onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Akdeniz Ateşi İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Akdeniz Ateşi İçin Hangi Bölüme/Doktora Gidilir?

Elif Ateş
09.09.2021 - 10:07

Genetik bir hastalık olan Akdeniz ateşi, anne ve babadan çocuğa geçer ve kalıtsaldır. Genellikle Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerde sıklıkla görülmektedir. Bu hastalık Türklerde, Ermenilerde, Yahudilerde, Yunanlılarda ve Araplarda oldukça yaygındır. İlk ataklar 20 yaşından önce başlar. Stressiz bir yaşam, egzersiz, sağlıklı beslenme, yeteli uyku almak bu hastalığın belirtilerini en aza indirger. Akdeniz ateşi hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. Kişi ömür boyu tedavi almak zorundadır. Tedavi edilmediği takdir de böbrek ve kalp yetmezliği, bilinç kaybı, felç gibi ciddi problemlere neden olabilmektedir. Peki Akdeniz ateşi için hangi bölüme/ doktora gidilmelidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Akdeniz ateşi, Ermeni hastalığı veya periyodik hastalık olarak da bilinmektedir. Bu hastalığa yol açan gen 1912 yılında bulunmuştur. Bu gen MEFV geni olup, 1997 yılında ise Akdeniz ateşiyle ilgili genetik anormallikler gösterilmiştir. Hastalığın oluşmasında ise %98 etkili olan bir gendir. Hastalığa neden diğer durumlar ise halen daha bilinememektedir. Türkiye'de her 1000 kişiden en az biri Akdeniz ateşi hastasıdır. Ebeveynlerin her ikisi de taşıyıcı ise çocukta %25 oranında bu hastalık çıkabilir. Bundan dolayı özellikle Akdeniz Bölgesi'nde yaşayanların evlenmeden önce test yaptırması ve genetik danışma alması zorunludur. Ağır belirtiler gösteren Akdeniz ateşiyle ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

AKDENİZ ATEŞİ İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Akdeniz ateşi, vücudun birçok yerinde iltihaplanmaya yol açan genetik bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle çocukluk döneminde teşhis edilir. Kesin olarak bir tedavisi bulunmasa bile tedavi şekilleri ile belirtiler en aza indirgenebilir. Ataklar şeklinde kendini gösteren Akdeniz ateşi hastalığı, 1-3 gün arasında sürer. Atakların süresi kişiye göre farklılıklar göstermektedir. Bazen kişi hiç atak geçirmeyebilir. Enfeksiyonun ve stresin atakları tetikleyebileceği düşünülmektedir. Akdeniz ateşi belirtileri ise şunlardır:

  • Apandisit ağrısına benzeyen karın ağrıları.

  • Çoğunlukla diz ve ayak bileğinde görülen eklem ağrıları ve şişkinlik

  • Tekrarlayan yüksek ateş

  • Genellikle diz ve ayak bileklerinde kırmızı deri döküntüleri

  • Testis torbasında hassasiyet ve şişme

Akdeniz ateşi hastalığı için hastanelerin iç hastalıkları ve ramotoloji bölümüne gidilmelidir. Bu hastalık tedavi edilmediği zaman çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Akdeniz ateşi atakları vücutta aşırı derecede bir protein üretimi gerçekleştirebilir. Vücutta fazla olan proteinler birikerek organlarda hasarlara neden olabilir. Bu protein birikimi böbreklere zarar verir. Böbreklerin filtreleme sistemleri hasar gördüğünde netrotik sendrom ortaya çıkar. Bu sendrom idrarda protein kaybına neden olmaktadır. Bu hastalığın vücutta iltihap oluşturması kadınlarda kısırlık yapabilmektedir. 

Akdeniz ateşinde kesin tanı, genetik inceleme ile yapılır. Hastalığa neden olan mutasyonların taraması yapılabilmektedir. Atak sırasında hastaya yapılan kan testleri vücuttaki iltihaplanma oranını göstererek bu hastalık hakkında bilgi verebilir. Akdeniz hastalığında kolşisin tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaç düzenli kullanıldığı zaman atakları engeller ya da hafif geçirtir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdaki İçerikler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın