Görüş Bildir
Haberler
Adet Dönemlerinde Şişkinliği ve Ağrıyı Hafifletebilmek İçin Önerilen 14 Besin Tavsiyesi

Adet Dönemlerinde Şişkinliği ve Ağrıyı Hafifletebilmek İçin Önerilen 14 Besin Tavsiyesi

Kadınlar bazı dönemlerde dayanılmaz ağrılara mağruz kalabiliyor, şişkinlik hissedebiliyor. Fakat beslenmeye dikkat ederek, regl sürecindeki bu gibi durumlar daha rahat atlatılabilir. Beslenmede yapılacak degişiklikler, dayanılmaz sancıları; sinirlilik hallerini ve şişkinliği biraz olsun dindirebilir.

Önce tüketebileceğiniz gıdalardan bahsedelim

1. Güzel haber:Tost

1. Güzel haber:Tost

Gözyaşlarınız akıyor ve iştahınız giderek artıyor, çünkü serotonin (ruh halinizi yükselten, iyi hissettiğiniz hormon) seviyeleriniz düştü.😊Karbonhidrat bakımından zengin yiyecekler sisteminizdeki hormon miktarını artırmaya yardımcı olur. Bu yüzden bu besinlere hayır demek çok zor. Tam tahıllı ekmekle, bol yeşillikli veya ton balıklı bir tost sizin için en mükemmel yiyecek olabilir.

2. Kabak çekirdeği

2. Kabak çekirdeği

Kabak çekirdeği, günlük ihtiyacınız olan magnezyumun büyük bir miktarını karşılayabilir. İçinde bulunan besin maddeleri ayrıca, baş ağrılarını dindirebilir, kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olabilir.

3. Kavun

Adet döneminize kadar geçen günlerde vücudunuz sodyum ve sıvı depolamaya başlar. Araştırmalar, bu meyvenin fazla sıvıyı vücuttan atmaya yardımcı bir diüretik olan Cucumis melo adlı bir bileşik içerdiğini gösteriyor.

4. Patlamış mısır

4. Patlamış mısır

Evet, doğru okudunuz! Patlamış mısır, tam tahıllı ekmeğin yararlı olması nedeniyle aynı sebepten güçlü bir çözümdür; serotonin üretimini artıran tam bir tahıldır.

5. Safran

5. Safran

İngiliz Kadın Hastalıkları ve Doğum Dergisi, sarı renkli baharatları tüketmenin depresyon duygularını önemli ölçüde azaltabildiğini buldu. Bu baharat, tipik olarak adet görmeden önce düşen serotonin seviyelerini artırabiliyor. Böylece daha rahat bir dönem geçirmenizi sağlayabiliyor.

6. Chia tohumu

6. Chia tohumu

Araştırmacılar, bu besinin tam olarak hangi mekanizmalara dahil olduğundan tam olarak emin olmasalar da, besinlerin antidepresan gibi işlev görebileceğini düşünüyor. Bazı araştırmacılarsa, besinin serotoninin hücre zarlarından geçmesini kolaylaştırdığını düşünüyor; serotoninin etkilerini daha güçlü hale getirebiliyor.

7. Fasulye

7. Fasulye

Fasulye, serotonin seviyesini artırmaya ve suyun tutulmasını azaltmaya yardımcı olan magnezyum bakımından zengin bir besindir.Bu küçük ama güçlü tohumlar antioksidan bakımından zengindir ve demir, lif, bakır, çinko ve potasyum gibi sizin için iyi besinler ile doludur. Miktar açısından fazlası şişkinliğe neden olabilir. Bu yüzden salatalara, çorbalara, tam tahıllı makarnalara ve pirinç yemeklerine az miktarda fasulye ekleyebilirsiniz.

Ve adet döneminde uzak durmanız gerekenler:

8. Süt ürünleri

8. Süt ürünleri

Süt doğal olarak, menstrüel krampları yoğunlaştırabilen prostaglandinleri (hormon benzeri maddeler) uyaran araşidonik asitleri içerir. Bu dönemde sütten almanız gereken besin değerlerini fındık, yeşil sebzeler, chia tohumu gibi besinlerden sağlayabilirsiniz.

9. Kafein

9. Kafein

Kadınlar adet dönemlerinde kan kaybederken aynı zamanda demir de kaybediyorlar, bu yüzden birçok kadın bu dönemde kendini yorgun hissediyor. Kafein kan damarlarının daralmasına neden oluyor bu da olduğundan daha yoğun kramplara yol açabiliyor.

Kahve, çay gibi kafein içeren şeylerden ve gizli kafein kaynaklarından (çikolata, kahve ve çikolata aromalı atıştırmalıklar, ayrıca bazı beslenme barları, multivitaminler ve vitamin içeren içecekler gibi) uzak durun.

10. Tuzlu yiyecekler

10. Tuzlu yiyecekler

Adet döneminize kadar vücudunuz sodyum ve sıvı depolamaya başlar. Kendinizi zaten şişkin hissediyorsanız, çok tuzlu yiyecekler yemek vücudunuzda yalnızca daha fazla su tutmaya neden olacaktır. En sevdiğiniz abur cuburların yerine düşük sodyumlu alternatifler aramak, şişkinliği azaltmanın etkili bir yolu olabilir.

11. Karbonhidrat içeren besinler

11. Karbonhidrat içeren besinler

Periyodunuzdan bir veya iki hafta önce hormon seviyeleri değişir. Östrojen düzeyleri artar ve progesteron seviyeleri azalır. Bu değişen hormon seviyeleri vücudunuzun normalden daha fazla su tutmasına neden olabilir. Aşırı tuz gibi, çok fazla karbonhidrat tüketmek de şişkinliği artırabilir.

12. Kırmızı et

12. Kırmızı et

Süt ürünleri gibi kırmızı et de arakidonik asit içerir. Bu durum kramplarınızı daha ağır hale getirebilir. Bunun yerine omega-3 yüklü somon tüketmeyi deneyin.

13. Şeker yüklü gıdalar

13. Şeker yüklü gıdalar

Kek, kurabiye, çikolata gibi şekerli yiyecekler (ve hatta aromalı yoğurtlar ve barbekü sosu gibi gizli şeker depoları) östrojen ve testosteron seviyelerini değiştirebilir, serotonin seviyelerini azaltabilir. Ayrıca çok fazla şeker, daha fazla halsizlik ve yorgunluk hissetmenize neden olur.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
99
34
28
17
15
8
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın