onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Amaç 'Cinsiyet Eşitliği'ne Teşvik: Finlandiya'da Babalar da 7 Ay Ücretli Doğum İzni Kullanabilecek

Amaç 'Cinsiyet Eşitliği'ne Teşvik: Finlandiya'da Babalar da 7 Ay Ücretli Doğum İzni Kullanabilecek

Batuhan
07.02.2020 - 09:16

Finlandiya'da yeni hükümet, babaların çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmesini sağlamak amacıyla her iki ebeveyne de eşit süreli doğum izni verilmesine yönelik planlarını açıkladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Dünyanın en genç başbakanı olan Sanna MarinFinlandiya'da cinsiyet eşitliğini sağlamak için hala alınması gereken yol olduğunu söylemiş ve babaların, çocukları küçükken onlarla yeterince zaman geçirmemesinden şikayet etmişti.

Finlandiya'da mevcut doğum izni 4 ay

Finlandiya'da mevcut doğum izni 4 ay

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, ücretli ebeveynlik izni, her ebeveyn için 164 güne, toplamda da 14 aya çıkarılacak. Finlandiya bu değişikliklerle 'cinsiyet eşitliğini' teşvik etmek istiyor.

Finlandiya'da mevcut doğum izni 4,2 ay. Babalar ise, çocukları iki yaşına gelinceye dek 2,2 ay izin kullanabiliyor. Buna ek olarak ebeveynler arasında paylaşılabilecek altı aylık bir izin de var, ancak, babaların sadece dörtte biri bu haklarını kullanıyor.

Sanna Marin, aile hayatına ilişkin fotoğrafları Instragram hesabından sıkça paylaşıyor

Her ebeveyne 164 gün izin

Her ebeveyne 164 gün izin

Yeni plana göre, her bir ebeveyne 164 günlük izin verilecek ve bu iznin yalnızca 69 günü, çiftler arasında aktarılabilecek.

Bekar anneler ise her iki ebeveyne verilen iznin toplamı kadar izin kullanabilecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Uygulama konusunda sıkıntılara dikkat çekiliyor

Uygulama konusunda sıkıntılara dikkat çekiliyor

Diğer bir İskandinav ülkesi İsveç'te ise Avrupa'nın en uzun ebeveynlik izni kullanılıyor. Burada çocuğun doğumundan itibaren her ebeveyn 240 gün izin alabiliyor.

Doğum izni ile ilgili araştırmalarıyla bilinen Oslo Üniversitesi'nden Profesör Anne Lise Ellingsaeter, babalık izni hakkı bakımından İskandinav ülkelerinin önde geldiğini, ancak uygulamada tam anlamıyla başarı kaydedilemediğini belirtiyor.

Profesör, 'Norveç transfer edilemez babalık iznini 1993'te yürürlüğe koydu, ardından İsveç bunu yaptı. Ama Danimarka 1998'de getirdiği babalık izni kotasını daha sonra kaldırdı' diyor.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Marin 9 Aralık'ta Başbakanlık görevine getirilmişti

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
100
47
8
5
5
4
2
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ckkenon

Biz yıllar iskandinav ülkelerindeki sosyal hakların bizim de hakkımız olduğunu 15 IQ lu vatandaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Onların bizden ne farkı var m... Devamını Gör

Sıradan Biri

Sorsan "ameriganın oyunları bunlar, lozan antlaşması yüzünden elimiz kolumuz bağlı, 2023'te antlaşma bitecek süper güç olacağız, bor çıkartacağız bor, sabahl... Devamını Gör

kıssadan hisse

finlandiya vatandaşlarının yaşam şartına göre çok güzel bir uygulama olabilir tabi ki. Bizim burada aynı şeyi yapsan izinli adam da yük olacak kadının üstün... Devamını Gör

Aysun Bulut

Kesinlikle katılıyorum.Öncelikle düşüncelerimizin değişmesi lazım.Yeri geldiğinde ben erkeğim diye gezinen ama eşini hem işte hem evde eşşek gibi çalıştıran ... Devamını Gör

ayaz

Ünlü düşünür recebin dediği gibi iskandinav ülkeleri battı