Görüş Bildir
Haberler
3.5 Milyon Araç İçin 16 Milyonluk Garanti Verildi: 'Yeni Kara Delik Çanakkale Köprüsü Olacak'

etiket 3.5 Milyon Araç İçin 16 Milyonluk Garanti Verildi: 'Yeni Kara Delik Çanakkale Köprüsü Olacak'

Mart 2022 tarihinde hizmete geçecek Çanakkale Köprüsü'nün, geçiş garantisi ile Türkiye bütçesinde yeni bir kara delik ortaya çıkarmasından endişe ediliyor. Köprü için verilen yıllık garanti 16 milyon 425 aracı kapsıyor. Oysa Çanakkale’deki feribot işletmesini yapan Gestaş tarafından yıllık taşınan araç sayısı, bayramlar dahil en fazla yıllık 3.5 milyon adet... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sözcü'de yer alan habere göre yıllık 16 milyon 425 araç için geçiş garantisi verilen ve dünyadaki diğer köprülerden milli gelir bazında 7.5 kat pahalı olan Çanakkale Köprüsü'nden geçmeyecek her araç için bütçeden euro bazında ödeme yapılacak. 

İBB Meclis Üyesi ve İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkan Danışmanı Suat Sarı, “Çanakkale Köprüsü'ne verilen araç garantisi yıllık 16.4 milyon adet. Oysa Çanakkale'deki feribot işletmesini yapan Gestaş tarafından yıllık taşınan araç sayısı, bayramlar dahil en fazla yıllık 3.5 milyon adet… Yeni kara delik Çanakkale Köprüsü olacak” dedi.

"Yıllık 190 milyon euro"

"Yıllık 190 milyon euro"

Sarı'nın verdiği bilgiye göre devlet, Çanakkale Köprüsü'nden yıl bazında geçmeyen 12 milyon 500 bin araç için 11 yıllık işletme döneminde, her yıl ortalama 190 milyon euro ödeme yapacak. 

Çanakkale Köprüsü'nde otomobil geçiş ücreti  15 euro+KDV, yani 16 euro olacak. Bugünkü kurdan geçiş ücreti 144 TL'yi bulacak. 

Sarı, “Gestaş firmasının halen feribotlar için uyguladığı fiyatlar 85 TL otomobil ve bir yolcu 5 TL olmak üzere 90 TL. Bu da 10 Euro'ya karşılık geliyor. 30 dakika feribot bekleme süresinden kazanmak için araçlar köprü geçişine 54 TL daha fazla öder mi, göreceğiz” dedi. Dr. Sarı, dünyadaki köprülerle kıyaslandığında, milli gelire göre Çanakkale Köprüsü'nde 7.5 kat daha fazla ödeme yapılacağını vurgulayarak, “Atalarımız Çanakkale'de geçit vermedi. Bu geçiş ücretleri araçlarımıza ‘Çanakkale geçilmez' diyor” ifadesini kullandı.

"15 Temmuz Köprüsü'nün üçte biri araç geçer mi?"

"15 Temmuz Köprüsü'nün üçte biri araç geçer mi?"

Türkiye, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle özel sektör eliyle büyük alt yapı projelerini  araç garantisi vererek gerçekleştirdi. 

Araç geçiş sayılarının yetersiz olması nedeniyle 2019'da Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü için ödenen garanti 3 milyar TL'yi buldu. Ancak durum koronavirüs pandemisi nedeniyle gelen kapanmalar ile çok daha kötüleşti. Garanti ödemeleri 2020'de neredeyse ikiye katlandı. Şimdi bu ödemelere bir de Çanakkale eklenecek. 

Dr. Sarı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nü bir an gözünüzden geçirin. Pandemi öncesi, 2019'da, yıllık geçen araç 55 milyon adet idi. 24 saat faal olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden geçen araçların üçte birinin Çanakkale Köprüsü'nden geçmesi mümkün mü? Elbette değil” dedi.

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
206
108
37
19
16
6
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Brrrreh

22 yaşında bir genç olarak bu ülkede yaşamak istemiyorum. Hiçbir şekilde geleceğimi göremiyorum. Bu ülkede yaşamanın enayilik olduğunu düşünüyorum.

Arma Subaşı

Gençlerin en büyük zaafı aidiyet duygusu. Bizim tırnaklarımızı çektiler, kulaklarımızı yırttılar, elektrik verdiler, vatan hainliğinden yargıladılar, tüm mal... Devamını Gör

Kürş Efendi

Birgün günü geldiğinde bu anlaşmaları imzalayan, imzalanırken durun napıyorsunuz demeyen, sesini çıkarmayan, ses çıkarırsam işimden olurum deyip kendi gelece... Devamını Gör

ItsTook20Min

Düz hesap yıllık 200 milyon euro limak grubuna ve ortaklarına aktarılacak. Bu kadar dolandırmaya gerek yok direk devletin kasasından çıkarın verin ne uğraşıy... Devamını Gör