Görüş Bildir
Haberler
8 Soruda Sende Hangi Zeka Türünün Daha Baskın Olduğunu Söylüyoruz!

etiket 8 Soruda Sende Hangi Zeka Türünün Daha Baskın Olduğunu Söylüyoruz!

8 tane zeka türü vardır. Bu zeka türleri ; sözel zeka, sayısal zeka, görsel zeka, müzik zekası, bedensel zeka, sosyal zeka, içsel zeka ve doğa zekasıdır.

Pekii senin zekan türün hangisi? Testi çöz ve sonucu öğren!

1. Haydi başlayalım! Hangisi seninle alaklı en doğru yargıyı oluşturuyor?

2. Şu anda yaptığın meslek bir kenara, hayalindeki meslek hangisiydi ya da hangisi?

3. Yeni arkadaş edinmede ne kadar iyisin?

4. Pekii hayal gücünü kağıda dökmede ne kadar iyisin?

5. Bir masa oyunu seç!

6. Eğitim hayatın boyunca favori dersin ne oldu?

7. Sana şu aktivetelerden hangisi hitap etti?

8. Son olarak: bu yargılardan hangisi senin için en doğrusu?

Doğa Zekası!

Doğa Zekası!

Verdiğin cevaplara göre sendeki baskın zeka türü: doğa zekası! Gardner’ın araştırmalarında, zekanın boyutlarına en son eklenen naturalist zeka, doğaya tek başlarına bırakıldıklarında belki de en iyi şekilde adapte olabilecek ve yaşayabilecek insanları tanımlar. Çocukluğunda izcilik veya çobanlık yapmış, yetişkinlerle avcılık, ata binme veya trekking gibi aktiviteler katılmış çocukların naturalist zekası ortalamaya göre daha gelişkindir. Bu çocuklar doğadan bir şeyler toplamayı veya avlanmayı, bunları biriktirmeyi ve hayvanların izini sürmeyi severler. Klasik biçimde uygulanan izcilik ve kamping (çadır kurma, doğada vakit geçirme) zamanlarını değerlendirmeleri açısından onların çok hoşlanacağı aktivitelerdendir. Ayrıca bitkiler ve hayvanlarla ilgilenmekten de oldukça zevk alabilirler. Yetişkinliklerinde biyolog, antropolog veya zoolog olmaya yatkındırlar.

İçsel Zeka!

İçsel Zeka!

Verdiğin cevaplara göre sendeki baskın zeka türü: içsel zeka! İçsel dünyası gelişmiş insanlar kendi içlerine dönüp kişisel güçlerini ve zayıflıklarını anlamaya çalışan, analiz yetenekleri yüksek kişilerdir. Çocukluklarında sıklıkla ‘sessiz’ veya ‘utangaç’ gibi sıfatların atfetildiği bu çocuklar, günlük tutmaya, notlar almaya, yaşıtlarından daha üstün seviyede yorumlar ve analizler yapmaya yatkındırlar. Psikolog ve felsefe gibi sosyal bilimler okuyan kişilerin iç-sosyal zekaları genelde ortalamaya göre daha gelişmiştir.

Sosyal Zeka!

Sosyal Zeka!

Verdiğin cevaplara göre sendeki baskın zeka türü: sosyal zeka! Kişilerarası zekası gelişkin insanların sosyal ilişkileri genelde çok iyidir. Çünkü bu tip insanlar başkalarının hislerini çok iyi okurlar, kişinin vücut dilinden çok şey anlarlar ve derin sohbetlerden hoşlanırlar. Empati kapasiteleri yüksektir. Eğitimcilerin, satışa odaklı çalışanların, rehberlik öğretmenlerinin, psikologların ve hatta politikacıların sosyal zekalarının gelişkin olması gerekir. Genelde bu alanda gelişmiş çocuklar sınıflarında ve okullarında liderlik pozisyonlarına adaydırlar, çok arkadaşları olur ve oyunları yönetirler.

Bedensel Zeka!

Bedensel  Zeka!

Verdiğin cevaplara göre sendeki baskın zeka türü: bedensel zeka! Bedensel-kinestetik zekası yüksek kişilerin spor ve hareket ile arası iyidir. Genelde vücutlarını kullanarak konuşurlar, bir şeyler inşa etmeyi çok severler ve tabiiki de sporda çok iyidirler. Bu alanda gelişkin çocuklar genelde sınıfın en hareketli çocuklarındandır, okul dışı gezileri çok severler, aktif rol alabildikleri aktiviteleri tercih ederler ve eğer spor veya dans yapmıyorlarsa kesinlikle spora veya dansa yönlendirilmelidirler.

Görsel Zeka!

Görsel Zeka!

Verdiğin cevaplara göre sendeki baskın zeka türü: görsel zeka! Görsel-mekansal zekası gelişkin kişilerin resim ve şekillerle arası iyidir. Çocukken puzzle yapmayı, legolarla oynamayı ve resim yapmayı severler. Yetişkinlikte sanat, mimari ve fotoğrafçılığı severler. Sık sık bir şeyler çizme tutkuları olabilir. Ayrıca öğrenci iken de geometriyi, aritmetiğe tercih ederler. Mimarların, ressamların ve görsel tasarımcıların görsel-mekansal zekaları ortalama bir kişiye göre çok daha üstündür.

Müzik Zekası!

Müzik Zekası!

Verdiğin cevaplara göre sendeki baskın zeka türü: müzik zekası! Müzikal zekası gelişkin insanlar ve çocuklar ritim tutarlar, sık sık ıslık çalarlar, müzik dinlemeyi ve bir enstrüman çalmayı çok severler. Şarkıları sık sık mırıldanan ve şarkı ezberlemeyi seven bu çocuklar kesinlikle bir müzikal alete yönlendirilmelidirler.

Sözel Zeka!

Sözel Zeka!

Verdiğin cevaplara göre sendeki baskın zeka türü: sözel zeka! Kelimelerle arası iyi olan kişilerin genelde sözel zekası yüksektir. Geniş bir kelime hazneleri vardır ve genelde konuşmada, anlatmada ve yazmada yeteneklidirler. Sık kitap okurlar ve düşüncelerini yazıyla ifade ederler. Sözel zekası yüksek insanlar tiyatro izlemekten, münazaralara katılmaktan ve edebi eserler takip etmekten çok hoşlanırlar. Yazarlar, avukatlar, şairler ve politikacılar gibi halk önünde sık konuşma yapan kişilerin genelde sözel zekası gelişmiştir.

Sayısal Zeka!

Sayısal Zeka!

Verdiğin cevaplara göre sendeki baskın zeka türü: sayısal zeka! Bu alanda yetenekli kişiler matematik ve mantık sorularını hızlı çözmeye yatkındırlar ve bunlardan hoşlanırlar. Mantıksal-matematiksel zekası yüksek insanlar bilimsel dergileri takip etmeyi, zihinsel oyunlar oynamayı ve mantık bulmacaları çözmeyi severler. Aritmetik sorularını çözmede iyidirler. Bilgisayar programcılarının ve mühendislik gibi teknik alanlar okuyan kişilerin genelde mantıksal-matematiksel zekaları ortalama üstüdür.