Görüş Bildir
Haberler
Dört Eski Bakana Yönelik Yüce Divan Oylaması 5 Ocak'a Ertelendi

Dört Eski Bakana Yönelik Yüce Divan Oylaması 5 Ocak'a Ertelendi

adem kara
22.12.2014 - 08:39 Son Güncelleme: 23.12.2014 - 08:47
İçeriğin Devamı Aşağıda

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet iddiaları kapsamında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu dört eski bakan hakkındaki Yüce Divan oylaması için toplandı. İtirazlar ve bilirkişi raporlarının incelenmesi için oylama 5 Ocak'a ertelendi.

Dört eski bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu’nda karar günü. Saat 15.00'te başlaması beklenen komisyon toplantısı, başkan Hakkı Köylü'nün gecikmesi sebebiyle 15:45'te başladı. Komisyon toplantısına, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler'in kendileri hakkında hazırlanan malvarlığı raporuna yaptığı itiraz üzerine 18.00'e kadar ara verildi. Üç isim, itirazlarına ilişkin belgeleri de komisyona gönderdi.

Aranın ardından komisyon yeniden bir araya gelirken, toplantıya geçmeden önce Başkanı Hakkı Köylü kısa bir açıklama yaptı. Köylü, itirazları inceleyen uzmanların bilirkişi raporları ve itirazların içinden çıkabilirse oylamaya geçileceğini belirtip 'uzmanlar işin içinden çıkamazsa oylama ertelenecek' dedi.

Toplantı öncesi konuşan CHP'li komisyon üyesi Emre Köprülü de 'Erteleme çıkacağı yönde izlenimimiz var.  MASAK raporlarını incelemek komisyonun işi değil. İşi olmadığı halde bu itirazlar gündeme alındı. Meclis tatile gireceği için 5 Ocak'a kadar erteleneceğini düşünüyorum. Bizimde dosyayı incelemek için yeterli süremiz olmayacak' ifadesini kullandı.

CHP'li komisyon üyesi Erdal Aksünger de üç eski bakanın da ortak itirazları olduğunu söyledi:

'Ortak itirazları 2013'ten geriye giden konularda bizi soruşturamazsınız diyorlar. Bize göre bakanlıkları süresince olan konular soruşturulabilir'

Maliye Bakanlığı'na bağlı MASAK (Mali Suçları Araştırma Kurulu) tarafından hazırlanan rapor, eski bakanların kazançları ile, malvarlıkları arasında orantısızlık olduğu görüşünü içeriyordu.  

Verilen arada, komisyonun CHP'li üyeleri bilgilendirmek için CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki odasına gitti. 

Komisyon'un CHP'li üyesi Erdal Aksünger,  gazetecilerin toplantıya neden ara verildiği sorularına, MASAK'ın eski bakanların malvarlıklarındaki değişimle ilgili raporuna eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, eski AB Bakanı Egemen Bağış ve eski İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yazılı olarak itirazda bulunduğunu söyledi.

Aksünger,  'İtirazların, üyeler tarafından incelenmesi amacıyla toplantıya ara verildi' dedi. 

Toplantıda henüz Yüce Divan oylaması konusunun görüşülmediğini ifade eden Aksünger,  saat 18.00'de yeniden toplandıklarında oylama konusunun ele alınacağını, yapılıp yapılmayacağına ve nasıl yapılacağını konuşacaklarını söyledi.

Al Jazeera'den Sibel Demirci Erdem'in haberine göre oylama süreci şöyle gelişecek:

'Yüce Divan' yolunun açılması için 8 oy gerekiyor

Anayasa ve Meclis İçtüzüğü gereği Yüce Divan yolunun açılması için komisyonun dört eski bakan hakkında Yüce Divan’a sevk yönünde rapor hazırlaması ve bu yönde karar vermesi gerekiyor. Bunun için de komisyonda yapılacak oylamada salt çoğunluk, yani 8 oy gerekiyor. HDP soruşturma komisyonundan çekildiği için komisyonun üye sayısı 14. Komisyonda AK Parti’nin 9, CHP’nin 4, MHP’nin de 1 üyesi var. CHP ve MHP’li üyelerin Yüce Divan’a sevk yönünde oy kullanması beklenirken kararı AK Partili üyelerin tutumu belirleyecek.

