onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
9. Uluslararası Şiirİstanbul Festivali Başlıyor

9. Uluslararası Şiirİstanbul Festivali Başlıyor

Ulaş
31.05.2014 - 16:14

9. Şiirİstanbul Festivali Başlıyor

Uluslararası Şiirİstanbul Festivali 31 Mayıs akşamı, Beşiktaş Belediyesi Akatlar Kültür Merkezi'nde yapılacak açılış gecesi ile başlıyor.

Festival bu yıl 13 konuk ağırlıyor.

Aralarında İtalya PEN Başkanı Antonio Della Rocca'nın, Paris Şiir Bienali Direktörü Nelly Georges Picot'nun, Suriyeli şair ve aktivist Maram al Masri'nin, Brezilyalı şair ve Uluslararası Barış Elçisi Lucas Guimaraens'in de bulunduğu konuklara Türkiye'den de Hüseyin Peker, Hüseyin Alemdar, Volkan Hacıoğlu, Pelin Özer, Ece Apaydın, İsmail Biçer, Hilal Karahan, Salih Aydemir katılıyor.

Bir yıl önce Gezi direnişi nedeniyle 'açılış gecesi'ni iptal eden ve konuklarıyla birlikte Taksim'e çıkan; onbinlerle birlikte Dolmabahçe'de, Beşiktaş'ta; 'biber gazı'ndan ve 'TOMA'ların tazyikli suyundan payına düşeni alan festival; her yeri 'Taksim' haline getiren direniş günlerinde, şiirlerini okudu, etkinliklerini tamamladı.

Festival bu yıl Soma katliamının boyutları henüz bütünüyle ortaya çıkmamış; facianın tozu, dumanı yere inmemişken şairleri Türkiye ve İstanbul sokaklarına, meydanlarına çağırıyor.

31 Mayıs - 4 Haziran tarihlerinde gerçekleşecek 9. Uluslararası Şiirİstanbul Festivali'nin sloganı ve bildirisi şöyle:

'İnsanlık için şiir,

Şiir için küresel vicdan koalisyonu!

'Geleceğin ilk kez bir biçimi yok' diye yazmıştı Octavio Paz bundan on yıllar önce. Şimdi o gelecek gözlerimiz önünde biçimleniyor.

Dehşet içinde. Utanç içinde. İnsana dair bildiğimiz her şeyi yeniden düşünmemize neden olan bir panik hali içinde, o geleceğe bakıyoruz.

Uçuruma bakar gibi. Uçurumun da bize baktığını bilerek.

Küresel kapitalizmin insan varoluşu üzerinde kurduğu tahakkümü her alanda reddediyoruz!

Artık nesnelerin değil moleküllerin bile telif hakkı alınarak şirket envanterine kaydedildiği bir dünyadayız.

Yeryüzü, toprak, kutuplar, denizler, uzay. Hepsi küresel kapitalizmin arsız saldırısı altında. Dinmeyen işgal girişimleri altında.

Toplumlar, insanlar sınırlara hapsolmuş, küresel sermaye ise sınır tanımadan dünyanın, coğrafyaların tüm dokularına sızarak hayatlarımıza el koyuyor.

Dünyanın yüzde 1'i, dünyanın yüzde 99'unun alınterini, yarattığı katma değeri yüzsüzce çalıyor.

Herşeyi görüyor ve 'hayır!' diyoruz. Dünyanın, devletlerin, ulusların, dinlerin, dillerin, kültürlerin 'insanlık hapisanesine' dönüştürülmesine izin vermeyeceğiz.

Çünkü biz şairler bulut ulusuyuz.

Sınırları tanımayız. Pasaportları tanımayız.

Şirketleri, devletleri, orduları, kurumları tanımayız.

Diller, dinler, kültürler bizi ayıramaz.

İnsana ait ve insanlığın malı olmayan, vicdanı olmayan her şey bizim doğal düşmanımızdır.

İnsanlığın bu alacakaranlığında diyoruz ki; insan oldukça şiir de olacak!

İnsana inandığımız için şiire inanırız! Yaşasın şairler, yaşasın insanlık için şiir!..'

Şiirİstanbul hakkında...

Dünya'nın pek çok önemli şehrinde çok uzun yıllardır yapıla gelen uluslararası şiir festivalleri var.

Londra, Paris, Dublin, Üsküp, Caracas, Medellin, Boston, Rotterdam, Granada, Austin, Havana, Cardiff, Tripoli, Genoa vb.

Uluslararası Şiirİstanbul Festivali de artık İstanbul'un bir edebiyat geleneği.

İstanbul'da ilk kez 1993'te, Nurettin Sözen İstanbul Belediye Başkanı ve şair Hilmi Yavuz İstanbul Belediye Başkanlığı Kültür Müdürü'yken yapıldı. Sürdürülemedi. Alternatif olarak yapılmak istenen 'Merdiven Şiir Günleri' de ikinci kez yapılamadı.

Uluslararası Şiirİstanbul Festivali ilk defa 2006 yılında yapıldı ve kesintisiz olarak 8 defa gerçekleştirildi. Şu anda 9'uncusu yapılmaya hazırlanıyor.

Şiirİstanbul Festivali'ni 'Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü Derneği', çeşitli kültür sanat kurumları, yayınevleri, özel firmalar, üniversitelerin, edebiyat kulüplerinin ve yerel yönetimlerin ve üyelerinin destek ve katkılarıyla organize ediliyor.

Şiirİstanbul Festivali'ne bu yıla kadar Avustralya'dan, Kore'den, Küba, Peru, Şili ve El Salvador'dan, Sao Tome Adaları'ndan İrlanda, Makedonya, Filistin, ABD, Suudi Arabistan, BAE, Fas, Tunus ve Cezayir ve İran, Irak, Suriye, Fransa, Hindistan, Kanada vb 70'e yakın ülkeden 200'ün üzerinde şair katıldı.

Her yıl 12 ile 41 arasında değişen sayılarda şair konuğumuza ülkemizden de onlarca şair eşlik ediyor.

Etkinlikler İstanbul'un Aya İrini, Tophane-i Amire, Dolmabahçe Sarayı, Caddebostan KM, Mustafa Kemal KM, Ortaköy Kültür Merkezi, Yerebatan Sarnıcı, Kırım Kilisesi, Galata Derneği, Galata Mevlevihanesi, Kasımpaşa Cumhuriyet Meydanı, Kadıköy İskele Meydanı, Beşiktaş Çarşı, Barış Manço Kültür Merkezi, Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi mekanlarında gerçekleşiyor.

Her yıl afiş ve posterlerin yanı sıra basılan 3 dilli (Türkçe, İngilizce ve şairin kendi dili) festival kitabı ile iki dilli program kitapçığı yayınlanıyor.

Etkinliklerin çoğunda şiir okumaların yanı sıra müzisyenler de katkıda bulunuyor. Bu yıl açılışa Jehan Barbur da müziğiyle katılıyor.

İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Doç. Deniz Güneş de Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi ve Kartal Belediyesi Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'ndeki etkinliklerde müziğiyle yer alacak.

  • CNN Türk
Kaynak: http://www.cnnturk.com/haber/kultur-s...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam