1970'lerde Uganda'yı Yöneten 'Afrika Kasabı' Lakaplı İdi Amin'in İlginç Hayatı
1970'lerde Uganda'yı Yöneten 'Afrika Kasabı' Lakaplı İdi Amin'in İlginç Hayatı
İnsan eti yediği iddia edilen ve 'Uganda Kasabı' olarak anılan eli kanlı diktatör İdi Amin kimdir? Darbeyle yönetime gelen Amin, kimine göre bir halk kahramanı kimine göre ise acımasız bir diktatör. Peki onu tanımlamak için sadece yönetimi ele geçirdiği sekiz yılı ele almak yeterli olur mu? Elbette hayır! İdi Amin'in doğumundan itibaren adım adım nasıl 'Uganda Kasabı'na dönüştüğünü sizin için inceledik.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1971'den 1979'a kadar, Uganda'yı yöneten diktatör İdi Amin Dada'nın yüzbinlerce insanı öldürtmüş olduğu düşünülüyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Amin Dada, Uganda'yı tam sekiz yıl boyunca demir yumrukla yönetti. 1971 yılında Başkan Milton Obote'yi deviren darbeyi kutlayan kesim, önlerindeki on yılın ne kadar şiddetli geçeceğini bilselerdi bunu kutlarlar mıydı acaba?
Amin'in "Uganda Kasabı" olarak anılmasının nedenini eminim merak ediyorsunuz. Amin 12 milyonluk nüfusun yaklaşık 500.000 kişisini öldürtmüştü.
Birçok Ugandalı için o acımasız despot bir diktatör değil bir kurtarıcı, anavatanını emperyalist geçmişinden kurtaran bir halk kahramanı.
İdi Amin Dada Oumee, Sudan ve Kongo sınırlarına yakın bir yerde doğdu. Kesin doğum tarihi bilinmiyor, ancak çoğu araştırmacı 1925 yılında doğduğuna inanıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1949 yılında Amin'in, erden onbaşılığa terfi edişi, onun ilk büyük adımıydı.
Gelelim İdi Amin ve başbakan Milton Obote arasındaki ilişkiye... Amin ve adamlarının yaptığı zulümlerin, insanların gördüğü işkencelerin ortaya çıktığı bir dönemdi. Öyle ki çoğu ölene kadar dövülmüş hatta bazıları diri diri gömülmüştü. İdi Amin Dada'nın acımasız davranışları yüzünden başı belaya girdiğinde, Obote onun yargılanmasının gerek olmadığına karar verdi.
Ortalığın kızışmaya başlamasında kısa bir süre önce, 1963 yılında Obote, Amin'i binbaşılığa ve bir yıl sonra da albaylığa terfi ettirdi. Çok değil iki yıl sonra, Uganda Parlamentosu, Amin'i silah sağlaması gereken Kongo'daki gerillalardan 350.000 dolar değerinde altın ve fildişini zimmetine geçirmekle suçladı.
Oldukça ironik değil mi? Bu kadar yetki verdiği bir adam tarafından sürgüne zorlandı Obote... Ugandalılar Amin'in kontrolü ele almasından oldukça memnundu öyle ki sokaklarda dans ederek kutladılar bu darbeyi. Onlara göre yeni başkan sadece askeri bir lider değil, aynı zamanda karizmatik bir halk adamıydı.
Tüm bunlar olurken Amin, Obote'ye sadık olduğunu düşündüğü herkesi vahşice öldürtüyor, kendi tarafına çekmek istediği kişileri de para ve hediye yağmuruna tutuyordu. Cinayet yöntemleri oldukça sadistçeydi. Buzdolabında insan kafası saklama, binlerce engelli insanı timsahlara yem etmesi... Ve hatta insan eti yemesi!! Evet Amin birkaç kez yamyamlığını kendi ağzından itiraf etti: "İnsan eti yedim. Çok tuzlu, leopar etinden bile daha tuzlu."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Haziran 1976'da İdi Amin, Tel Aviv'den Paris'e giden bir uçağı kaçıran Filistinli ve solcu militanlara yardım ederek en kötü kararlarından birini verdi.
Amin'in yaptıklarının bir sonucu olacaktı elbette. Uganda'nın ana ihracatı olan kahve fiyatları düştü. Uganda'nın kahve ihracatının üçte birini oluşturan ABD, Uganda ile ticareti tamamen durdurdu. Ekonomi giderek daha da kötüleşmeye başladı.
Ve beklenmedik bir olay oldu. Tanzanya güçleri Uganda'nın saldırısını savuşturmakla kalmadı, Uganda'yı da işgal etti. 11 Nisan 1979'da Tanzanyalı ve sürgündeki Ugandalı askerler, Uganda'nın başkenti Kampala'yı ele geçirerek Amin rejimini devirdi.
Ölümünden üç yıl sonra, karakteri, 2006 yapımı 'İskoçya'nın Son Kralı'(Amin, İskoçya'nın taçsız kralı olduğunu iddia ettiği için böyle adlandırılmıştır) adlı filmde aktör Forest Whitaker tarafından canlandırıldı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
"Birçok Ugandalı için o acımasız despot bir diktatör değil bir kurtarıcı, anavatanını emperyalist geçmişinden kurtaran bir halk kahramanı." bana birini hatır... Devamını Gör
“İfade özgürlüğü var ama ifade ettikten sonra olacakları garanti edemem.” İdi Amin
"Hızla acımasız bir asker olarak ün kazanmaya başladı ve istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam etti. 1962'ye gelindiğinde ordudaki en yüksek rütbeye sahipt... Devamını Gör
Ordu küçük olunca general pozisyonu olmuyor diye biliyorum. Uganda'da en yüksek rütbe albaylık olabilir.