Biz Değil, CIA Yalan Makinesi Uzmanı Söylüyor: Sperm ve Yoğurt ile Aklınızı Okuyabiliriz!
Biz Değil, CIA Yalan Makinesi Uzmanı Söylüyor: Sperm ve Yoğurt ile Aklınızı Okuyabiliriz!
Yoksa siz hala yalan makinesinin bilime dayandığına mı inanıyorsunuz? Ya da yalan makinesi de yalancı olabilir diye mi düşünüyorsunuz? Yalan makineleri her yerde kullanılıyor. Polis sorgulamalarında, devlet işlerinde hatta bazı realite şovlarında bile. Peki bu kadar yaygın bir şekilde kullanılan yalan makinesinin neye dayandığını biliyor musunuz? Hiç düşündünüz mü, bu testler gerçekten güvenilir mi? Bunların cevabını öğrendikten sonra akıllarda tek bir soru: 'Önemli suçlardan yargılanan insanların kaderine karar verirken yalan makinesi kullanılması ne derece doğru?'
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Poligraf testinin (yalan makinesi) dayandığı bilimsel teorik temeller oldukça zayıf. Poligraf testlerinin doğruluğu yaklaşık %61 olarak bilinmesine rağmen hala mahkemelerde kanıt olarak kullanılması bir hayli ilginç.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yalan makinesi konusunda yaptığı ilginç çalışmalarla bilinen Grover Cleveland Backster Jr. (kısaca Cleve Backster) CIA'de sorgulama uzmanı idi.
Backster'ın ilginç teorilerine geçmeden önce yalan makinesi nasıl işliyor kısaca ona da bakalım. Yalan makinesi, insan vücudunun doğruyu söylemek yerine yalan söylerken belirli şekillerde tepki vermesi prensibiyle çalışıyor.
Bitkilerin kalp atış hızı veya kan basıncı olmadığı aşikar, ancak onun yerine elektriksel dirençle ölçülebilen belirli iletkenlikleri var. Backster bir bitki yaprağını yalan makinesi testi yapmak için kullandı. Bunun için bitkinin uyaranlara verdiği şüpheli "tepkileri" ölçmesi için bitkiye elektrotlar bağladı.
Ancak çok geçmeden işler kontrolden çıktı. Backster, bitkiye bağladığı yalan makinesinin, başka bir odada ölen karidesi hissedip tepki verdiğini ileri sürdü.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Görünen o ki, Backster'ın araştırmalarına göre bitkiler aklımızı okuyabiliyordu. Peki ya spermler, bir insan spermi gerçekten aklımızı okuyabilir miydi?
Ne yazık ki bilim camiası böyle düşünmüyordu. Backster'ın bu fikirleri bilim camiası tarafından kabul görmedi.
Backster, 2013 yılında hastalıkla uzun bir savaşın ardından öldü, ancak arkasında birçok yayın ve çalışmaları hakkında bir kitap bıraktı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın