ile artık yukarıda belirtilen dışa kapalılık kırılmış; çevresiyle etkileşim içinde bulunan, çevresinden bir şeyler alan, çevresine bir şeyler veren bir yapı; açık sisteme özgü uğraşlar demeti oluşturmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

2. Önemli Mezunlar

2. Önemli  Mezunlar

Sıralarına oturduğunuzda buram buram tarih kokusu alacağınız bir kampüsü kazandınız. Birçok tarihçi, siyaset adamı,yazar, gazeteci vs. yetiştirmiş bir okulda okumanın vereceği gururla kampüste göğsünüzü gere gere yürümeyin, unutmayın onlarda Cebeci'de okuyor :)

3. Kırık Oklava

3. Kırık Oklava

Cebeci’de okuyan öğrenciler için gözleme deyince akla ilk ‘’Kırık Oklava’’ gelir. Hatta Kırık Oklava bizim için daha da fazlasıdır. En kaliteli gözlemeleri en ucuz fiyata yiyebileceğiniz adrestir. Meşhur Tuğçe ve Buse soslarının hikayesini sahibi Fazıl Çelik'e bizzat sormayı unutmayın.

4. Kampüsün Köpekleri

4. Kampüsün Köpekleri

Kampüsümüzde sevmek için birçok köpek bulabilirsiniz. Korkmayın ısırmazlar :)

5. Simitçi Murat Amca

5. Simitçi Murat Amca

23 Yıldır Ankara Hukuk Fakültesi önünde tezgah açarak Simit satan Murat Haydar Selimoğlu, öğrenciler ona 'Dördüncü Murat' der.

6. Akvaryum Cafe

6. Akvaryum Cafe

Akvaryum, gözlerinizde  balık dünyasının canlandığını görür gibiyim. Buranın ismini ilk duyanlar genelde etrafında balıklar yüzerken çay içip batak atacağını sanıyor, üzülmeyin ben de bunlardan biriydim. Akvaryum Cafe ismini, her tarafının cam olmasından alıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

7. İletişim Fakültesi(İLEF) ve Baykuşları

7. İletişim Fakültesi(İLEF) ve Baykuşları

İLEF’in sembolü olan baykuş, bilgelik, gizem, formlar arası geçiş, felsefe, istihbarat ve mistisizmi ifade ediyor. İLEF mezunlarına ise Basın Baykuşları deniliyor. Unutmadan, dersliklerin adlarını gördüğünüzde Cumhuriyet Tarihi'ni sonuna kadar hissedeceksiniz.

8. Hukuk Fakültesi ve 6 Sütunu

8. Hukuk Fakültesi ve 6 Sütunu

Dönemin Adalet Bakanı ve aynı zaman da Fakülte'de Hocalık yapan Mahmut Esat Bozkurt'un girişimiyle kurulmuştur. Zor olduğuna dair rivayetleri şu hikaye sanırım özetler:

Bir gazeteci, Ankara Hukuk’un zor olup olmadığını ve dört yılda  bitirilip bitirilemeyeceğini sorar.  Eski Dekan Lale Sirmen’in cevabı, ironik ve bir o kadar da gerçektir: “Siz binamızın sütunlarını saymadınız galiba. ” Bu cevap, yıllar boyu etkisini sürdürerek her sene üst  dönemler tarafından; yeni gelen öğrencileri korkutmak için kullanılır.

9. Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF - Mülkiye)

9. Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF - Mülkiye)

Mekteb-i Mülkiye-i Şahane der eskiler. Kendisine ait marşı olan  nacizane okullardan biridir. Kampüsün ilk okulu olma şerefini taşır. Sayılı kütüphanelerden biri olan SBF Kütüphanesi 7/24 açık.Her akşam çorba ve tatlı ikramı olmasıda cabası, sizce de tam ders çalışmalık değil mi ?

10. Eğitim Bilimleri Fakültesi(EBF)

10. Eğitim Bilimleri Fakültesi(EBF)

Duvarlarla kapalı olması nedeniyle Kapalı Cezaevi olarak nitelenen EBF Kantini ve kitaplara ulaşmak için çok zorlu ve uzun bir yoldan geçeceğiniz EBF Kütüphanesi'ne hoşgeldiniz! 

Labirenti andıran yapısıyla EBF, yeni nesillerin emanet edildiği öğretmenlerin biricik yuvası. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi:

Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.

11. Düşünce ve Kitap Topluluğu(DÜKİT)

11. Düşünce ve Kitap Topluluğu(DÜKİT)

Üniversitenin sayılı topluluklarından olan DÜKİT, kültürel, sanatsal ve düşünsel etkinlikler için bir numaralı adres. Toplumsal olaylara verilen refleksif tepkileri gerçekten takdire şayan. Tamamen öğrencilerin yazılarından oluşan Adımlar dergisi ile kampüsün ilgisini çekmeyi başarmıştır. Sizde DÜKİT'e üye olabilir ve Adımlarda yazmaya başlayabilirsiniz. Üye olmak için: https://www.facebook.com/dusuncevekitap/

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
102
34
11
8
6
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Cengizhan Şibik

Ankara Üniversitesi yemek listesini görmek isteyenler : http://www.sorgulamaalani.com/ankara-universitesi-yemek-listesi.html