Komisyonda açık oylama yapılacak

Meclis Soruşturma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Hakkı Köylü 18 Aralık’taki komisyon toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada oylamanın ‘el kaldırma’ usulüyle ve açık yapılacağını söyledi. Her bakan için ayrı oylama yapılacağını ifade eden Köylü bakanlar hakkındaki her bir iddianın ayrı oylanıp oylanmayacağı yönündeki soruya ise “O komisyonun kendi iç işi onu aramızda tartışıyoruz zaten” demişti.

CHP muhalefet şerhi yazacak

CHP’li üyeler oylama yapılmadan ve komisyon raporu ortaya çıkmadan muhalefet şerhi yazmak için hazırlıklara başladı. Komisyonun CHP’li üyesi Erdal Aksünger Al Jazeera ’nin 'Yüce Divan’a sevk yönünde karar çıksa bile muhalefet şerhi yazacak mısınız?' sorusunu yanıtladı:

“Mesela bakanlar hakkındaki iddialarla ilgili olarak rüşvet, görevi kötüye kullanma gibi suçlamalar var. Rüşvet değil de görevi kötüye kullanma iddiasıyla Yüce Divan’a sevk kararı çıkarsa rüşvet konusundaki kuvvetli şüpheye ilişkin muhalefet şerhimizi yazarız”

Aksünger komisyonda bakanları ‘aklamaya’ yönelik bir karar alınması durumunda ise Genel Kurul aşamasında Yüce Divan’a sevk yönünde önerge vereceklerini söyledi.

Son sözü Meclis söyleyecek

Oylama sonrasında ise Meclis Soruşturma Komisyonu, raporunu hazırlayıp Meclis Başkanlığı’na sunacak. Komisyonun Ocak ayı başında raporu Meclis Başkanlığı’na teslim etmesi bekleniyor. Rapor Meclis Başkanlığı tarafından bastırılıp dağıtılacak ve ardından Ocak ayı içinde Meclis Genel Kurulu’nun gündemine gelecek. Yüce Divan kararının komisyondan çıkmaması durumunda muhalefet Genel Kurul’da Yüce Divan’a sevk yönünde önerge verecek. Meclis Genel Kurulu’nda yapılacak bu oylama ise gizli olacak. Yüve Divan ile ilgili son sözü Meclis Genel Kurulu söyleyecek. Genel Kurul’da Yüce Divan kararının alınması için ise Meclis üye tam sayısının salt çoğunluğu yani 276 milletvekilinin oyu gerekiyor. Meclis'teki sandalye dağılımı şöyle:

Bağımsız milletvekilleri eklendiğinde muhalefet cephesinin sandalye sayısı 224’ü buluyor. Muhalefetin hiç fire vermemesi durumunda Genel Kurul’da Yüce Divan kararı alınabilmesi için muhalefetin 52 oya daha ihtiyacı bulunuyor. Yani Yüce Divan kararı için AK Parti milletvekillerinin tavrı belirleyici olacak.

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeer...

Hürriyet gazetesinden Bülent Sarıoğlu’nun haberine göre bakanlara yönelik suçlamalar ise şöyle: 

Zafer Çağlayan Reza Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında: 1- Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. 2- Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

  • İMTİYAZ SAĞLAMAK

Muammer Güler 1- Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek. 2- Zarrab’la birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. 3- Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. 4- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

  • REZA’YA ARACILIK

Egemen Bağış 1- İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık etmek. 2- Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. 3- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

  • TAVASSUT GÖZ YUMMA

Erdoğan Bayraktar 1- Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmaları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummaları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamaları ve bu eylemlerin bir kısmını Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirmeleri. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut (aracılık) etmesi.

Kaynaklar: Al Jazeera ve Hürriyet

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/278...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0