onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Amasya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Amasya'da Ne Yenir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Amasya'da Gezilecek Yerler Nerelerdir? Amasya'da Ne Yenir?

Elif Ateş
24.09.2021 - 10:09

Amasya, Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz bölümünün iç kısmında yer alır. Doğusunda Tokat, güneyinde  Yozgat, batısında Çorum, kuzeyinde ise Samsun bulunur. Amasya, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biridir. 7.500 yıllık tarihi geçmişi ile birçok medeniyete, devlete ve kavime ev sahipliği yapmıştır. Kentin ismi geçmişten bugüne kadar hiç değişmemiş, aynı kalmıştır. Amasya'nın merkezi ile birlikte toplam 7 ilçesi bulunmaktadır. Nüfusun %40'ı ise merkezde, geri kalanların çoğunluğu Merzifon ve Suluova'da yaşamaktadır. Amasya, Anadolu'nun gelişmekte olan turistik kentlerin başında gelmektedir. Son yılarda doğal ve tarihi güzelliklerinden dolayı ziyaretçi kitlesi oldukça artmıştır. Peki, Amasya'da gezilecek yerler nerelerdir? Amasya'da ne yenir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bu bölgeye Türklerden önce Hititler, Friglerin, Kimmerlerin, Perslerin, Pontusların, Romalı ve Bizanslıların hakim oldukları bilinmektedir. Amasya'da Kalkolitik Çağ'a ait izlere; Hamam Tepesi Höyüğü, Künbet Höyüğü, Koşapınar Höyüğü, Devret Höyüğü, Ayvalıpınar Höyüğü ve Yoğurtçu Baba Höyüğü gibi yerleşim yerlerinde rastlamak mümkündür. Yoğun yerleşimin gözlendiği dönem ise İlk Tunç Çağı devridir. Amasya'nın Mezopotamya yazılı belgelerine göre, Orta Tunç Çağı'nda Hatti Ülkesi olarak bilinen bir uygarlığın sınırları içerisinde olduğu bilinmektedir. Hititler bu uygarlığa son vermiş ve Amasya'yı ele geçirmişlerdir. Kimmerler döneminde ise kullanılan madeni savaş aletleri  Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinin İmirler köyünden çıkartılmıştır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Amasya'nın gezilmesi gereken yerlerini ve yemeklerini sizler için derledik...

AMASYA'DA GEZİLECEK YERLER NERELERDİR?

  • Yalıboyu Evleri: Yeşilırmak kenarında bulunan evler oldukça ilgi çekicidir. Genellikle iki veya üç katlıdır, ahşaptan veya betondan yapılmışlardır.

  • Harşena Dağı ve Pontus Kralları Kaya Mezarlığı: Şehrin simgelerinden biri olan bu mezarlar, Helenistik döneminin krallarına ev sahipliği yapmaktadır. Büyük kaya kütleleri oyularak şekillendirilmiştir. Amasya'da gezilmesi gereken yerlerin başında gelir.

  • Amasya Kalesi: Bu tarihi eser, eski Tunç Çağı'ndan kalmadır. Türklerin fethi ile kaleye pek çok eklemeler yapılmıştır. Ayrıca kalenin içinde Osmanlı döneminde kalma mezarlar ve hamamlar yer almaktadır.

  • Hazeranlar Konağı: Mimarisi Safranbolu evlerine benzer. 1976'da müze olarak açılan konak daha sonra depremde zarar görmüş ve 1998'de tekrar hizmete sokulmuştur. Yöre halkının kıyafetleri, eşyaları,  burada sergilenmektedir.

  • Amasya Arkeoloji Müzesi: Bu müze, 11 ayrı medeniyetin arkeolojik, etnografik olmak üzere 24 bin eserini sergilenmektedir. Bahçesinde Sultan I. Mesut'un türbesi bulunur.

  • Şehzadeler Müzesi: Amasya'da valilik yapan fakat sultan olamayan şehzadelerin balmumu heykelleri bulunur.

  • Yedikuğular Kuş Cenneti:  1989 yılından beri sit alanı olarak koruma altına alınan bu tabiat parkı, 35 tane kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır.

AMASYA'DA NE YENİR?

  • Hengel: Amasya'nın en sevilen yemeklerinden biri olan hengel, bir çeşit mantıdır. Elde açılan hamurlar üçgen şeklinde kapatılarak yapılır. İçerisine kıymalı iç harç koyulur ve fırında pişirildikten sonra servis edilir.

  • Helle Çorbası: Bu yemek un çorbası olarak da bilinmektedir. Un, pirinç ve tereyağı kavrularak pişirilir.

  • Patlıcan Çullama: Yörenin meşhur yemeklerinden biridir. Genellik meze olarak tüketilen bu lezzet sebzelerin közlenmesi ile yapılır. Közlendikten sonra çekilir birbiriyle karıştırılarak servis edilir.

  • Yakasal Böreği: Tepside yapılan bu börek, sadece un ve yumurtadan yapılır. Her öğünde yemeklerin yanında tüketilebilir.

  • Ayva Gallesi: Genellikle koyun etinden yapılan ayva gallesi özel günlerin vazgeçilmez yemeklerindendir.

  • Bakla Dolması: Özel olarak salamura edilen yaprakların içine kuru iç bakla, soğan ve et koyulur. Üzerine ise pişen kaburgalar koyularak servis edilir.

  • Çatal Çorba: Yeşil mercimek, kıyma ve yarmanın birleşimi ile meydana gelir. Bol malzemesi ile oldukça doyurucudur. Tercihe göre etli veya etsiz tüketilebilir.

  • Kalburabastı: Amasya mutfağının meşhur tatlılarındandır. Amasya gelenlerin tatması gereken lezzetlerdendir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın