onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
AGİ Asgari Geçim İndirimi Kalktı mı? AGİ Maaşları Nasıl Etkileyecek? 2022'de AGİ Olacak mı?

AGİ Asgari Geçim İndirimi Kalktı mı? AGİ Maaşları Nasıl Etkileyecek? 2022'de AGİ Olacak mı?

Asgari ücrete vergi muafiyeti getiren düzenlemeyi içeren kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. .Asgari geçim indirimi (AGİ) yeni yıldan itibaren yürürlükten kalkacak. Milyonlarca çalışan, AGİ’nin kalkmasının ücretlerini nasıl etkileyeceğini merak ediyor. Peki AGİ’nin kalkması ne anlama geliyor? Çalışanlar AGİ’nin kalkmasından nasıl etkilenecek? Ücretlerde düşüş olacak mı? İşte merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Düzenleme TBMM'den geçti, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ocak ayından itibaren yürürlükten kalkacak.

Asgari geçim indirimi (AGİ) 2008 yılında hayatımıza girdi. İşçi ve memurlar ondan önceki yıllarda fiş fatura toplayarak vergi iadesi alıyordu. 1 Ocak 2008’de fiş fatura uygulamasına son verilerek AGİ yoluyla vergi iadesi sistemine geçildi. Bu yıl asgari ücret belirlenirken, tüm işçi ve memurların asgari ücrete kadar olan kazançlarının vergiden istisna edilmesi kararı alındı.

AK Parti milletvekili İbrahim Aydemir imzasıyla TBMM’ye sunulan kanun teklifinde Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen önergeyle Gelir Vergisi Kanunu’nun asgari geçim indirimine ilişkin 32. maddesinin yürürlükten kaldırılması öngörüldü. Peki, çalışanlar AGİ’nin kalkmasından nasıl etkilenecek? Bu soruların yanıtlarını, konunun uzmanı Ahmet Kıvanç, Habertürk'teki yazısında yanıtladı. İşte merak edilenler...

Asgari Geçim İndirimi AGİ Ne Demek?

Asgari Geçim İndirimi AGİ Ne Demek?

Asgari geçim indirimi, ücret gelirlerinin asgari ücrete kadar olan kısmından kesilen vergilerin kısmen veya tamamen iade edilmesidir.

AGİ Olmasaydı 2021’de Asgari Ücretten Ne Kadar Vergi Kesilecekti?

AGİ Olmasaydı 2021’de Asgari Ücretten Ne Kadar Vergi Kesilecekti?

Bu soruyu, “AGİ olmasaydı, tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançlarından ne kadar vergi kesilecekti” şeklinde de sorabiliriz. AGİ olmasaydı 2021 yılındaki 3.577.50 TL’lik brüt asgari ücretten 456.13 TL gelir vergisi kesilecekti. Asgari ücretlinin eline geçen net ücret de 2825.90 TL yerine 2557.59 TL olacaktı.

AGİ Olmasaydı 2021'de Gerçek Net Ücret Ne Olacaktı? (TL)

AGİ Olmasaydı 2021'de Gerçek Net Ücret Ne Olacaktı? (TL)
  • Brüt asgari ücret 3577,50

  • Sigorta primi işçi payı (% 14)500,85

  • İşsizlik sig. primi işçi payı (% 1)35,78

  • Gelir vergisi (% 15)456,13

  • Damga vergisi (0,759)27,15

  • Kesintiler toplamı1019,91

  • Net asgari ücret 2557.59

  • İşveren sigorta primi 554,51

  • İşveren işsizlik sig. Primi 71,55

  • İşverene toplam maliyet 4203,56

AGİ’nin Kalkması Net Ücretle Çalışanları Nasıl Etkileyecek?

AGİ’nin Kalkması Net Ücretle Çalışanları Nasıl Etkileyecek?

Net ücretle çalışanların eline geçen para sabit kalırken, brüt ücretleri gelir vergisi dilimine göre değişiyor. AGİ tutarı ise bordroda ayrıca gösteriliyordu.

Bu yıl 4250 lira ve üzerinde net ücretle çalışan bir işçi gelecek yıl hiç ücret zammı almasa bile, aylık kazancının 5004 TL’ye kadar kısmının vergi dışı bırakılması nedeniyle medeni durumuna göre değişen tutarlarda artış yapılması gerekir. Artış tutarı bekâr veya eşi çalışan çocuksuz işçilerde 301 TL, eşi çalışmayan 3 çocuklu çalışanlarda 38 TL olmak zorunda. Gelir vergisi istisnasının bu şekilde net ücretle çalışanlara yansıtılmaması, rızası olmadan işçinin ücretinin düşürülmesi anlamına gelir. Bu da işçi açısından haklı fesih sebebi oluşturur.

Ancak, işveren net ücrete 300 lira üzeri zam yaparsa, vergi istisnasından sağlanan avantaj bu zammın içinde eriyebilecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın